24 במאי 2020 נרשם בדפי ההיסטוריה כיום שבו לראשונה במדינה ישראל התייצב ראש ממשלה מכהן על ספסל הנאשמים. השבוע, במקום מתנת יום הולדת לציון שנה למשפט ההיסטורי - הכינו הסנגורים של הנאשמים הפתעה לפרקליטות ולעד המרכזי ישועה. ללא הכנה מראש, הוצגו בזו אחר זו התכתבויות בין ישועה לפוליטיקאים ואנשי תקשורת, שהפרקליטות העבירה לסנגורים בטעות. 20,000 שורות של התכתבויות כאלה הועברו בטעות - חלקן התכתבויות אישיות של ישועה, כולל עם עורכי דין, אך לצידן גם התכתבויות מהותיות שילוו את קו ההגנה במהלך המשפט.

סיקור משפט נתניהו ב-N12:

זה התחיל עם ההתכתבות בין ישועה לבין בוז'י הרצוג, מיד אחרי שניצח את שלי יחימוביץ' בפריימריז של מפלגת העבודה. הרצוג הכתיב לישועה כותרת לכתבה והוסיף: "אני חייב להראות שליטה והדרה של הכלבה", כלומר יחימוביץ'. זה אומנם צורם לשמוע את המילה הגסה והשוביניסטית באולם בית המשפט, במיוחד כאשר היא מצוטטת מהתכתבות של מועמד בולט לנשיאות המדינה. אולם, הגסויות הן לא דבר חדש בתיק 4000. שמות כמו "הכלב המלכותי" ככינוי לבנו של ראש הממשלה, או "נקבה להשכיר" ככינוי לבת זוגו - הם דבר שבשגרה בהתכתבויות המוצגות באולם הדיונים.

אילן ישועה בבית המשפט (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
אילן ישועה בבית המשפט | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

אז מה בכל זאת חשוב בהתכתבות הזאת? לשיחות בין ישועה להרצוג יש חשיבות כפולה מבחינת ההגנה: (1) להראות שישועה פעל לרצות פוליטיקאים וגורמים שונים. (2) לפגוע באמינותו של העד - ישועה טען הרי שלא פנה לפוליטיקאים ולא הציע את עזרתו.

באופן דומה, שיחות נוספת שעסקו בליברמן, אופיר אקוניס ודליה איציק - מראות כיצד ישועה פעל לטובת הסיקור של גורמים שונים באתר וואלה. כך למשל, ישועה כתב לעורך וואלה אבי אלקלעי על ליברמן: "הוא טען בצדק שמכסחים אותו. אני אשמח לראות כותרות חיוביות מבחינתו". בהזדמנות אחרת ציין: "פגישה טובה מאוד וידידותית עם הרוסי. עולם אחר לעומת הפגישה הקודמת".

השיחות הללו נוגעות ללב המחלוקת בין הפרקליטות להגנה בתיק 4000. זהו התיק החמור ביותר שבו מיוחסת לנתניהו עבירת שוחד. כמו כל עבירת שוחד, גם במקרה הזה היא צריכה להיות מורכבת ממתת ותמורה. על פי כתב האישום, המתת בתיק 4000 היא "היענות חריגה לדרישות בקשר לפרסומים בוואלה". באמצעות הדוגמאות שמוצגות בבית המשפט, הסנגורים מנסים להוכיח שההיענות לדרישות נתניהו לא הייתה "חריגה" ובכך להפריך את הנטען בכתב האישום. לעומת זאת, מבחינת הפרקליטות ההיענות עבור דרישות נתניהו הייתה חריגה למרות ההתכתבויות שהוצגו - הן מבחינת הכמות והן מבחינת האיכות. כמו כן, צריך לציין שברוב המקרים הללו אין נכון לעכשיו עדות לתמורה כספית בעד ההיענות לדרישות הסיקור.

על טעויות משלמים?

נחזור לטעות שהובילה להעברת החומרים, שמקורה ברשות לניירות ערך. מדובר בחומרים שהופקו מהטלפון הנייד של ישועה, אך לא סווגו כחומרי חקירה רלוונטיים. הם הועברו בטעות וללא סינון להגנה וישועה אף הביע חשש ששיחות פרטיות שלו ייחשפו בעקבות כך. בשל העובדה שהשיחות הועברו בטעות, הן גם לא הופיעו בתיק המוצגים של הפרקליטות בחקירה הראשית. השופט בר-עם אמר על כך שנשגב מבינתו כיצד השיחות עם הרצוג לא סווגו כחומר חקירה רלוונטי.

עדות תחת אש

כמדי שבוע, אנחנו מסכמים לכם כאן ב-N12 את הדברים שעלו באותו שבוע במשפט נתניהו. בשבועיים הקודמים, תשומת הלב הציבורית במשפט דעכה באופן מובן בעקבות מבצע "שומר החומות" - אך העדות של ישועה נמשכה באין מפריע. דווקא בבית המשפט המחוזי בירושלים, לא רחוק מההפגנות בשכונת שיח' ג'ראח שליבו את האש, הכול התנהל כרגיל. מה הפסדתם בזמן הזה? נסכם בקצרה:

חלק נכבד מהדיונים עסק בעסקת "יד 2". מדובר בעסקה שישועה התאמץ לקדם ובסופה הוא אף הרוויח בונוס בסך 15 מיליון שקלים. באמצעותה הסנגורים ניסו להציג את ישועה כדמות שמשכה בחוטים - במקום מנכ"ל מובל שמציית לבעלים של החברה, עורכי הדין ניסו להציג אותו כמנכ"ל מוביל ומעורב.

