מרוצים, אבל ביקורתיים: החיים בפריפריה, הרחק מהמרכז הכלכלי והחברתי של ישראל, טומנים בחובם יתרונות רבים - אך גם לא מעט אתגרים. לקראת כנס "הפריפריה במרכז" שיתקיים השבוע בכנסת, מרכז המחקר והמידע של הכנסת ערך סקר מקיף שסקר את התחושות של תושבי הפריפריה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כמעט 80% מהתושבים בפריפריה העידו שהם מרוצים ממצבם: בצפון התושבים אמרו שהם אוהבים את השקט והנוף ובדרום מרוצים מעצם העובדה שיש להם בהישג יד את כל מה שדרוש להם. אך לנוף, לשקט ולתחושת הקהילתיות יש גם מחיר.

על פי הסקר, הדבר שהכי מטריד את התושבים הוא חוסר התעסוקה: כל תושב חמישי בפריפריה מוטרד מהנושא, בעיקר בצפון הארץ. בדרום הארץ, לעומת זאת, מוטרדים בעיקר מהטילים ומהמצב הביטחוני.

בנוסף, התושבים מתלוננים על כך שאין מספיק אופציות של בילוי ותרבות ומוטרדים מאוד ממערכת החינוך. כמחצית מהמשפחות עם ילדים בפריפריה לא מרוצים מכמותן ואיכותן של פעילויות הפנאי, ו-40% מהמשפחות לא מרוצים ממערכת החינוך, בעיקר לגיל הרך. שיעור דומה של משפחות התלוננו על כך שצריך להסיע את ילדיהם ממקום למקום.

בקרב התושבים קיימת תמימות דעים על כך שצריך לשפר את שירותי הבריאות, הניקיון, התברואה, התחבורה הציבורית והתעסוקה. אך למרות כל האתגרים, שני שליש מתושבי הפריפריה רוצים שילדיהם ונכדיהם יישארו בעתיד באזור.

עו"ד הודיה קין, מנהלת מרכז המחקר והמידע של הכנסת, סיפרה: "הפוקוס של הסקר, כמו גם הפוקוס של הכנס 'הפריפריה במרכז', הוא לתת במה לפריפריה להשמיע את הקול שלה. הכנסת עוסק לא מעט בסוגיות שנוגעות לפריפריה, בדרך כלל הכנסת מדברת על הפריפריה, אך הפעם הפריפריה באה לדבר על עצמה. אחד הממצאים המעניינים ביותר שעולים מהסקר שערכנו הוא ש-40% מתושבי הפריפריה לא חשים תחושת ביטחון ושליש מהם שוקלים לעזוב את מקום מגוריהם".