"טוב שיש שופטים בירושלים" (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90, חדשות)
"הכרזה דרמטית", הערב | צילום: מרים אלסטר / פלאש 90, חדשות

הרמטכ"ל לשעבר נכנס לזירה - ושובר שתיקה: היום (שלישי) בערב, לאחר ציפייה ממושכת, בני גנץ ינאם בגני התערוכה בתל אביב - לראשונה בקמפיין הבחירות. גנץ צפוי לחשוף את עמדות מפלגת "חוסן לישראל" ואולי גם את אנשיה: אמש חשף עמית סגל ציטוטים מטיוטת הנאום, אך עד שגנץ ידבר למיקרופון - אספנו את כל התבטאויותיו מאז החליט להיכנס לפוליטיקה - אלו שכללו שמונה מילים בלבד ואלו שחשפו קצת יותר על עמדותיו. את נאומו של גנץ הערב נעביר בשידור חי.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

ב-27 בדצמבר, לפני חודש ויומיים, רשם גנץ באופן רשמי את מפלגתו - "חוסן לישראל". המהלך בוצע לאחר חרושת שמועות, לפחות 130 מייסדים חתמו בחשאיות מוחלטת על מסמכי המפלגה. לפי הרישום, מטרות המפלגה הן: "המשך ביסוס וחיזוק מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית לאור החזון הציוני, כפי שבא לידי ביטוי במגילת העצמאות, תוך קביעת ושינוי סדר העדיפויות הלאומי בנושאים הבאים - חינוך, פיתוח תשתיות לאומיות, חקלאות, חוק, משפט וביטחון פנים, מדיניות רווחה, שלום וביטחון".

יום לאחר הרישום, פרסם גנץ את הודעתו הראשונה - הספד לסופר עמוס עוז: "לא לי הקטן ספרותית, לאמר על אחד מגדולי יוצרינו. אך אעז ואומר כי עמוס היה איש של חלום, איש של חיים, איש של דימיון כמו גם איש המביט אל ועל החיים בפיקחון. איש של כאב כמו גם איש של חזון. שזירת המילים שלו להוויה הספרותית כמו גם למציאות חיינו היתה מפעימה ביופיה ובפיקוחתה. נעים היה לקרוא חשוב שנקשיב ונפנים הנאמר. רק בימים האחרונים עוד שוחחתי על תובנותיו. בכאב גדול נודע לי על לכתו של עמוס, אני מודה על הזכות שהיתה לי לבלות במחיצתו שעות לא מעטות בשנים האחרונות ותובנותיו עימי באשר אלך. נחבק המשפחה, נרכין ראש, ונזכור הנאמר באהבה גדולה".

עוד יום חלף, וגנץ פרסם הודעה שנייה - הספד לצביקה לוי, חתן פרס ישראל שכונה "האבא של החיילים הבודדים". גנץ כינה את לוי "לוחם, חבר ואבא" - והוסיף: "כל אחד יכול לבחור לו את צביקה שלו. יהיה זה הצנחן ששירת ולחם לצידו, יהיה זה חברו למפעל ההתיישבות הקיבוצית בעמק ובכל מקום בארץ. יהיה זה בן משפחתו האוהבת והתומכת. ובעיקר יש את אלו הקוראים לו אבא. הם קוראים לו אבא בין אם בגלל שהם ילדיו הביולוגיים או בגלל שהם חיילים בודדים אשר צביקה היה להם לאב דואג,אוהב ואהוב".

"כשאנחנו, חבריו לשירות, היינו עסוקים לאורך שנים בהגנת המדינה ושמירה על ביטחונה צביקה היה עסוק בלשמור ולהגן עלינו", הוסיף גנץ. "גם בשנים האחרונות צביקה לא הפסיק ללחום והפעם במחלתו, ותוך כדי לא הפסיק לרגע להיות חבר או אבא. אני נוצר שנים של זכרונות נעימים וההערכה רבה לצביקה. תרגילים במדבר כשצביקה כל כך דואג לכולם, מפגשים וסיורים עם החיילים והמפגש עם העיניים הטובות והיד האוחזת בענף כותנה המונח על מצבתו של לוחם להגנת הארץ. כמו כולם, גם אני אהבתי אותו".

השר יואב גלנט, ארכיון (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
גלנט יצא למתקפה | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

שבוע חלף עד לתגובה הראשונה הרשמית של גנץ למתקפות נגדו. ב-5 בינואר השר גלנט טען: "אני יודע למה גנץ שותק, הוא שותק כי אין לו מה להגיד ואין לו דעה". לאחר שעות ספורות מפלגת חוסן לישראל מסרה את תגובתה הראשונה: "עם ישראל צריך שיח אחר, ממלכתיות ומנהיגות אחרת".

לאחר יומיים ספד גנץ לשר הביטחון לשעבר משה ארנס, אותו כינה "איש אמת, פטריוט ומנהיג ממלכתי". גנץ הוסיף: "הוא היה מסוג אישי הציבור שכולם כיבדו, הוקירו ותמיד התייצב לדגל כאשר המדינה הייתה זקוקה לו. תרומתו לחיזוק עוצמתו של הצבא בהקמת המפח"ש היא מהנדבכים החשובים לחיזוק כושר הפעולה של צה"ל. יהי זכרו ברוך".

