בג"ץ קבע היום (חמישי) בדעת רוב כי התיקון לחוק הביטוח הלאומי המאפשר לשלול באופן גורף קצבאות מהוריו של קטין שמרצה עונש מאסר בגין עבירות ביטחוניות, פוגע באופן בלתי חוקתי בזכות לשוויון. השופטים מאפשרים לכנסת פרק זמן של שנה לתקן את החוק ולתת את הדעת לפגמים שנפלו בו לפי פסק הדין.

העתירה הוגשה נגד תיקון לחוק שקבע כי במקרה שקטין הורשע בעבירת ביטחון חמורה, ובפרט עבירה של יידוי אבנים שבוצעה מתוך מניע לאומני או בזיקה לפעילות טרור, ונגזר עליו עונש מאסר - ישללו מהוריו את הקצבאות המשולמות עבורו, למשך כל תקופת מאסרו.

השופט פוגלמן, שהיה אחד מחמשת שופטי הרוב, סבר כי התיקון לחוק פוגע בזכותם לשוויון ולכבוד של הורי הקטינים שעליהם חל התיקון. השופט סבר כך משום שנשללות מאותם הורים קצבאות בשל עוונות ילדיהם, ללא בחינה פרטנית של הפעולות שנקטו ההורים.

לעומת זאת, השופט הנדל שהיה אחד מארבעת השופטים בדעת המיעוט, הדגיש את העובדה שעבריינות ביטחונית שונה מעבריינות פלילית רגילה ולכן התיקון אינו פוגע בשוויון. בנוסף להנדל, השופט עמית שגם היה בדעת המיעוט ציין כי החיסכון הכלכלי להורי הקטין עקב מאסרו גבוה מסכום הקצבאות שנשלל מהם, ועל כן הפגיעה הנגרמת להם היא זניחה, ואינה מצדיקה פסילתו של חוק.

עו"ד סאוסן זהר ממרכז עדאלה מסרה: "ברור כי אין אפשרות חוקתית לעגן את הכלי הנקמני הזה בחוק שמייצר דין אחד לאסירים קטינים פלסטינים ודין אחר לאסירים קטינים בהליך הפלילי. אסור שגמלאות שתכליתן אוניברסלית ישמשו כלי הרתעתי וענישתי, שכן הדבר מנוגד לעקרונות הבסיסיים ביותר של דיני העונשין, וזאת במיוחד ככל שהתיקון אושר באופן מכוון כדי שיחול באופן מפלה על קטינים פלסטינים. פסק הדין הזה מגיע לאחר הזדמנויות חוזרת שניתנו למדינה לביטול הפגם או תיקונו ואסור שיינתנו למדינה הזדמנויות נוספות לממש את אותו היגיון פסול".

התיקון לחוק יושם עד כה על עשרה קטינים בלבד וכיום הוא אינו מיושם כלל בשל קשיים "הנוגעים למנגנון העברת המידע לביטוח הלאומי". לכן, השופטים החליטו לאפשר לכנסת להשלים את תיקוני החקיקה בשנה הקרובה, תוך התחשבות הפגמים שנפלו בחוק, לפי פסק הדין.