הנאום לא יועבר בשידור ישיר (צילום: פלאש 90 \ Tomer Neuberg, חדשות)
נתניהו בכנס של הליכוד | צילום: פלאש 90 \ Tomer Neuberg, חדשות

נתניהו חושש מאיחוד בגוש המרכז-שמאל - ונערך לאיחוד עם מפלגת ימין: הערב (שבת) פנה ראש הממשלה למתפקדי הליכוד וביקש מהם לתמוך בבקשתו לשלושה שריונים ברשימת המפלגה לכנסת. נתניהו, שקודם לכן ביקש רק שריון במקום ה-21, מבקש כעת את המקומות 21, 28 ו-36 - ומנמק את בקשתו ב"חיבורים הצפויים בשמאל". במקביל חלה האצה במגעים לאיחוד חרדי בין ש"ס ליהדות התורה: גורמים בש"ס אומרים כ "אם הרבנים ירצו, זה יהיה".

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

ביום שלישי תובא בפני מתפקדי הליכוד הצעתו של נתניהו שלושה שריונים במקומות נמוכים. במכתב למתפקדי הליכוד ציין נתניהו: "אני משוכנע שהדבר הכרחי כדי להגדיל את סיכויינו לנצח בבחירות". השיריונים יסייעו לנתניהו גם אם לא יהיה איחוד: בתרחיש זה הוא יקבל עוד שיריון ריאלי על מנת לעצב את רשימת המפלגה.

בשל המקומות הנמוכים יחסית, סביר להניח שמדובר בבית היהודי ולא בליברמן, כחלון או בנט. שר האוצר משה כחלון הבהיר הערב בריאיון ל"פגוש את העיתונות" כי לא יחבור לליכוד גם אם הסקרים ימשיכו להיות לא מעודדים: גם מנכ"ל הבית היהודי ניר אורבך הגיב לפרסום ואמר כי מפלגתו נערכת "להיות חזקה ומשפיעה ולא מפלגת בת של הליכוד".

"מתפקדי הליכוד היקרים, אנחנו עומדים בפני מערכה קשה. השמאל והתקשורת עושים מאמצים כבירים להפיל את ממשלת הליכוד. אנו חייבים להיערך בהתאם", כתב נתניהו. "בבחירות הקודמות אפשרתם לי לשבץ שני מועמדים ברשימת הליכוד במקומות 11 ו-23. לאור החיבורים הצפויים בשמאל במטרה להפיל את ממשלת הליכוד, אני מבקש ממכם לאשר לי הפעם לשבץ ברשימת הליכוד שלושה מועמדים במקומות 21, 28 ו-36. אני משוכנע שהדבר הכרחי כדי להגדיל את סיכויינו לנצח בבחירות".

הבחירות בליכוד - השבוע (צילום: רויטרס, חדשות)
הבחירות בליכוד - השבוע | צילום: רויטרס, חדשות

ביום שלישי הקרוב ייערכו הבחירות המקדימות (פריימריז) בליכוד. עד כה שוריין לנתניהו מקום אחד בלבד - המקום ה-21. כך תיראה הרשימה, אם לא ישונו השריונים: 1. בנימין נתניהו, 2-18. ארצי, 19. מחוז, 20. ארצי/אישה, 21. שריון רה"מ, 22-23. מחוז, 24-25. ארצי, 26. אישה, 27. מחוז, 28. ארצי, 29. עולה, 30. מחוז, 31. לא יהודי. המשמעות: יהיו 21 ברשימה הארצית, וכעשרה ח"כים מכהנים ייפרדו מהכנסת. ההצעה משאירה מקום מצומצם למועמדים חדשים שייבחרו דרך המחוזות והמגזרים השונים.

