הקול שלו יכול היה להכריע בפסילה של חברי כנסת ורשימות מועמדים קיצוניים, אבל הוא בכל זאת בחר להימנע. יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית והמשנה לנשיאת בית המשפט העליון השופט חנן מלצר התראיין לרינה מצליח, ונשאל על ההחלטה למנוע מנתניהו שידור חי, ועל הסכנות להתערבות זרה בבחירות.‎

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

סימן שאלה גדול עלה במהלך השבוע כאשר החליט השופט להימנע מהצבעה בוועדת הבחירות, לטענתו הוא כלל לא התחמק הכרעות. "יש נושאים שהחוק מפקיד רק בידיי בתפקיד המעין שיפוטי, למשל כשירות של מועמדים וגם בנושאים אחרים כמו בנושאי תעמולה. התפקיד שלי אז הוא בתור יו"ר הועדה להדריך את הועדה, כמו שופט שמדריך חבר מושבעים", הסביר.

"נתתי עשרות החלטות בתפקיד שלי כיו"ר ועדת בחירות מרכזית, אני לא מתחמק מהן", המשיך בנושא, "גם בנושא של כשירויות, למשל אתמול נתתי החלטה בנושא מר פנחס עידן. ביום ראשון אני צפוי לתת החלטה בנושא של האלוף רוסו - אל תשאלי אותי מה ההחלטה".

לדברי מלצר הוא לא היו"ר הראשון של הוועדה שלא מצביע: "הייתה מסורת שיושבי ראש ועדות הבחירות לא מצביעים ואני חושב שזה לא רע להתמיד במסורת כזו. בנוסף, ממילא הנושא יגיע לבית המשפט העליון".

ועדת הבחירות לכנסת ה-21 (צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש90, חדשות)
הועדה בראשותו | צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש90, חדשות

במהלך הריאיון נשאל השופט מדוע לדעתו הוועדה עדיין רלוונטית, בייחוד כשכל פניה אליה בסופו של דבר הולכת לבג"ץ. "שתי סיבות יש לכך", הסביר, "קודם כל, התשובה הפורמאלית היא כי החוק קובע שככה צריך להיות. הסיבה השנייה היא שהעליון לא שומע ראיות. במקרים האלה כל הגורמים שביקשו את פסילתם עלו לדוכן העדים והם נחקרו אצלנו - את זה אי אפשר לעשות בבג"ץ".

בסופו של דבר מקפיד מלצר להפריד בין דעותיו לבין ההחלטות שלו כשופט או ראש הוועדה: "הזכות להיבחר היא זכות חוקתית שהיא קבועה אפילו בזכות יסוד. אני לא אגיד מה אני חושב במקרה הספציפי הזה, כי אם שמה נמנעתי אז אני לא אגיד פה מה דעתי".

על מניעת שידור נאומו של נתניהו בשידור חי והבקשה לדחות בעשר דקות את השידור מסביר מלצר כי "אחרי שכינסתי את העורכים ראיתי שבגלל התחקות בין הכלים הם מתחילים לגלוש מניוז לתעמולה, אז קראתי קריאת השקמה".

"ביום חמישי כשנתניהו הגיב לכתב ההאשמות שהופנה כלפיו גם הייתה אלי פנייה", המשיך מלצר. "ודחיתי אותה כי אמרתי שבנסיבות ההן זכותו להגיב ואפילו אם הוא גולש קצת לתעמולה - זה מותר".

נתניהו באולפן הליכוד TV (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של רה"מ‎, חדשות)
שידורי הליכוד TV | צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של רה"מ‎, חדשות

נושא נוסף ומרכזי בבחירות הנוכחיות הוא ההתערבות הזרה ממנה מזהירים. "אנחנו נערכנו גם בעקבות לקחים מבחירות שהיו במדינות אחרות עם כל גורמי הביטחון הרלוונטיים לכל חשש אפשרי", הבהיר.

"מבחינת הציבור יש חשיבות רבה כי בדרך כלל התערבות זרה היא נעשית או בצורה אנונימית או בצורה של זהויות שאולות או בצורה של רובוטים", הסביר." יש גם כאלה בארץ שמשתמשים בשיטות הללו, אז ככל שהציבור מאבחן. ודרך אגב אסרתי על כל הגורמים בארץ להשתמש באנונימיות".

בבחירות האחרונות מלצר אסר על פרסום תעמולה אנונימית ברשתות. בריאיון הוא התייחס לשידורי הליכוד TV בעמוד המפלגה ואמר: "בפייסבוק כל זמן שזה מזוהה אין לי בעיה שכל אחד יעשה מתי שהוא רוצה ובלבד שזה יהיה מזוהה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו להחדשות בפייסבוק