סוגיית פתיחת הישיבות שעוררה סערה אתמול טרם נפתרה, וגם היום (שני) פתחו מוסדות לימוד תורה את שעריהם - חלקם בערים אדומות עם רמת תחלואה גבוהה. בעוד שנבחרי ציבור חרדים פועלים לגיבוש מתווה שיאפשר לפתוח את הלימודים בישיבות בתנאים מיוחדים, היחס לסוגיה בעיתונות החרדית משתנה בין הזרמים השונים וכולל התעלמות, התרסה והתנערות מ"המיעוט הקולני" שמפר את ההנחיות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אב לאחד הילדים שהגיעו ללמוד הבוקר בתלמוד תורה הסביר ל-N12 מדוע הוא בוחר להתעלם מההנחיות. "התורה היא נשמת חיינו, רוח אפנו ואי אפשר לחיות בלעדיה", אמר. "בלי לימוד התורה יהיו פי אלף הדבקות וימותו עוד 100 אלף אנשים".

עוד הוסיף האב: "אם יישארו בבית, 70 ילדים בבניין אחד, לא יהיו הדבקות? פה לפחות הם לומדים והתורה מגינה ושומרת שלא יקרה שום אסון. אנחנו נשענים על גדולי ישראל שאמרו לפתוח והאחריות עליהם - בוודאי ובוודאי שלא תצא שום תקלה תחת ידם. אני מרגיש כמו ברוסיה בשנות הקומוניזם".

בריאיון לעיתון החרדי "יתד נאמן" אמר הבוקר יו"ר ועדת החוקה, יעקב אשר: "רוב רובו של הציבור מקפיד על ההנחיות קלה כבחמורה, מבלי להתרגש מהמיעוט הקולני המחולל מהומות. רוב הציבור בבני ברק, בירושלים, במודיעין עילית, בבית"ר עילית ובאלעד הוא ציבור הגון הסובל על לא עוול בכפו, הן בגלל הצפיפות הגורמת לעלייה בתחלואה והן בגלל מיעוט שלצערנו אינו נשמע לגדולי ישראל ומזלזל בהנחיות, ובגינו כל הקהל משלם מחיר".

לצד זאת, הבהיר ח"כ אשר ליתד נאמן, כי הוא פועל לפתיחת הישיבות, ואף שלח אמש מכתב לראש הממשלה בנושא. "כשאנו רואים את המאבקים שמנהלים ציבורים שלמים על הקלות שמעניינות אותם, כמו שירות משלוחים מבתי אוכל, פתיחת פארקים וחופים וקיום אירועי ספורט, הרי אנו זועקים בגאון 'תנו לנו את יבנה וחכמיה'", אמר. "כל קיומנו הוא לימוד התורה ולכן אנו תובעים ושוקדים על פתרונות לישיבות ולתלמודי התורה".

"לימוד התורה בהם יתקיים תוך שמירה וזהירות מרבית ומתווים מיוחדים", הבהיר ח"כ אשר. "העיקר שלא תישכח תורה מישראל. אנחנו דורשים את הפתרונות אף אם הציבור הכללי לא מבין על מה אנחנו נאבקים, ולא יחלישו אותנו כל האמירות וההסתות שאנו חווים בימים אלו".

במקביל, בעיתון "הפלס" המזוהה עם הפלג הירושלמי פורסם מאמר הקורא להגיע ללימודים ומבהיר: הסכנה הגדולה ביותר אינה הקורונה, אלא נטישת בתי הכנסת והישיבות. "גדולי התורה בארה"ב מזהירים מפני פגיעה בהיכלי הישיבות ובחיי התורה והתפילה", נכתב. "בעת כזאת, כאשר כל העולם כולו אחוז חיל ורעדה מסכנה גופנית, אנו כבני התורה יודעים שהסכנה הגדולה ביותר היא צאתנו ממקור חיותנו - בתי כנסיות ובתי מדרשות".

בעיתון חרדי נוסף, "המבשר" של אגודת ישראל, לא השמיעו טענות כלפי פתיחת הישיבות - אלא כלפי הצבת מחסומים בכניסה לערים "אדומות". במאמר דעה שפורסם בעיתון נכתב: "מה עובר בראשו של קצין משטרה שמחליט על דעת עצמו לחסום כניסה של תחבורה ציבורית לשכונה או לעיר? מדובר על צעד אכזרי שנעשה באופן שרירותי וללא כל צו או תקנה שדורשת את הצעד הנואל הזה".

באשר לאכיפה - אתמול ניכר בשטח הבלבול בקרב מקבלי ההחלטות והגורמים המבצעים, ולא היה ברור אם סגירת מוסדות החינוך שפועלים בניגוד להנחיות היא בסמכות המשטרה, משרד החינוך או הרשויות המקומיות. בתוך כך, הבוקר פשטו שוטרי סיור ממשטרת בני ברק על תלמוד תורה "רבי עקיבא מרכז", פיזרו את התלמידים הביתה והורו למנהל תלמוד התורה לעצור מיד את הפעילות.