ההחלטה של בג"ץ היום (חמישי) לדחות את העתירות נגד חוק הלאום עוררה תמיכה רבה בחלקים מסוימים מהציבור והתנגדות נחרצת בחלקים אחרים. קביעת השופטים לפיה "אין מקום להורות על בטלותו של חוק-יסוד: ישראל – מדינת הלאום של העם היהודי", גררה תגובות זועמות, בהם של יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה שכינה את החוק הלאום "חוק העליונות היהודית".

"החוק קיבל היום חותמת בג"ץ, אבל זו היא מולדתנו ושום החלטה לא תשנה את זה", הדגיש עודה. "בג"ץ קיבל החלטה גזענית ואנטי-דמוקרטית, כי אין בדמוקרטיה שוויון ליהודים בלבד. אנחנו נמשיך להיאבק עד לשוויון מלא לכל האזרחים במדינה, למען צדק אמיתי ודמוקרטיה אמיתית".

גדעון סער, איילת שקד ונפתלי בנט
גדעון סער ואיילת שקד במשכן הכנסת, ארכיון

מנגד טענה שרת הפנים איילת שקד כי "בית המשפט העליון הכריע את המובן מאליו". עוד היא הוסיפה שאין כל בסיס להתערבות בחוק היסוד: "עצם הדיון בשאלת פסילת חוקי יסוד נעשה בחוסר סמכות מוחלט. שלילת סמכות העם לקבוע את אופייה וזהותה של מדינת ישראל בשם עקרונות מופשטים שומטת את בסיסו של ההליך הדמוקרטי", טענה.

"חוק העליונות היהודית קיבל היום חותמת בג"ץ"

יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה

 

גם שר המשפטים גדעון סער הביע תמיכה בהחלטת בג״צ וכתב: "‏טוב עשה בית המשפט כשהחליט לדחות את העתירה. חוק יסוד הלאום הוא חוק חשוב המהווה פרק נוסף בחוקת המדינה, שמעגן את מהותה ואופייה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי".

הדיון על חוק יסוד הלאום בבג"ץ (צילום: ערוץ הכנסת)
דיון בנושא חוק הלאום בבג"ץ | צילום: ערוץ הכנסת

כמו נושאים רבים אחרים, גם חוק הלאום נמצא במחלוקת בין מרכיבי הממשלה. השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג שעתרה נגד החוק, כתבה: "מצער שחוק הלאום לא נפסל. זהו חוק כואב ופוגעני שממסד אפליה גזענית בין אזרחי המדינה, שאין לה מקום בדמוקרטיה. זה גם לא מקרה שהשופט ג'ורג' קרא, השופט הערבי היחיד בהרכב שדן בעתירות, הוא גם היחיד שהתנגד. ובכל זאת, האמירה שלפיה החוק יפורש בכפוף לעיקרון השוויון היא חשובה ביותר. אין מקום לפגיעה בשוויון במדינה דמוקרטית".

"‏אף בית דין לא יכול להכשיר חוק גזעני", טען ח"כ עופר כסיף. "אף אדם שאנושיות בו לא יציית לחוקי גזע. דינו של חוק הלאום ושל אלו שחוקקו אותו - בית הדין של ההיסטוריה". בעמדה זו מחזיק גם מרכז מוסאוא לזכויות האזרחים הערביים בישראל: "המאבק הציבורי נגד חוק הלאום יימשך. בג"ץ הכשיר יותר מפעם פגיעה בזכויות אדם, הפקעת נכסי הוואקף האסלאמי ומעצרים מנהליים. נמשיך לפעול למען שוויון מהותי ושלום", מסרו.

את ההחלטה קיבל בג"ץ ברוב של 10 שופטים מול אחד – השופט ג'ורג' קרא, שתמך בפסילת חוק הלאום. החוק, שעבר בכנסת בשנת 2018 ברוב של 62 תומכים, נועד לעגן את זהותה היהודית של מדינת ישראל, אך כאמור עורר מחלוקת ציבורית קשה בעקבות חלק מסעיפיו.

איימן עודה בראיון לרינה מצליח (צילום: N12)
יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה | צילום: N12

"בג"ץ החליט לוותר  על תפקידו כשומר הדמוקרטיה הישראלית", מסר יו"ר פורום הדרוזים בישראל. "מצער מאוד שבג"ץ החליט להצטרף לשורת הפוליטיקאים שרוצים לכרסם את זהותה הדמוקרטית של מדינת ישראל למען אינטרסים פוליטי צר.

בעמותת יוזמות אברהם, שמקדמת שוויון בין יהודים לערבים, טענו שהפסיקה לא משנה את מהותו הגזענית והמפלה של החוק. "חוק הלאום מקבע את מעמד האזרחים הערבים בישראל כאזרחים מסוג ב'. יש לבטל את חוק הלאום ולחוקק תחתיו את חוק יסוד: השוויון", מסרו.