שורת תקריות אלימות נגד מפגינים: המשטרה עצרה הבוקר (ראשון) שני חשודים בתקיפה - אחד מהם חשוד שריסס גז פלפל על מפגינים ברמת גן, השני חשוד בדקירת מפגין בצומת ניר עם בעוטף עזה. במהלך הלילה נעצרו גם 6 חשודים בתקיפה בהפגנה בכיכר פריז בירושלים מול בית ראש הממשלה. בעקבות האירועים האלימים פרסמו ראשי כחול לבן בני גנץ וגבי אשכנזי גינויים: "הזכות להפגין קדושה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אלירן קמבסיס, תושב רמת גן בן 34, נעצר בחשד שריסס גז פלפל מרכב נוסע לעבר מפגינים בזמן שעבר סמוך אליהם כשהפגינו בעיר. המשטרה הביאה אותו הבוקר בפני שופטת וביקשה להאריך את מעצרו - אך השופטת החליטה לשחרר אותו למעצר בית.

אלירן קמבסיס
אלירן קמבסיס החשוד בריסוס הגז לעבר מפגינים ברמת גן

השופטת קבעה: "מדובר באדם מבוגר ללא עבר פלילי, הוא הודה מיד. לחשוד מורכבות אישית ונפשית. למרות מסוכנותו שנמצאת ברף הנמוך, חושבת שאפשר להמיר את הארכת מעצרו בחלופת מעצר". בשיחה עם עורך דינו אמר החשוד: "כעסתי על העירום מעל סמלי המדינה" .

חשוד נוסף, תושב הדרום בשנות ה-20 המאוחרות לחייו, נעצר בחשד שתקף מפגינים בצומת ניר עם שבעוטף עזה. מפגינים בצומת טענו שכמה אנשים תקפו אותם - וכי אחד מהם אף נדקר בצווארו.

מפגין פצוע
המפגין שנפצע בעוטף עזה

מעצר מפגין במחאה מול בית ראש הממשלה בירושלים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

בלילה התקבלו גם מספר דיווחים על אירועי אלימות בהפגנה סמוך לרחוב בלפור בירושלים. מפגינים טענו שהותקפו בבקבוקי זכוכית, בבעיטות ובראשו של אחד מהם הוטחה קסדה, לדבריו. המשטרה עצרה בתום ההפגנה בירושלים 12 בני אדם - מחציתם מפגינים שנחשדו בהפרת סדר ומחציתם נחשדו בתקיפת מפגינים. אדם אחד דיווח לשוטרים כי שישה גברים לבושים שחור תקפו מפגין אחר ברחוב לינקולן שבבירה. לטענתו, השישה צעקו אל המפגין שאין לו זכות למחות, הכו אותו באמצעות קסדה ושברו על גופו בקבוק זכוכית.

זרנוקי מים מופעלים נגד מפגינים במחאה מול בית ראש הממשלה בירושלים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

השרים בני גנץ וגבי אשכנזי גינו את אירועי האלימות. שר הביטחון וראש הממשלה החליפי כתב: "הזכות להפגין קדושה. מי שמרים יד על מפגינים ומאיים באלימות חייב להיענש בחומרה. אני סומך על רשויות אכיפת החוק שישימו את ידיהן על התוקפים וימצו עמם את הדין".

שר החוץ כתב: "אני מגנה בכל תוקף את התקיפות האלימות של מפגינים הערב וקורא למשטרה לפתוח בחקירה ולבוא חשבון עם התוקפים. אפס סובלנות לאלימות בכל צורה שהיא לפני שיהיה מאוחר מדי. זכותם של אזרחים במדינה הזו לצאת ולהפגין ואדאג לשמור על הזכות הזו בכל דרך".

ניר סער, המפגין שעל פי החשד נדקר בצווארו כשהפגין בצומת שער הנגב, אמר ל"חדשות הבוקר" בקשת: "היו מכות ויריקות, הילדים בכו. המון עם שנאה בעיניים. הם באו ללכת מכות. המשטרה הייתה בצומת מול שדרות, אנחנו היינו בצומת שער הנגב. הם צרחו עלינו 'עופו לנו מהעיר, שמאלנים, אנחנו חיים פה 20 שנה'. התחושה של הילדים בדבר הזה מבאסת ממש. אלה היו חבר'ה שבאו ללכת מכות והם היו מאורגנים לחלוטין".

עופר שהפגין מול מעון ראש הממשלה סיפר בריאיון לגלי צה"ל: "עברה חבורת נערים שצעקו 'רק ביבי' ובעטו בנו. האווירה כאן לא בטוחה".

לקראת סיום ההפגנה בירושלים הזהירו המפגינים נגד נתניהו אחד את השני בקבוצות הווטסאפ מפני התנגשות עם פעילי ימין: "חייבים להזהיר אנשים, לא לצאת לבד ולא לעבור דרך סמטאות קטנות וצרות", נכתב באחת ההודעות. "יש חבר'ה שמחכים לתת מכות למפגינים עם בנדנות ורודות. לפני שאתם יוצאים מהשטח, תורידו אותן".

מפגין נגד נתניהו סיפר בשיחה עם N12: "חזרתי אתמול בשעה אחת-עשרה וחצי בלילה מההפגנה לכיוון הרכבת הקלה ביפו ובדרך תפסו אותי ואת השותף שלי שלושה צעירים. אחד מהם שאל אם אנחנו ביבי או לא ביבי ואז התחיל לתקוף את השותף שלי. כשאמרתי לשותף שלי שנתרחק ונלך לכיוון המשטרה, הוא נתן לי אגרוף לפרצוף שהעיף לי את המשקפיים לכביש. התוקפים התרחקו מאיתנו רק כשבא אדם נוסף לעזור לנו".

רועי נוימן מתנועת "הדגלים השחורים" שהשתתף בהפגנה עד לשעת לילה מאוחרת תיאר אלימות - מצד השוטרים: "חזרתי הביתה לתל-אביב מלא בחבורות, פיצוצים מהשוטרים, מכת"זית לתוך הראש ובגדים קרועים. מ-2011 אני משתתף במחאות ואלימות כזאת לא חוויתי מעולם. המחאה לא הייתה אלימה, כך שאין סיבה לאלימות המשטרתית. מעכשיו אהיה בבלפור כל יום עד שנתניהו יוחלף".

אננדה פיני מוגילבסקי, בן 47 שהפגין אתמול עד 2 לפנות בוקר ונשאר לישון בגן העצמאות, סיפר גם הוא על אלימות מצד המשטרה: "עמדנו מחוץ למעון ראש הממשלה וצעקנו יחד סיסמאות. בשלב מסוים, השוטרים נכנסו פנימה בתוך הקהל והחלו לפנות אותנו באגרסיביות ומשם התפתחה אלימות. ראיתי שוטרים שהפעילו כוח מוגזם, לעומתם היו שוטרים שפעלו ברגישות ועדינות. יש פה זעם של עשרות שנים שמצטבר של אנשים שמרגישים שגנבו להם את המדינה. הדור מתעורר ומבין מה קורה פה, אני חושב שאפשר לתת קצת הארכת זמן ולא לפנות אותנו בכוח, מכיוון שאנחנו הבענו התנגדות אזרחית לא אלימה".