בעקבות המשבר הכלכלי העמוק במשק הישראלי וכחלק ממאבק העצמאיים, מסעדנים רבים צפויים לצאת היום (שני) מתל אביב לקריית הממשלה בירושלים במטרה למחות על הפקרתם. כחלק מההנחיות החדשות, בכל רכב יהיו שני אנשים, או יותר נכון שני שפים או מסעדנים שרואים את העסקים שלהם גוועים לאיטם - הפגנה בעידן קורונה ולא דרך הזום.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לפי נתונים של איגוד המסעדות בישראל יש 14 אלף מסעדות, ברים ובתי קפה והענף מגלגל כ-30 מיליארד שקל בשנה. לרוב המסעדנים המאבק הזה הוא להיות או לחדול. "אנחנו מפרפרים גז וניוטרל”, אומר בצחוק מיואש אלכסנדר כהן, הבעלים של "יאקימונו", והוסיף: "דרך שליחויות אי אפשר לעשות אותם מספרים. גם במשלוחים יש רגיעה כי אנשים מפחדים מכל בן אדם שמגיע".

קורונה בישראל (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
שליח של וולט בימי הקורונה | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

כמו רוב העצמאיים - הרווחים שהיו רגילים אליהם, גם אם גבוהים וגם אם לא, ירדו בעשרות אחוזים והשאירו אותם לגווע. "ירדנו בחמישים אחוז מינימום ברווחים. מה שאנחנו מכניסים עכשיו לא מכסה אפילו את השכירות, אומר כהן.

אחד הדברים החושבים למסעדה הוא להישאר בתודעה של הלקוחות. זו הסיבה שחלקם ממשיכים להפעיל מטבח למרות שהרווחים יורדים. מנגד יש כאלה שנאלצים לסגור. יריב מלילי, שהביא את האוכל התאילנדי לפני 24 שנה, מסתגל למציאות חדשה בעל כורחו. את מסעדת "קב - קאם" הוא נאלץ לסגור, ואת "בית תאילנד" הפך למסעדת משלוחים: "הוצאנו כ-130 עובדים לחל"ת. הפכנו את עורנו. מה שממש ברחתי ממנו ולא רציתי. ניסיתי להימנע מזה לאורך השנים. אוכל לא נועד להיכנס לקופסאות".

גם רותי ברודו, מבעלי קבוצת R2M, מספרת על התקופה הקשה לתחום ולמסעדות שלה: "לצערנו הרב, נאלצנו להוציא למעלה מ-60% מעובדי החברה לחל"ת ואנחנו מאמינים שגם נגיע בימים הקרובים ל–70%". גם בקבוצה מסבירים ששירות המשלוחים הוא אחוז קטן ולא מכסה באמת את ההוצאות: "שירות המשלוחים אינו רווחי, זהו שירות יקר שמצריך אופרציה יקרה, עובדים שמתחזקים אתר, מלקטים שאוספים סחורה, אורזים משלוחים. כל אלו הם תוספות כבדות מאד". המסעדנים טוענים שדחיית תשלומי הארנונה שהכריזה עליה עיריית תל אביב לא מספיקה והם כעת דורשים ויתור מוחלט על תשלומי הארנונה.

איתן טרבולס, הבעלים של רשת "אגאדיר"
איתן טרבולס, הבעלים של רשת "אגאדיר"

יש לא מעט מסעדות יוקרה שהחליטו לסגור לגמרי ולוותר על המשלוחים ויש כאלה ששינו לגמרי את התפריט כדי שיתאים למשלוחים, כמו מלגו ומלבר שבנו תפריט על טהרת אוכל הרחוב "להמציא תפריט תוך כדי תנועה עם הרבה מאוד כאב וחוסר ודאות", אומר השף מוטי טיטמן. "מסעדה שפתחה השנה ולא עובדת יותר משנה - לא תשרוד את זה".

בתקופה הזאת המסעדנים מנסים להיות יצירתיים כמה שאפשר. "אגאדיר" למשל, הכינה מארז לשעת חירום עם המבורגר שתוכלו להקפיא ולהשתמש במידת הצורך כשגם השליחים ייכנסו להסגר. איתן טרבולס, הבעלים של הרשת, מספר שמערך משלוחים מפצה רק על 40% מהמחזור והוא נאלץ להוציא 550 עובדים מ-13 סניפים לחל"ת: "כולם צריכים להירתם. אני רואה שהם מתעסקים בקשקושים שלהם ולא רואים שעסקים קורסים".

ברשת "ג'פניקה", שמפעילה שירות משלוחים במשך שנים, מספרים שהמחזור ירד בעשרות אחוזים בפחות מחודש. המנכ"לית של רשת ג'פניקה כנרת דעבול וירניק אמרה: "יש סניפים שלא שורדים. גם כי לא היה להם משלוחים וגם כי הם באזורים סוציואקונומיים חלשים. צריך לקחת בחשבון שההתנהגות של הלקוחות בשבוע האחרון הולכת ויורדת. היד הופכת להיות קצרה יותר על ההדק במה שהם מוציאים עליו כסף”.

יש סיכוי שנצטרך לשכוח מהמבורגרים? מילגו ומילבר

משבר הקורונה הביא איתו גל ביטולים של חתונות ואירועים, אבל יש גם מסעדות שנפתחות בדיוק לתוך הסערה. כמו "גלוטריה" שמייצרת מאפים ולחמים ללא גלוטן: "פתחתי לתוך הקורונה. שבועיים לתוך ההרצה", מספר ערן זינו, הבעלים. "עכשיו אין תוכניות. בסיוטים שלי לא דמיינתי את זה. עברנו למתכונת של משלוחים. אני עושה הכל כדי לשמור על העסק צף למרות שהקופות שלי ירדו לרבע ואני מפסיד כסף".

ואם בפסח עסקינן, גם ברשת כמו "רולדין" מבינים שהמשבר הזה לא יפסח גם על הגדולים: "כמובן שאנחנו בזמן משבר כלכלי וייקח עוד זמן לצאת ממנו", אומרת מנכ"לית הרשת, נועה בכר אהרוני. "מבחינתנו זו מלחמה והקשה מכולן".

הנזק הכלכלי לכל ענף המסעדות הוא עצום. אבל כמובן שבתקופה הזאת רבים מהמסעדנים מעדיפים לעצור הכל ולא מנסים או יכולים לספק שירות משלוחים כמו מסעדת "סיטרה". המסעדן הראל בלו, שהקבוצה שלו מחזיקה ב-5 מסעדות, מספר שהוציא לחל"ת 450 עובדים והפסיד בתקופה הזאת "מחזורים של מיליונים". גם ב"חצר גולדמן" סגרו את המסעדה לראשונה מזה עשר שנים ולא עושים משלוחים: "לא עשינו בעבר ולא היינו ערוכים לזה", אומרת לילה גרבלי, הבעלים.