מגפת הקורונה נבלמה, לפחות באופן זמני, ועכשיו כולם מנסים להילחם במגפה הכלכלית. עשרות מפעלים בישראל נסגרו או נמצאים על סף סגירה, רובם חוששים לחשוף את מצבם, חוששים שהבנקים יסגרו להם את האשראי. "לא ראיתי שקל אחד, לא מתמיכה או ממענקים – זה פשוט בלוף", תיאר איציק פלד, מנכ"ל קבוצת סוויס סיסטם, את יחס המדינה למפעלים הקורסים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בחצר מפעל פיניציה בירוחם יש 40 אלף טונות של בקבוקי זכוכית שעומדים ומעלים אבק, ובפנים - המכונות מיותמות. חיים סנדרוסי, עובד כבר 30 שנה בפס הייצור של המפעל, סיפר: "התחושות מאוד קשות. במפעל כזה, לראות אותו סגור, לסגור אותו במו ידיי, זה כאב לב. המפעל דומם. אתה מרגיש בדידות. בלי האנשים שלך, בלי הצוות שלך. יש פה חיים. זה לא רק הבקבוקים – יש פה חיים במפעל הזה".

בעקבות משבר הקורונה מחזור המכירות של המפעל ירד ב-80%, אך התנור הגדול אי אפשר לסגור ולכן, למרות שאין רווחים – ההוצאות נמשכות באותו הקצב כמעט. אמנון כהן, יו"ר חברת פיניציה, התייחס להבטחות למענקים שהובטחו: "התייחסו לתעשיות מסוימות. תעשיית המזון – אנשים בבית, אוכלים הרבה, אבל אנחנו לא תעשיית מזון. התעשייה שלנו, של המשקאות, של הבקבוקים, היא במצב מאוד קשה".

"אם המדינה לא תדע עכשיו לבוא ולעזור, לבנות את הגשר שיעזור לתעשייה לצלוח את המשבר", הדגיש ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, "היא תמצא את עצמה עם פחות תעשייה עובדת, פחות מקומות עבודה והכי גרוע – פחות מנוע צמיחה אמיתי למשק".

מפעל נוסף שנמצא בקשיים כספיים בעקבות משבר הקורונה הוא מפעל המזרנים בחריש שמעסיק קרוב למאה עובדים, אך כעת ההנהלה נאלצה לצמצם את כוח העובדים ל-20%. שאר העובדים הוצאו לחל"ת ולא ידוע אם כלל יחזרו. "הדבר שמקומם יותר מכל זה פשוט מערכת הבלופים שאנחנו עוברים יום יום בטלוויזיה, זה פשוט לא יאמן", ציין איציק פלד, מנכ"ל קבוצת סוויס סיסטם. "יצאו עם איזושהי הצהרה – 85% ערבות מהמדינה, ומסתבר שזה הפוך – זה 15% ערבות מדינה. ואיזה בנק בכלל מוכן לקחת את האחריות על הדבר הזה?".

במפעל כתר השומרון בבאקה אל גרבייה עוסקים במחזור פלסטיק, וגם הוא סגור לחלוטין כבר חודש וחצי. יש להם 14 עובדים, בעלי המפעל נאלץ להוציא את כולם לחל"ת והוא כמעט מיואש מהמצב. "כשאני פותח את הדלת בתחילת החודש אני צריך לשלם 120 אלף שקל – אם זה שכירות, אם זה ארנונה, אם זה הלוואות, אם זה פועלים. ואני כבר חודשיים, זהו, אין לי שום הכנסה ואין לי כלום. כל הצ'קים בשטחים, ברשות, חזרו", סיפר קעדאן אחמד, מנכ"ל המפעל.