הכנס השנתי של לשכת עורכי הדין החל הבוקר (שני) באילת, בהשתתפות פוליטיקאים ובכירי מערכת המשפט. בטקס הפתיחה, שבו משתתפים בין היתר שר המשפטים בני גנץ והיועמ"ש אביחי מנדלבליט, נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות גינתה את ההתקפות על מערכת המשפט מצד גורמים בכירים במערכת הפוליטית, ביניהם יו"ר הכנסת יריב לוין, ואמרה: "זה סגנון מביש, לא איגרר לזה".

הנשיאה חיות פתחה את נאומה בהתייחסות לשנת הקורונה ולאירועים שליוו אותה, וטענה ש"הרשות השופטת מהווה אי של יציבות בתקופה רבת-תהפוכות זו".

יחד עם זאת, היא הפנתה אצבע מאשימה כלפי גורמים במערכת הפוליטית שמנסים לטענתה לפגוע במערכת המשפט ולהחלישה: "מגמה זו באה לידי ביטוי, בין היתר, במתקפות בוטות ושלוחות רסן הגובלות לעיתים בהסתה ממש, ומופנות ברמה האישית כלפי שופטות ושופטים בכל הערכאות בשל החלטות אשר אינן לרוחם של אותם הגורמים".

"דומני כי כאשר נבחר ציבור כזה או אחר, מרשה לעצמו לתאר פסק דין של בית המשפט כ'אירוע מטורף' או כ'הפיכה', הדברים מלמדים יותר על אומרם מאשר על בית המשפט שנתן את פסק הדין. אני מצדי אשתדל שלא להיגרר לסגנון המביש הזה, אשר בינו ובין ממלכתיות, שבה אנו מצווים כסמלי שלטון - אין דבר וחצי דבר".

אסתר חיות (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
נשיאת בית המשפט, אסתר חיות | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

חיות המשיכה: "ישנם נבחרי ציבור המגדילים לעשות ומרשים לעצמם לקרוא לאי-כיבוד ואי-ציות לפסקי דין שאינם לרוחם. בקריאות חסרות האחריות הללו טמונה סכנה גדולה אשר חשוב להתריע מפניה, ולומר באופן הברור ביותר – החתירה תחת הלגיטימיות של בתי המשפט ושל פסקי הדין הניתנים על ידם, חותרת למעשה תחת עיקרון שלטון החוק ומכאן ועד אנרכיה וכאוס קצר המרחק".

"עולם שבו כל מי שהחלטה שיפוטית אינה נושאת חן בעיניו או אינה תואמת את השקפותיו ועמדותיו, יחליט כי אין חובה לקיימה – הוא עולם שבו איש הישר בעיניו יעשה, ובו נשמט הבסיס ליכולתנו".

בסיום דבריה טענה חיות כי " התקופה האחרונה ממחישה שוב ושוב עד כמה שברירית הדמוקרטיה הישראלית. תקופה זו מעמידה במבחן שכמותו לא ידענו את המסד שעליו בנויים חיינו המשותפים בארץ הזו, אך אני מאמינה בכל לבי כי אף שאנחנו נתונים במשבר מתמשך – עלינו לעשות כל שניתן על מנת שהמשבר לא יהפוך לשבר שאינו ניתן לאיחוי.

היועמ"ש אביחי מנדלבליט (צילום: לע"מ)
היועמ"ש אביחי מנדלבליט | צילום: לע"מ

יו"ר הכנסת יריב לוין לא נשאר חייב והגיב: "מקהלת ההשתקה של ראשי מערכת המשפט עבדה היום שעות נוספות, בניסיון להכשיר את המהפכה המשפטית החדשה. הניסיון לעשות דה לגיטימציה ולהלך אימים על מי שמתייצב בנחישות כדי להגן על הכנסת ועל הדמוקרטיה דינו להיכשל. אמשיך להיאבק על כך שהכרעות באשר לדרכה של מדינת ישראל תקבענה על ידי הציבור, ולא על ידי מספר קטן של שופטים הבוחרים את עצמם בשיטת חבר מביא חבר".

