N12
פרסומת

מחקר מקיף: מזג אוויר חם מקטין את סיכויי ההדבקה - אך לא מחסל את הנגיף

גל החום הקיצוני נמשך גם היום ולפי התחזיות יישאר עד סוף השבוע. האם משהו טוב אחד יכול לצאת ממנו? מחקר מקיף בארצות הברית בחן כיצד משפיע החום על התפשטות הקורונה. הממצאים: סיכויי ההדבקה בקיץ יורדים – אבל החום לא יכול למגר את הנגיף בלי הקפדה על ריחוק חברתי. וגם: מספרי החולים החדשים בישראל ממשיכים לרדת - אבל גם מספר הבדיקות היומיות

גל חן
יואב אבן
פורסם: | עודכן:
המונים בחופי הים
צילום: Reuters, Reuters
הקישור הועתק

מחקר מקיף שנערך באוניברסיטת הרווארד בארה"ב בדק אלפי מקומות ברחבי העולם, במטרה ללמוד את השפעת מזג האוויר על יכולת הקורונה להתפשט. הממצאים מעידים כי סיכויי ההדבקה אכן יורדים בקיץ – אבל מזג האוויר החם לא מחסל את הקורונה לחלוטין כפי שנטען בחלק מהמקומות.

במחקר נבדקו 3,739 אתרים שונים בעולם. נחקרו טמפרטורה, לחות, גשם – והשפעתם על התפשטות הנגיף. המסקנות הן שבקיץ סיכויי ההדבקה נמוכים בשנים עשר אחוזים מכפי שהם בעונה הנוכחית. בחורף הם מזנקים בעד שישה אחוזים. המשמעות: סיכויי ההדבקה בשיא החורף גבוהים בכ-18 אחוזים לעומת הקיץ.

המחקר מעיד כי כל מעלה נוספת מעל 25 מעלות מקטינה את סיכוי ההדבקה בשלושה אחוזים. לכן, לישראל – שידעה להגיב לנגיף בצורה מהירה יחסית – היו גם תנאי פתיחה מצוינים בהשוואה ליתר מדינות העולם, עם סיכויי הדבקה נמוכים בכעשרה אחוזים.

על כל הנתונים הללו חשוב להוסיף – החום לא מחסל את הנגיף. מדינות חמות כמו ברזיל וקטאר ספגו התפרצות חריפה. מזג האוויר החם יכול לסייע בהקטנת קצב ההתפשטות במידה מסוימת, אך ללא ריחוק חברתי וחבישת מסכות – המחלה תוכל ללוות אותנו עוד זמן רב.

פחות חולים - אך גם פחות בדיקות

רק 26 חולי קורונה חדשים אובחנו היום (שני) בישראל, כשהירידה המתמדת במספר החולים נמשכת. עד לשעה 11 בבוקר כלל לא אובחנו חולים חדשים, לראשונה מאז התפרצות הנגיף בארץ. אך האם הירידה קשורה להורדת מספר הבדיקות המתבצעות בכל יום? בנוסף, מחקר מקיף שנערך בארה"ב מראה כי מזג האוויר החם מוריד את סיכויי ההדבקה - אך לא מחסל אותם לחלוטין.

פרסומת
בדיקת קורונה במתחם "היבדק וסע"
בדיקת קורונה במתחם "היבדק וסע" | צילום: רויטרס, רויטרס_

לראשונה מאז התפרצות הקורונה בישראל דווח היום על 0 חולים חדשים מחצות בלילה ועד 11 בבוקר. מספר החולים נותר קבוע יחסית ובמגמת ירידה, כשבימים האחרונים מספר החולים הגבוה ביותר ליממה עמד על 40 חולים בלבד. בשעות הערב פורסמו הנתונים העדכניים – לפיהם 26 חולי קורונה נוספים אובחנו ביממה האחרונה.

אלא שמספר הבדיקות הולך ויורד גם הוא. בשיאו עמד המספר על 13 אלף בדיקות יומיות. הירידה עקבית למדי, ובמהלך היממה האחרונה בוצעו 4,659 בדיקות בסך הכול. השאלה המתבקשת היא האם הפחתת הבדיקות היא שמובילה למיעוט איבחון החולים החדשים?

במשרד הבריאות מתעקשים שהסיבה לירידה במספר הבדיקות היא שהביקוש אליהן יורד. ניתן אכן לשער שאם היו יותר חולים שלא נבדקים ומאובחנים - היינו רואים נתונים אחרים בבתי החולים בקרב החולים המונשמים והקשים.