משפט נתניהו: שאול אלוביץ' בבית המשפט (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
שאול אלוביץ' בבית המשפט | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

בנוסף, הסנגורים של הנאשמים הציגו דוגמאות שונות להשפעה של אינטרסים כלכליים על הסיקור. בהתכתבות אחת כתב שאול אלוביץ' לישועה: "כלכליסט העבירו לנו מסר - 'תנו לנו חסויות ב-400,000 בשנה ולא נכתוב נגדכם'". בדומה, ישועה העיד בבית המשפט: "הייתה הוראה קבוע של אלוביץ' לשמור על מנכ"ל בנק הפועלים ציון קינן - כי היו לו הלוואות מבנק הפועלים".

לצד זאת, ישועה המשיך לספק ציטוטים נגד ראש הממשלה ומשפחתו, גם בחקירה הנגדית. בין השאר הוא סיפר בבית המשפט: "חיכו 4 שעות ליאיר נתניהו כדי לצלם אותו בתמונה מוזמנת. מזמינים את הפפראצי לשבע וחצי והם דוחים ודוחים. ניר חפץ כתב לי - 'תכיר, זה הלקוח שלי'".

זה גס

כאמור, גסויות הן עניין שבשגרה במשפט נתניהו. בשיחות בין העורך אלקלעי לישועה, כונה יאיר נתניהו "המפגר" או "הכלב המלכותי", שרה נתניהו כונתה "המטורפת". אלקלעי גם כינה את חברתו של יאיר באחת ההודעות "מסכנה עיוורת", "טיפשה" ו"נקבה להשכיר". בכך, ניסתה עורכת הדין מיכל רוזן-עוזר המייצגת את איריס אלוביץ', להראות את השנאה שהייתה במערכת וואלה כלפי נתניהו.

המשפט המתוקשר ביותר

באופן טבעי, משפטו של ראש הממשלה נתניהו מעורר עניין רב. תוסיפו לזה את העובדה שכתב האישום נגדו עוסק ביחסים עם אנשי תקשורת ותקבלו מצב חריג ביותר, שבו עדים ומעורבים נוספים מביעים באופן פומבי את עמדתם על הנעשה בין כותלי בית המשפט. לא פעם ולא פעמיים, צוטטו באולם בית המשפט דברים שנאמרו או צוייצו בטוויטר על ידי עדים וגורמים אחרים. כך למשל אמר העד ינון מגל בתוכניתו ברדיו 103FM על עדות ישועה: "השיטה הייתה לפתוח רגליים בפני כל פוליטיקאי. מה מנכ"ל צריך להיפגש עם כל הפוליטיקאים האלה? מה יש לו לעשות ארוחת בוקר עם גדעון סער וגאולה אבן סער? מה הוא מתעסק בתוכן? הוא מסקר אותם? הוא עובד איתם? איך הגענו לרכבת הזו של התקשורת הישראלית?".

_OBJ

באופן דומה, הוצג בבית המשפט הציוץ הזה של אבי משולם, שהיה עורך אתר וואלה עד 2010: "הייתי בוואלה עד 2010. אין גורם שאילן ישועה לא נבהל ממנו, וניסה להשפיע בגללו על המערכת. ביבי ונוני? נסו את צביקה פיק ונאור ציון. בנק הפועלים? בדקו את קפה איטליה. לא היה יום שישועה לא ניסה להוכיח שהוא העורך ולקה בפאניקה מכל זב חוטם שצלצל. ההבדל הוא שבזמנו פשוט נלחמנו ונתנו ברקסים".

ישועה נדרש להתייחס לציוץ של משולם בבית המשפט ואמר: "הוא עזב בטריקת דלת, על רקע מחלוקת שהוא רצה להעלות כותרת ראשית על יום הנכבה בזמן יום הזיכרון. קורה שאנשים נוטרים טינה". סנגורו של ראש הממשלה, עו"ד בעז בן צור, השיב בעקיצה: "נכון, יש לנו פה באולם עד כזה".

מה הלאה?

נותרו עוד כשלושה שבועות לחקירה הנגדית של ישועה. את הדיונים הללו ימשיך לנהל עו"ד בעז בן צור. אחר כך תתנהל חקירה חוזרת, שאמורה להיות קצרה יותר ובה הפרקליטות תוכל להשלים את התמונה. מיד לאחר מכן יעלו בזה אחר זה העדים הבאים. לכן, אומנם הדיונים האחרונים היו חשובים ביותר, אך צפויה עוד דרך ארוכה מאוד שבה הגלגל יכול להסתובב לו שוב ושוב.