באותו ערב הגיבה שוב מפלגת "חוסן לישראל", והפעם ל"הצהרה הדרמטית" של נתניהו על דרישתו לעימות עם עדי המדינה. בתגובה הקצרה נכתב: "הגיע הזמן למנהיגות העוסקת באזרחי המדינה ולא בעצמה".

ב-14 בינואר עורר גנץ סערה כשקרא לתיקון חוק הלאום. במפגש עם פעילים דרוזים מחוץ לביתו מסר הצהרה במשך 52 שניות ואמר: "קודם כל אני מאוד שמח שבאתם לכאן הבוקר, אליי הביתה, במזג אוויר לא פשוט. אני פותח את ביתי בפניכם ואומר לכם תודה שבאתם, לכבוד הוא לי שאתם נמצאים כאן איתנו הבוקר. אני מאוד מעריך את זה. הדבר השני שאני רוצה לומר, שאני רואה פה חברים משירות של שנים רבות, במערכות, במבצעים בהיתקלויות בפציעות, לצערי גם באובדן של חברים שאולי לא נמצאים כאן איתנו פיזית, אבל רוחם ומורשתם כאן ואנחנו חייבים לזכור את זה".

עוד אמר גנץ בהצהרה הפומבית: "יש לנו ברית דמים, אבל לא פחות מכך, יש לנו ברית חיים. אנחנו צריכים לוודא שביחד אנחנו בונים את השותפות הזו ואת הברית הזו בצורה משותפת כברית חים. כמו שראוי שיהיה. אעשה את כל שביכולתי לפעול למען תיקון החקיקה שיביא לידי ביטוי את הקשר העמוק והבלתי ניתן לניתוק, לא רק בקרב אלא גם בחיים. לא רק בקושי אלא גם בטוב, נעשה את זה ביחד. תודה שבאתם". לאחר המתקפות שספג מימין, "חוסן לישראל" פרסמה תגובה ל"תגובות הפניקה ואיבוד העשתונות" - כך לפי הודעת המפלגה. "הם ירו בגב של אחינו הדרוזים ואנחנו נרפא", הבהירו אז במפלגתו של גנץ.

ב-17 בינואר השיקו גנץ ומפלגתו את הפעילות ברשתות החברתיות, העלו עמודים רשמיים וחשפו את ססמת הבחירות - "ישראל לפני הכל". בסרטון קצר שפורסם באותו היום אמר גנץ: "בשבילי ישראל היא לפני הכל, הצטרפו אליי ונצא לדרך חדשה כי צריך אחרת ונעשה אחרת". את הסרטון הקצרצר הוא סיים בנימה מבודחת המתקשרת לביקורת שהוא סופג על שתיקתו הארוכה: "נראה לי שדיברתי יותר מדי".

ביום ראשון שעבר, 20 בינואר, פרסם גנץ ארבעה סרטונים תחת הסיסמאות: "רק החזק מנצח" ו-"ישראל לפני הכל". באחד מארבעת הסרטונים נשמע קולו של גנץ בריאיון שהעניק לאולפן שישי לפני שנה: "זו לא בושה שתהיה חתירה לשלום. אנו רוצים לשלוח את הילדים להילחם עוד 25 שנה? לא. אבל אנחנו אולי נצטרך לעשות את זה. כנראה שכן. עוד 50 שנה כנראה שכן. מה נגיד להם? שלא עשינו כלום? שלא ניסינו? שלא חתרנו? שלא בדקנו? אני לא מוכן שיחיה כאן דור שלם לא תקווה שיכול להיות פה אחרת".

בסרטונים האחרים התגאו במפלגה בהישגיו של צה"ל בעידן גנץ. בסרטון אחד נראה תיעוד רחפן שמתעד את חיסולו של מפקד חמאס בשנת 2012 לצד הכיתוב: "אחמד ג'עברי רב המרצחים של חמאס והאחראי לחטיפת גלעד שליט מרגיש בטוח... הרמטכ"ל גנץ חושב אחרת. רק החזק מנצח". גם בסרטונים נוספים התפארו בהישגי צה"ל עם הצגת נתוני התקיפות בזמן "צוק איתן": "החמאס סופג מכה אחר מכה. 6231 מטרות הושמדו. 1364 מחבלים הרוגים. 3.5 שנים של שקט. רק החזק מנצח".

בני גנץ (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות)
גנץ ינאם הערב | צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות

ב-23 בינואר הודיעה המפלגה על אירוע השקת הקמפיין, שיתקיים היום בגני התערוכה תחת הכותרת "בני גנץ מדבר". הנאום צפוי להתחיל סמוך לשעה 20:00.

בסוף השבוע האחרון תקף בנט ב"פגוש את העיתונות" בחריפות את גנץ, וכינה אותו "גנרל התיקו". ב"חוסן בישראל הגיבו שוב בשמונה מילים: "מי שנכנע ומעביר מזוודות כסף לחמאס - עדיף שישתוק".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו