לאחר מקרה ההתאבדות הרביעי שאירע בשנה וחצי האחרונה בבית החולים סורוקה, נערכה אתמול (ראשון) שיחה מתוחה בין הנהלת בית החולים לבין המתמחים, בה התלוננו העובדים על העומס הרב ודרשו לטפל בתופעה החריגה. "אנחנו יודעים מה קורה במרכז", נשמעים המתמחים אומרים בהקלטת השיחה שהגיעה לידי חדשות 12. "אנחנו אלה שצריכים לעמוד מול המשפחות המטופלים, יש אנשים שלוקחים את זה הביתה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"הגיע הזמן לעשות משהו עם העומס, אי אפשר להמשיך עם זה", אומר אחד המתמחים בשיחה שכינסה אתמול הנהלת סורוקה. "אף אחד מאותם האנשים שעשו את זה לא חשב שככה הוא יסיים את חייו. צריך להשקיע מחשבה באיך למנוע את זה במקור. אף אחד לא חושב בעצמו שהוא צריך ללכת לפסיכולוג".

מתמחה נוספת סיפרה על התחושות שלאחר ההתאבדות השבוע: "התחושות קשות. יש עצב רב. צריך תחזוקה קבועה, בין אם במסגרת קבוצתית או אישית אחת לתקופה. יש כוונות טובות ורצון טוב של ההנהלה אבל הרבה דברים לא יורדים לרמת השטח, למתמחים. תבואו פיזית אלינו, לראות אותנו" ביקשה מההנהלה.

בית החולים סורוקה. ארכיון (צילום: רן דהן / TPS, חדשות)
"אי אפשר להמשיך עם זה". סורוקה, ארכיון | צילום: רן דהן / TPS, חדשות

אחת התלונות החוזרות של המתמחים היא התנאים הקשים בהם הם מתבקשים לעבוד, ועל הקושי להתמודד עם משפחות רבות של חולים בהם לא הצליחו לטפל. "אנחנו יודעים מה קורה במרכז", אומר אחד המתמחים בהקלטה. "אני יודע שקולגות שלי בבילינסון ובתל השומר עובדים פחות ונאלצים להילחם פחות על שירותים בסיסיים כמו צנתור או CT. אנחנו לוקחים את זה איתנו הביתה, אנחנו אלה שצריכים לעמוד מול החולים והמשפחות ולהסביר ולהצטער. יש אנשים שמסוגלים להכיל את זה ויש אנשים שלוקחים את זה יותר קשה, שלוקחים את זה איתם הביתה וזה שובר אותם. לתושבי הדרום מגיע אותו שירות כמו לתושבי המרכז".

בתום השיחה הסביר נציג הנהלת בית החולים את פעולותיה של ההנהלה בחודשים האחרונים. "נעשו דברים מתחילת השנה", הוא טוען. "התפקיד שלנו לוודא שעושים כל מה שאפשר כדי להקל על העומס ולזהות את המקומות בהם העזרה הזאת נדרשת". לטענתו, "מתוך ארבעה מקרי התאבדות, אחד אולי קשור לעומס".

סורוקה (צילום: חדשות 2)
"ההנהלה היא האחראית לכל מה שקורה פה". חדר המיון של סורוקה | צילום: חדשות 2

עם זאת, בהנהלה לא מבטלים בטענות העובדים: "אני מכיר באינטימיות עמוקה את הפרטים, אני לא רוצה לזלזל בחשיבות של העומס, לפחות במקרים הנוראים שחווינו. המטרה להגיע לכל עובד לשיחה עם מנהליו הישירים על הרווחה הנפשית שלהם".

"הנהלת בית החולים אחראית לכל מה שקורה פה ולעובדיו. לא תמיד במובן של אשמה, אבל האחריות היא שלנו. האחריות הבסיסית שלנו היא לעשות כל מה שאפשר כדי למנוע שהדבר הזה יקרה, אבל אני לא יכול להבטיח שנצליח".

בתגובה למקרה האחרון פרסמה הנהלת בית החולים הצהרה בה הביעה צער על האירוע והודיעה כי תשתף פעולה עם הוועדה הציבורית שמונתה על ידי משרד הבריאות. "המרכז הרפואי סורוקה הפעיל בשנה האחרונה תכנית סיוע לצוותים המבוססת על ידע נצבר מרחבי העולם לאיתור דיכאון העלול להוביל לאובדנות", נכתב בהודעה.

"שיעור המתאבדים בקרב רופאים הוא הגבוה ביותר בהשוואה לכל בעלי מקצוע אחר. בארה"ב מתאבד בממוצע רופא מדי יום, כ-400 רופאים בשנה ומספר המתאבדים בקרב רופאים כפול ממספר המתאבדים באוכלוסייה הכללית. נתונים מארצות אחרות בעולם המערבי, נמצאו דומים. הצטברות מקרי התאבדות והעיסוק בהם עשויים לייצר אפקט הדבקה מסוכן הידוע בשמו המקצועי כ"אפקט ורתר" באופן שמעלה את הסבירות למקרים נוספים".

ד"ר שלומי קודש, מנהל המרכז הרפואי, אמר כי "הנושא נמצא בראש מעייני. המרכז הרפואי סורוקה הינו מרכז רפואי מוביל, שאלפי עובדיו הם משפחה חזקה, מאוחדת ותומכת. התאבדות היא אירוע טראגי וקשה לאדם, למשפחתו ולמעגלים סביבו. העובדים בסורוקה הם הנכס החשוב ביותר של המרכז הרפואי והמרכיב המשמעותי ביותר בהצלחתו ובמימוש שליחותו לקידום בריאות תושבי הנגב. אנו נעשה כל מה שניתן לעשות כדי לספק לחברינו את כל הסיוע לו הם נדרשים".