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט חיזק את דבריה של חיות ואמר: "גם אם עמדת הממשלה או הכנסת אינה מתקבלת, המעמד המחייב של פסיקת בית המשפט הוא כלל ההכרעה המחייב במדינת ישראל. אין מקום לפגיעה במעמד בית המשפט העליון או השופטים, ובוודאי שאין מקום לקריאות מפי נבחרי ציבור שלא לציית לפסיקת בית המשפט. אלה התבטאויות חסרות אחריות, שחותרות תחת הבסיס לקיום המשותף שלנו כאן כחברה דמוקרטית".

גנץ: "זו שעת מבחן, מחלוקת על צורתה ומהות קיומה של הדמוקרטיה"

שר המשפטים בני גנץ עלה לנאום אחרי חיות, והתייחס כצפוי להתפתחויות הפוליטיות האחרונות: "אנו נמצאים, כך אני מקווה, ערב הקמת ממשלה חדשה. כמו בחברה הישראלית - גם היא תיבנה מפלגה ועוד מפלגה, שבט ועוד שבט. עם הרבה שונות פוליטית, אך עם מכנה משותף - רצון באחדות ואחריות חברתית".

"המחלוקות בחברה לא נעלמו", הוסיף גנץ, "אך הגענו לשעת מבחן שבה עומדת מחלוקת אחת מעל כולן. לא כן-ביבי או לא-ביבי. זו מחלוקת על צורתה ומהות קיומה של הדמוקרטיה הישראלית. על השאלה אם שחיתות היא נורמה - או קו אדום".

לאחר מכן התייחס גנץ לדברי נתניהו כי ממשלת שינוי תעמיד בסכנה את ישראל: "המדינה נמצאת בידיים ביטחוניות טובות ואחראיות וכך זה יישאר. אני יודע שגם בממשלה החדשה כולם ינהגו באחריות ביטחונית ומדינית לא פחות מבממשלה הנוכחית. ישראל חזקה מול אויביה, אך מבפנים היא מוחלשת, מסוכסכת ופצועה. כפי שעלינו לשמור על ישראל חזקה מול האיומים החיצוניים - חשוב בעת הזו לשמור עליה מבפנים".

שיחה עם בני גנץ (צילום: ועידת המשפיעים 2021, קשת12)
שר המשפטים, בני גנץ | צילום: ועידת המשפיעים 2021, קשת12

שר המשפטים הוסיף: "אנו נמצאים בוואקום משילות, ובית המשפט נאלץ לתמרן 'תחת אש', ולשמור על יציבות המשטר שנלקח כבן ערובה, מבחירות לבחירות - מאות מינויים מעוכבים, משרדי ממשלה מתפקדים ללא תקציב והניסיונות לפגוע בשומרי הסף לא פוסקים".

על ההסתה כלפי דמויות ציבוריות אמר שזה "מעלה חשש כי לא למדנו לקח מההיסטוריה היהודית ומרצח רבין. זו העת של כל מנהיגי הציבור לצאת בקריאה חד משמעית נגד כל איום באלימות, יהיו ההכרעות הפוליטיות הדמוקרטיות אשר יהיו. העובדה שבשל מהלכים דמוקרטיים נבחרי ציבור הופכים למאוימים, מעלה חשש גדול שלא למדנו לקח".

מבקר המדינה: "נפתח בביקורת של אכיפת החוק בערים המעורבות"

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן השתתף גם הוא בטקס הפתיחה בכנס. אנגלמן התייחס לאירועים הקשים בערים המעורבות במהלך מבצע "שומר החומות", וחשף כי משרדו יבצע ביקורת שתבחן את אכיפת החוק באותן ערים, ואת השירות המוניציפלי שניתן בהן.

דבריו מגיעים כשבועיים אחרי הדוח שפרסם משרד המבקר, שעיקרו התמודדות משטרת ישראל עם אמצעי לחימה לא חוקיים ואירועי ירי ביישובי החברה הערבית וביישובים המעורבים.