לאחר שמאות נכי צה"ל הפגינו הבוקר (ראשון) מול בסיס הקריה בתל אביב וחסמו את נתיבי איילון - במחאה על הפקרת נכי צה"ל, מנכ"ל משרד הביטחון אלוף (מיל') אמיר אשל, הודיע הערב בתדרוך שקיים לתקשורת על רפורמה מקיפה בטיפול בנושא, שתכלול שינויים בהרכבן של הוועדות הרפואיות - כך שלא ינברו בעבר של הלומי הקרב כפי שנעשה עד כה ואף חשפנו במהדורה המרכזית. דבריו מגיעים בצל המקרה הטרגי של איציק סעידיאן,  נכה צה"ל שהצית עצמו בשבוע שעבר מול משרדי אגף השיקום של משרד הביטחון. "איציק הגיע למצב נואש שאסור היה להגיע אליו ובמקרה הזה לא הצלחנו".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אנחנו נעשה בהן שינויים נרחבים, אם נצטרך נחליף גם צוותים", אמר אשל באשר לוועדות הדנות במצבן של נכי צה"ל. "הוועדות עובדות על פי חוק ואת החוק צריך לשנות. לא צריך לחפור כך בעברם של האנשים כפי שעשו בוועדות עד כה. זה חלק משינוי שירות שצריכים לעשות". עוד הוא התייחס לצורך להגדיל את כוח האדם: "היקף כוח האדם זו נקודת חולשה שדורשת החלטה משמעותית. צריך להוסיף אנשים שמטפלים בנכים באופן ישיר, את זה צריך להעביר להחלטת ממשלה".

מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל (צילום: אריק חרמוני, משרד הביטחון)
מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל | צילום: אריק חרמוני, משרד הביטחון

מנכ"ל משרד הביטחון: "יש לנו כשלים, כל שגיאה היא הרת אסון"

מנכ"ל משרד הביטחון הודה כי ישנם כשלים בטיפול בנכי צה"ל: "יש לנו כשלים ויש שגיאות, אנחנו לא עוצמים עין ולא עוברים ליד, כל שגיאה כזו היא הרת אסון בין אם נגמרת במעשה קיצוני או כל פגיעה אחרת. העשייה תתמקד בלתקן ולשפר". לצד זאת, הוא הצביע על השינוי שצפוי: "אני חושב שיש פה שעת רצון וחבל שעל רקע טרגי. זה יוביל לשינוי, שינוי אמיתי".

לדבריו, יש לנכי צה"ל זכויות רבות שלא מומשו. "יש לנו כברת דרך ארוכה מאוד לעשות לשיפור השירות וזה בתוך הבית. זה מתחיל מתרבות, עובר לאמצעים ועוד כהנה וכהנה. יש דברים שהצביעו על חלקם בעבר והיום אנחנו מצביעים עליהם ביתר שאת. אם לא נדע לתת את השירות הנכון כל התכניות הגדולות לא יצאו לפועל".

אשל התייחס גם למקרים של התחזות וציין כי מדובר בסוגיה מורכבת. "אין לנו נוסחת קסם לטיפול במתחזים, זה לא אירוע פשוט. אגף השיקום עושה - אבל גם נכשל לעיתים, ואנחנו נחושים לפתור את זה. המצב היום הוא שעת רצון, ויש קונצנזוס רחב להוביל שינוי, גם בהיבט של משאבים. האם יהיה נכון, שמי שנפצע שלא בלחימה, להעביר את הטיפול בו לביטוח הלאומי? 70% מנכי צה"ל משוקמים, זה הרבה אבל לא מספיק. יש הבנה גם אצל שר הביטחון וגם אצל רה"מ שכדי לשנות צריך גם להקצות משאבים".

בהתייחסו לשיח התקשורתי, הוא ציין כי בשלב זה טרם הוקמה ועדה: "אנחנו לא הקמנו 'עוד ועדה', הקמנו צוות משימה שייקח את התובנות הללו, את ההמלצות של ועדת בן ראובן, את ההמלצות והדרישות של ארגון נכי צה"ל איתו. חלק מזה פנימי בתוך משרד הביטחון וחלק מזה חיצוני, תכף אפרט. הכוונה היא לממש באופן מהיר ככל שניתן, לא הכול אפשר יהיה לעשות מידית"

הפגנת נכי צה"ל מול משרד הביטחון בנתיבי איילון (צילום: החדשות12)
הפגנת נכי צה"ל מול משרד הביטחון בנתיבי איילון | צילום: החדשות12

לדברי מנכ"ל משרד הביטחון, סיכום התחקיר של האירוע של איציק סעידיאן יהיה בימים הקרובים. עוד הוא ציין כי בישיבת הממשלה יש צפי להעלות סוגיות שונות כדי להביא לשינוי במצבם של נכי צה"ל: "ניגשים לעניין הזה שלא התחיל היום, אבל ביתר שאת כתוצאה מהקונסטלציה צריך להכות בברזל בעודו חם כדי לממש בכל העוצמה וזה דרך אותו צוות משימה יחד עם כל עובדי אגף השיקום".

מוקדם יותר היום נפגש ראש הממשלה בנימין נתניהו עם יו"ר ארגון נכי צה"ל עידן קלימן בבסיס הקריה בתל אביב. בשיחה בין השניים ואחרי ששלחו מכתב תקיף לשר הביטחון בני גנץ, הבטיח נתניהו לבצע "רפורמה כוללת לטיפול בפצועים, נכים והלומי הקרב. נעשה זאת תוך שבועיים", כך לדבריו של ראש הממשלה. בארגון אומנם בירכו על הבשורה, אך מאסו מהצהרות: "נכי צה"ל שבעי הבטחות, נחכה למעשים בשטח".