בג"ץ דחה היום (שני) את העתירות נגד ההפרדה המגדרית באקדמיה, אולם פסל את המדיניות שלפיה מרצות מנועות מללמד במסלולי הלימוד לגברים. השופטים ברון ופוגלמן שהיו בדעת מיעוט דרשו להחמיר אף יותר וסברו בדעת מיעוט שהמועצה להשכלה גבוהה פעלה בחוסר סמכות בכך שאישרה את התכניות.

השופט מלצר, שכתב את דעת הרוב המרכזית לפיה ההפרדה המגדרית באקדמיה החרדית מקובלת, קבע: "ההסדר שנקבע על ידי המל"ג, המאפשר הפרדה מגדרית בכיתות, עומד במבחן המידתיות במובן הצר. אולם, הדבר נכון רק כאשר ההסדר מוגבל לציבור החרדי, המאופיין בפערים תרבותיים, לצד הטעמים הדתיים להפרדה, כאשר ההסדר מוגבל רק ל'שער הכניסה' להשכלה גבוהה, הוא התואר הראשון, וכאשר ההפרדה נעשית בכיתות בלבד ולא בשטחים הציבוריים. תנאים אלה ממזערים את הפגיעה בציבור העלול להיפגע מההפרדה, עד כמה שניתן, במיוחד בהינתן שהמחוקק עצמו קבע כי המסלולים הנפרדים לכשעצמם, הינם בבחינת הפרדה מותרת".

השופט פוגלמן לעומתו כתב בפסק הדין: "החלטת המל"ג לקדם מסלולי לימודים בהפרדה מגדרית פוגעת בשוויון בשורה של היבטים ומשכך, היא טעונה הסמכה מפורשת בחקיקה. בהעדר הסמכה כאמור, אין מנוס מביטול התכנית".

פרופ' יובל אלבשן, דיקן הקמפוסים החרדיים של הקריה האקדמית אונו: "משמח שבג"ץ הבהיר אחת ולתמיד שאין בין הפרדה מגדרית שמאפשרת לנשים חרדיות ולגברים חרדים ללמוד באקדמיה ודרכה להשתלב במקצועות העלית - משפטים, חשבונאות ומקצועות הבריאות לבין אפלייה אסורה דבר וחצי דבר. להפך".

פרופ' יובל אלבשן, דיקן הקמפוסים הרב תרבותיים (צילום: לימור זקן | הקריה האקדמית אונו)
פרופ' יובל אלבשן | צילום: לימור זקן | הקריה האקדמית אונו

עוד הוסיף: "ההערה היחידה שפסק בג"ץ בנוגע להדרת נשים מרצות מהוראת גברים היא נקודה שאנו העלינו לפני מל"ג וגורמים אחרים כמו העותרות עצמן לפני מספר רב של שנים שהיא נקודה שניתן לפתור בלי לפגוע בהפרדה ואני שמח שגם אותה אימץ בג"ץ".

עו"ד דן יקיר, יועמ"ש האגודה לזכויות האזרח, מסר בתגובה לפסק הדין: "טוב עשה בג"ץ כאשר קבע באופן מפורש כי אין לעצום עיניים אל מול אפליית המרצות שנמנע מהן ללמד סטודנטים וכי מדובר באפליה אסורה. יחד עם זאת, פסק הדין מעביר מסר מסוכן לפיו הדרת נשים ממרחבים ציבוריים היא לגיטימית. בחברה דמוקרטית לא ניתן לקבל טענה שחופש הדת של גברים חרדים מחייב יצירת מרחב ציבורי סטרילי מנשים. שילוב החרדים בחברה הוא יעד ראוי, אולם לא ניתן להשיג אותו באמצעות הפרדה מגדרית והדרת נשים מהמרחב הציבורי

ד״ר יופי תירוש מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, יוזמת העתירה: "בג"ץ סימן היום גבולות חשובים באיזון בין הצורך לשלב חרדים בחברה ובתעסוקה, לבין עקרונות היסוד של הדמוקרטיה הישראלית, ובראשם עקרון השוויון. פגיעתה הגורפת של המועצה להשכלה גבוהה בנשים נבלמה".