בסקר שערכו מנו גבע ומינה צמח ממכון המחקר מדגם בשיתוף iPanel ופורסם ביום רביעי במהדורה המרכזית, גנץ הגיע כמעט לשיוויון מול נתניהו במידת ההתאמה לראשות הממשלה. מהסקר עולה כי אילו הבחירות היו מתקיימות היום, הליכוד הייתה זוכה ב-30 מנדטים. מדובר בירידה של שני מנדטים ביחס לסקר הקודם שנערך בתחילת החודש. חוסן לישראל היא המפלגה השנייה בגודלה עם 21 מנדטים – זינוק של 8 מנדטים. יש עתיד נחלשת בשני מנדטים ל-11, הימין החדש עם 7 והעבודה מתרסקת ל-6 מנדטים, מספר זהה לרשימה הערבית המשותפת ולתע"ל.

ש"ס וכולנו עם 5, מרצ נחלשת גם היא ומקבלת 4, מספר מנדטים זהה לשל ישראל ביתנו. עוצמה יהודית (2.4%), זהות (2.1%) והתנועה (0.8%) לא עוברות את אחוז החסימה. מבחינת חלוקה לגושים, הימין הוא עדיין הגוש הגדול ביותר עם 50 מנדטים. המרכז-שמאל עם 42, החרדים והערבים עם 12 וגשר עם 4 מנדטים.

מפת המנדטים הנוכחית (צילום: חדשות)
תוצאןת הסקר מיום רביעי | צילום: חדשות

הסקר בחן גם אפשרות של חיבור בין המפלגות חוסן לישראל ויש עתיד בהנהגתו של יאיר לפיד: במקרה כזה, אם כל המפלגות האחרות – כולל החדשות – היו נותרות ללא שינוי, הליכוד עם 31 מנדטים – מנדט אחד בלבד יותר מהרשימה של לפיד וגנץ בהנהגת הראשון שמתחזקת ל-30 מנדטים. במקרה כזה, העבודה ויהדות התורה עם 7 מנדטים, הימין החדש, הרשימה הערבית המשותפת ותע"ל עם 6 מנדטים כל אחת. כולנו מקבלת 5 מנדטים, ישראל ביתנו, גשר והבית היהודי-האיחוד הלאומי עם 4 מנדטים בלבד כל אחת. גם במקרה כזה עוצמה יהודית, זהות והתנועה לא עוברות את אחוז החסימה. עם זאת, איחוד של לפיד וגנץ בהנהגת הראשון לא משפיע על חלוקה הגושים. גם במקרה כזה הימין עם 50 מנדטים, המרכז-שמאל עם 42, החרדים והערבים עם 12 וגשר עם 4 מנדטים.

מפת המנדטים אם הבחירות היו נערכות כיום‎ (צילום: חדשות)
תוצאןת הסקר מיום רביעי | צילום: חדשות

התמונה משתנה לגמרי במקרה של ריצה משותפת של "חוסן לישראל" ו"יש עתיד" בהנהגת גנץ. אם הבחירות היו מתקיימות עם ריצה משותפת שכזאת כל המפלגות האחרות – כולל החדשות – היו נותרות ללא שינוי – הרשימה של גנץ ולפיד היא הגדולה בישראל עם 35 מנדטים – 5 יותר מהליכוד. יהדות התורה עם 7 מנדטים, הימין החדש, הרשימה הערבית המשותפת ותע"ל עם 6. העבודה נחלשת עוד יותר ל-5 מנדטים. סוגרות את הרשימה כולנו, ישראל ביתנו, גשר מרצ והבית היהודי-איחוד לאומי עם 4 מנדטים כל אחת.

ריצה משותפת של גנץ ולפיד בהנהגת הראשון משפיעה גם על חלוקת הגושים: הימין נחלש מעט ל-48 מנדטים, השמאל-מרכז מתחזק ל-44. החרדים והערבים עדיין עם 12 מנדטים, כמו גם גשר עם 4. בהשוואה ישירה בין בנימין נתניהו לבני גנץ, יו"ר הליכוד הוא עדיין המועמד המועדף לראשות הממשלה עם 36% תמיכה – אחוז אחד בלבד יותר מיו"ר חוסן לישראל שמזנק לשיא תמיכה של 35%. 16% השיבו "אף אחד מהם" ו-13% השיבו: "לא יודע".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו