מה הזכויות המגיעות לאזרח ישראלי מרגע שניתנה לו אזרחות? אחרי שהוא משרת בצבא עבור המדינה? זוכה במדליה אולימפית או אפילו זוגות רגילים שמעוניינים להתחתן במדינה שבה גדלו והתחנכו והם תורמים לה כל העת - אינם יכולים לעשות זאת. מדוע המדינה לא מאפשרת לכל אזרח להתחתן ולהתגרש בלי קשר לדת ועד כמה יהודים הם באמת? שלושת הזוגות שלפנינו לא הורשו להתחתן בישראל וחושפים את התסכול, "כיצד אני מספיק טובה בשביל לשרת בצבא, לשלם מיסים אך לא יכולה להתחתן כיהודיה?"

שם: דניאלה צירולניק

גיל: 27

מגורים: ראש העין

עיסוק: עורכת חדשות - "ישראל היום"

שירות צבאי: מלא

"אסור לי להתחתן במדינה, כי לפי ההלכה אימא שלי לא נחשבת כאן כיהודייה ואני רשומה כחסרת דת במשרד הפנים. אני חושבת שמדובר באבסורד וחוסר היגיון מוחלט - כיצד זה הגיוני שאני טובה מספיק בשביל לשרת בצבא, לשלם מיסים, לעשות ולמלא את כל החובות שלי למדינה שבה נולדתי, אך אני לא יכולה להתחתן בה כי מסתבר שאני יהודייה 'מהצד הלא נכון'. זהו חוסר צדק משווע שלא יכול להמשיך להתקיים במדינה דמוקרטית במאה ה-21".

דניאלה צירולניק, לא יכולה להתחתן בישראל (צילום: Daniela Tsirulnik)
דניאלה צירולניק, לא יכולה להתחתן בישראל | צילום: Daniela Tsirulnik

שם: יוליה כצוביץ' מינין ואנטון מינין

גיל: 42 ו-41

מגורים: רחובות

עיסוק: רכז יבוא ומעצב ועוזרת דובר במנהל האזרחי ביהודה ושומרון

שירות צבאי של אנטון: נהג בחיל השיריון

"נאלצנו להתחתן בפראג מאחר ואנטון אינו נחשב יהודי לפי ההלכה". אנטון עלה לארץ בגיל 18, סיים אולפן, עשה שירות צבאי מלא ועושה מילואים עד היום. לאחר מכן הוא סיים לימודים, ומאז עובד ומשלם מיסים.

"הוא אזרח מן המניין, תורם מעצמו למדינה מעל ומעבר, אבל מה הוא מקבל בחזרה? אפליה מזעזעת. להתחתן במדינה שבה אתה חי זו זכות אזרחית בסיסית וזכות זו נשללת מאנטון ומעוד אלפי אזרחים אחרים. ישראל שואפת להיות מדינה בעלת ציביון יהודי, אני יכולה להבין את זה, אבל זו לא סיבה לשלול זכויות מאזרחים. חייבת להינתן אפשרות לאלה שלא נחשבים יהודים על פי ההלכה, וגם לאזרחים חילוניים מגיע לקיים טקס נישואין (ולהתגרש) ללא השתתפות הממסד הדתי".

יוליה כצוביץ' מינין ואנטון מינין, לא יכלו להתחתן  (צילום: Olga Katz)
יוליה כצוביץ' מינין ואנטון מינין, לא יכלו להתחתן בישראל | צילום: Olga Katz

שם: ולד ויוליה מלניק

גיל: 34 ו-31

מגורים: תל אביב-יפו

עיסוק: הייטקיסט ומעצבת

שירות צבאי: הוא היה לוחם בגבעתי, היא סמלת מבצעים בחיל האוויר

"שנינו ילדים לאבות יהודים, אך האימהות שלנו לא יהודיות. לפי ההלכה אנחנו לא נחשבים ליהודים כלל, לכן התחתנו בפראג ועשינו אירוע גם בארץ דרך ארגון 'הוויה'. היינו שמחים אם הייתה אופציה לנישואין אזרחיים בארץ. סבתא שלי בת למשפחת פלדמן, ובנס משפחתה לא נספתה בשואה. אנו קשורים למדינה הזו ולעם הזה באופן עמוק ביותר, אבל זה לא מעניין אף אחד".

ולד ויוליה מלניק, לא יכלו להתחתן בישראל (צילום: Moriya Neva)
ולד ויוליה מלניק, לא יכלו להתחתן בישראל | צילום: Moriya Neva

אורי קידר, מנכ״ל תנועת ישראל חופשית, המובילה את המאבק לחופש בחירה בנישואים בישראל: ״אלה הם רק חלק מלא פחות מ-400 אלף ישראלים דוברי הרוסית ממדינות ברית המועצות לשעבר, שאינם זכאים להינשא בישראל, וזאת בניגוד גמור לעובדה שמציאת האלטרנטיבה האזרחית לנישואים ברבנות מצויה בקונצנזוס של הרוב הישראלי המוחלט".

"הממשלה הנוכחית חייבת לשים קץ לעוול המטורף הזה ולאפשר לכל ישראלית וישראלי להתחתן פה, בלי שיצטרכו לעבור בירורים משפילים או להתחנן לרב כזה או אחר. אסור להמשיך לתת לרבנות לקבוע את הזכויות שלנו, ולממשלה הנוכחית אסור להמשיך לטמון את הראש בחול כמו שעשו כל קודמותיה. עד אז, אנחנו מזמינים את הזוגות בישראל שלא לתת יד לנישואים בחו״ל, ולהמשיך לערוך טקסי חתונה בארץ, הנשענים על המסורת היהודית - מבלי כבליה של הרבנות, לא בנישואים ולא בגירושים״.