בעקבות פסק דין בעתירה שהגישו כמה ארגוני זכויות אדם, החל ממחר (שני) תצומצם מאוד הסמכות שיש לשוטרים לדרוש מאדם שאינו חשוד להציג תעודת זהות ברחוב. מעכשיו הם לא יוכלו לעשות רק בגלל שאדם "נראה חשוד".

האפשרות הראשונה שבה ניתן לבקש תעודת זהות היא אם קיים צורך לבדוק תושבות או אזרחות של אדם מסוים. האפשרות השנייה היא אם צריך לברר פרט כלשהו שמופיע בתעודה. למשל, כדי לבדוק שקטין לא שותה אלכוהול, או כדי לבדוק את שמו של אדם שיש חשש סביר שהוא דרוש לחקירה, עבריין נמלט או נעדר.

כמו כן, המשטרה יכולה לבקש תעודת זהות בשביל להגיש עזרה לאדם השרוי במצוקה ושבירור זהותו נדרש לצורך הגשת העזרה. מצב נוסף שבו ניתן לבקש תעודת זהות הוא אם קיים חשש שבוצעה או עומדת להתבצע עבירה ויש אפשרות שאותו אדם מעורב בה. כלומר, אם התנהגותו של האדם מצביעה על מעורבות אפשרית כמבצע העבירה או כעד לה, או אם הוא נמצא במקום, בזמן ובנסיבות שניתן להסיק מהם שהוא נמצא שם למטרה אסורה או פסולה. בין העותרים לבג"ץ בנושא: עו"ד אייל אבולפיה, יחד עם עמותת טבקה.

באמצעות עו"ד אן סוצ'יו מהאגודה לזכויות האזרח, שהגישה את העתירה יחד עם ארגונים נוספים, ענינו על השאלות המרכזיות בעקבות שינוי הנוהל.

עו"ד אן סוצ'יו, האגודה לזכויות האזרח (צילום: רוני צבילינג, N12)
עו"ד אן סוצ'יו, האגודה לזכויות האזרח | צילום: רוני צבילינג, N12

האם השוטר/ת חייב לומר לי למה הוא מעכב אותי ודורש ממני להזדהות?

כן. השוטר/ת חייב להבהיר לך את הסיבה שבגללה הוא מבקש ממך להזדהות.

האם מותר לי לדרוש מהשוטר/ת להזדהות בעצמו?

בהחלט, ויותר מכך – השוטר/ת חייב להזדהות לפני שהוא דורש ממך להזדהות.

מה אם השוטר/ת מתחקר אותי – מה אני עושה כאן, לאן אני הולך/ת וכו'?

 אם אין לשוטר/ת יסוד סביר לחשוד שבוצעה או עומדת להתבצע עבירה, את/ה לא חייב/ת לענות.

מה קורה אם אין עליי תעודת זהות?

את/ה יכול/ה להזדהות באמצעות רישיון נהיגה או דרכון. אם אין לך שום תעודה, את/ה יכול למסור את מספר תעודת הזהות והשוטר יאמת את הפרטים מול המערכת הממוחשבת. שימו לב: מגיל 16 נשיאת תעודת זהות בכל מקום היא חובה, ואפשר לקנוס אותך על הפרת החובה. עם זאת, החוק קובע שניתן להציג את התעודה בתוך חמישה ימים, והקנס יבוטל.

משטרת ישראל, אילוסטרציה (צילום: באסל עווידאת, פלאש/90 )
צילום: באסל עווידאת, פלאש/90

מה קורה אם אני מסרב/ת להזדהות?

אם דרישת ההזדהות חוקית ועומדת בתנאים שנקבעו (יש צורך, השוטר הזדהה ונימק את הדרישה) – סירוב להזדהות עלול להיות עבירה של "הפרת הוראה חוקית". במקרה כזה השוטר/ת יכול לעכב אותך ולקחת אותך לתחנת המשטרה, ואף להפעיל כוח לצורך כך.

האם לשוטר/ת או למאבטח/ת מותר לדרוש ממני להציג תעודת זהות בכניסה למקום ציבורי כמו קניון, קולנוע, תחנה מרכזית או תחנת רכבת?

כן. בכניסה למקומות ציבוריים מותר לשוטר/ת או למאבטח/ת לדרוש מאדם שנכנס להציג תעודת זהות. אבל בכל מקרה דרישת ההזדהות צריכה להתבצע באופן שוויוני ולא על בסיס השתייכות לאומית, אתנית וכדומה.

עורך הדין אייל אבולפיה (צילום: יח"צ)
עו"ד אייל אבולפיה, בין העותרים לבג"ץ | צילום: יח"צ

הבג"ץ בנושא הוגש ע"י עמותת טבקה ועו"ד איל אבולפיה אחרי ההפגנות הסוערות של בני העדה האתיופית ב-2015, בעקבות תקיפה של דמאס פקדה, חייל ממוצא אתיופי. אחרי המחאות, העמותה הגישה בג"ץ בעניין סמכויות המשטרה לדרוש הזדהות. אחרי דיון מתיש שנמשך שנים, בג"ץ קיבל את ההחלטה ששינתה את התפיסה המשטרתית.