האיירסופט הוא כלי נשק שנועד לדמות את הנשק האמיתי, הן מבחינת המראה והן מבחינת ההרגשה. הוא משמש בעיקר לתחרויות ואימונים ואינו קטלני כמו הדבר האמיתי, אולם באמצעות שינויים והתאמות קטנות הוא בהחלט עלול להפוך לכלי נשק לכל דבר ועניין. שרון גת, הבעלים של בית הספר "קליבר 3", תיאר מניסיונו את האיירסופט: "ילד בן 13-14 עם איירסופט זה סכנה אמיתית".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מבחינה חוקית, ניתן לקנות נשק איירסופט ולעשות בו שימוש אך ורק בתחומי מטווח מורשה. אולם, כמו סמים, כלי נשק ואפילו כלבים יקרים, גם האיירסופט מצא לעצמו פינה נוחה בין שלל קבוצות הטלגרם, וניתן לרכוש גם אותו שם. בצורה הזו, כל קטין שיחפוץ בכך יוכל לרכוש לעצמו את הכלי המסוכן הזה.

בשנים האחרונות התרחשו לא מעט פיגועים ואירועי פשע באמצעות הנשקים האלה, שמוגדרים כ"צעצוע מסוכן" על פי החוק. ניתן להסב אותם לנשקים אמיתיים באמצעות החלפה של החלקים הפנימיים שלהם, וכך עשו לא מעט פושעים ומחבלים, כמו אלה למשל שרצחו את בני הזוג הנקין ז"ל. מהסיבה הזו הרשויות החמירו את ההנחיות בנושא, מה שאילץ את המוכרים והקונים לעבור לטלגרם.

איירסופט (צילום: החדשות 12, החדשות12)
מטווח איירסופט מורשה | צילום: החדשות 12, החדשות12

עודד ואנונו, ראש מחלקת חולשות מוצרים בחברת "צ'ק פוינט", הסביר את היתרון של טלגרם לעומת פלטורמות אחרות: "היא מאפשרת לפתוח קבוצות עם אנונימיות מוחלטת למי שמחליט להתעסק בדברים לא חוקיים, ללא קשר ישיר בין המוכר והקונה. טלגרם הפכה לכלי המרכזי של עולם הפשיעה".

דוגמה חיה לסכנה הטמונה באיירסופט קיבלנו לפני שלושה חודשים באשדוד, במהלך שוד בחנות התכשיטים "ולרי". השודד הצליח להימלט, אך נתפס כעבור זמן קצר כשבכליו נמצא אקדח איירסופט. נדיה סמלנסקי, הבעלים של החנות, שיתפה אותנו בחוויה שלה: "זה הרגע הכי מפחיד בחיים שלי. הנשק זה אחד לאחד, אי אפשר לדעת שהוא לא אמיתי".

דברים דומים עלו גם בפגישה של תחקירנית N12 עם אחד המוכרים של האיירסופט, שאמר: "זה כלי מאוד חזק, המחסניות שלו לא רשומות. אי אפשר להבדיל בינו לבין אקדח רגיל, גם מבחינת משקל. הוא קצת מסוכן, אני ממליץ לא לכוון על אנשים".

טלגרם - שטח הפקר (צילום: חדשות 12)
שיחה עם מוכר בטלגרם | צילום: חדשות 12

הגוף שמפקח על הנשקים האלה הוא משרד הכלכלה. לפני כחודש שלח השר הממונה עמיר פרץ מכתב לשר לביטחון הפנים אמיר אוחנה, ובו ביקש לקבוע שאיירסופט זה נשק מסכן חיים ולא רק צעצוע. "זהו נשק בעל פוטנציאל משמעותי לפגיעה בחיי אדם", נכתב בפנייה. פרץ הוסיף וציין שלמשרד הכלכלה אין סמכות לאכיפה על החזקה פרטית וכי הנושא פרוץ. אולם, במשרד לביטחון הפנים עדיין מסרבים לקחת אחריות על הנושא.

עשרות מיליוני אנשים ברחבי העולם נדדו בשבועות האחרונים לטלגרם, חלקם גם בישראל. הם נחשפים לקבוצות הסודיות והמסוכנות שבתוכה. כשהמשטרה נמצאת מאחור ולא רחוק היום שחומר הנפץ הזה יתפוצץ לנו בפנים.

מהמשרד לביטחון הפנים נמסר: "האיירסופט מוגדר כצעצוע מסוכך ומשכך נמצא תחת סמכותו ופיקוחו של משרד הכלכלה. בחודשים האחרונים התקיימה עבודת מטה וסוכם כי ראש אגף כלי ירייה במשרד ייפגש עם נציגי לשכות המסחר, במטרה לבחון כיצד ניתן להסדיר את התחום, והוא יעביר את המלצותיו בנושא".