טלגרם הפכה בשנים האחרונות ובחודשים האחרונים בפרט מפלטפורמה שמטרתה לשמור על פרטיותם של המשתמשים לשוק השחור החדש שבו מתבצעות לעיתים עסקאות שהתיאור "מפוקפקות" מחמיא להן. מגז צחוק לצעירים ועד לחומרי נפץ וכלי נשק לארגוני פשיעה, אנו חושפים בפרויקט מיוחד את השימושים הרעים שכל אחד מאיתנו יכול לעשות באפליקציה הזו. הפעם בחנו את שוק הסחר בכלבים גזעיים לכל המרבה במחיר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

תעשיית הסחר בכלבים גזעיים וגורים שגדלים בתנאים ירודים ונמכרים בסכומים גבוהים - בניגוד לחוק, משגשגת גם בימים אלה. כך למשל אנו עדים למכירת גור גזעי בן מספר שבועות בלבד בלב רחוב. לכלבים הללו אין תעודות שאכן מדובר בכלב גזעי אולם זה לא מעניין את המוכרים שממשיכים לשווק אותם באגרסיביות בפלטפורמה.

טלגרם הפכה לכר פורה במיוחד לשוק השחור של הכלבים הגזעיים. קבוצות רבות באפליקציה נפתחו ממש לטובת הסחר בבעלי החיים הללו, כל זאת בניגוד מוחלט לחוק. בקבוצות הללו כמעט אין גזע של כלב שלא ניתן למצוא.

טלגרם: שטח הפקר (צילום: החדשות12)
טלגרם: שטח הפקר | צילום: החדשות12

כדי להבין כיצד כל העניין הזה מתנהל בפועל, אחרי שיחה ראשונית קבענו עם אחד המוכרים פגישה – אליה יצאנו עם המצלמה הנסתרת. בתוך זמן קצר מוצעים לנו כלבים מסוג שיצו, מלטז וגם פומרניאן שהפך לסמל סטטוס בקרב עשירי העולם. "זה עולה 12 אלף", אמר לנו המוכר. לאחר ששאלנו אם זה בלי תעודות, המוכר ענה: "12 ברמה כזאת עם תעודות, לא תמצא בפחות מ-18 (אלף שקלים)".

הסחר בכלבים הגזעיים אומנם נעשה מתחת לרדאר, אך אין שום תקנה, חוק שמפקח או מגדיר מה הוא בית גידול ראוי לכלבים הללו. והתוצאה בהתאם - רבים מבעלי החיים הללו מורבעים על ידי בעליהם, לעיתים בתנאי גידול מחפירים, כל זאת כדי למקסם את הרווחים שלהם זוכים המוכרים.

בשוק הפרוץ והלא מפוקח הזה בטלגרם - אין שום ערובה לכך שהכלב שרכשתם הוא אכן גזעי או כזה שלא סובל מבעיות רפואיות. רבים מהמוכרים מטילים את האחריות הבריאותית של הכלב על הקונה מרגע שהכסף עובר לידיהם.

טלגרם: שטח הפקר (צילום: החדשות12)
טלגרם: שטח הפקר | צילום: החדשות12

לירון גילתה את זה בדרך הקשה - היא רכשה כלב ללא תעודות בשוק השחור ואחרי כמה חודשים גילתה כי הוא סובל מבעיות בריאותיות קשות שהטיפול בהן עולה המון כסף. "התחילו לו התקפים של עוויתות אחת לכמה חודשים. הגענו לאבחון נירולוגי בבית חולים וטרינרי וגילינו שיש לו מחלה נירולוגית שאופיינית מאוד לגזע, גורמת להתקפים האלה, גורמת לכאבים, אפילפסיה משנית", סיפרה.

"בוא נגיד שאת הכמה אלפים שחסכתי בקנייה הוצאתי עם ריביות ואני יוציא עד סוף החיים שלו על טיפולים ותרופות. זאת הייתה רק ההתחלה, בהמשך גילינו לו מחלת עיניים שמצריכה ניתוח בכ-8,000 שקלים, בעיית לב שמצריכה טיפול תרופתי ומעקבים. אם הייתי יודעת בהתחלה מה אומר ההבדל בין כלב גזעי ומתועד לעומת המלטה ביתית שרק נראית כמו.. ברור שלא הייתי נכנסת לזה".

על פי הערכות, התעשייה הפיראטית של הכלבים הגזעיים מגלגלת סכום אסטרונומי של כמעט חצי מיליארד שקלים בשנה – 60 אלף המלטות ללא רישום. עם המספרים האלה – הסוחרים הבינו שאת הכסף האמיתי עושים היום בטלגרם. בתוך שוק שחור שמגלגל בעיקר אינטרס כלכלי, קול הנביחה והמצוקה של הכלבים כמעט לא נשמע. הטלגרם זו פלטפורמה קלה במיוחד - לתעשייה שכוללת לא מעט ניצול - של חברו הטוב של האדם.