יממה רווית דרמות פוליטיות הסתיימה אחרי מפץ דרמטי - אז מה מצבה של כל מפלגה עם כניסתה של מערכת הבחירות לחלק המכריע שלה? יותר מ-40 רשימות יתמודדו בבחירות הקרובות ב-9 באפריל, אלא שרק מעט מהן יכניסו נציגים לכנסת. זו נקודת הפתיחה של כל רשימה נכון לעכשיו - ולאחר שנערכו הסקרים הראשונים שלאחר המהלך הפוליטי הדרמטי.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות 

כחול לבן

המפלגה שנולדה רק אמש (חמישי) נמצאת בנקודת פתיחה מבטיחה עם שלושה רמטכ"לים בחמישייה הראשונה, מותג חדש ורענן והבטחה לשינוי. גם סקר החדשות ומכון מדגם שפורסם הערב מעניק לה את ההובלה עם 36 מנדטים, בהשוואה ל-30 מנדטים לליכוד. האתגר: לחדד את המסרים העמומים, לשמר את הנתון הזה בזמן שנותר למערכת הבחירות, וחשוב מכך - אם המפלגה החדשה אכן תהיה הגדולה ביותר - האם תצליח להרכיב ממשלה?

"ישראלים וישראליות, ב-9 באפריל אנחנו עומדים לנצח בבחירות בגדול", הצהיר גנץ. "שבועות אחדים לאחר הבחירות אהיה ראש הממשלה ה-13 של מדינת ישראל וכבר עכשיו אני מתחייב בפניכם: אעשה את המיטב מהטוב הקיים בעם ישראל. ממשלתי, שהיא ממשלתנו, לא תתנשא מעל העם אלא תהיה ממשלתו של העם. ממשלתי, ממשלתנו, לא תהיה ממשלה של קיצוניים ומסיתים אלא ממשלה של כולם".

אחרי גנץ, נאם שותפו להנהגה, יאיר לפיד: "נתניהו מכניס את אנשי כהנא לכנסת והציע לסמוטריץ' את תפקיד שר החינוך שלנו. הוא מלבה פחד, גזענות, אלימות וצריך לעצור את זה. כדי לעצור את שלטון הפחד, אנחנו מקימים חומה של תקווה, עומדים כאן ואומרים שהגיע הזמן להזכיר לישראלים שהברירה בידינו. אנחנו יוצרים כאן היום מפלגת שלטון".

הליכוד

אחרי שאתמול במהלך היום ניסה נתניהו להוציא לפועל איחוד של הרגע האחרון בימין שייתן מענה לאיחוד במרכז-שמאל, הליכוד יוצא לשלב המכריע של מערכת הבחירות כשהוא עדיין עם הקידומת "3" בסקרים - אך לראשונה, נמצא במקום השני. האיחוד בגוש המקביל אמנם מאתגר את נתניהו, אבל גם מחזק אותו: הקמפיין של הליכוד יתמקד מעתה ב"זה אנחנו או הם" - ממשלת ימין בראשות נתניהו או "ממשלת שמאל" בראשות גנץ ולפיד - כפי שניתן היה לשמוע יותר מפעם אחת בנאום נתניהו אמש.



"מי שמצביע ללפיד וגנץ מצביע לשמאל", הזהיר נתניהו, "מי שנשאר בבית מצביע לשמאל. מי שמצביע למפלגת ימין שלא עוברת אחוז חסימה מצביע שמאל. רק ליכוד גדול ימנע ממשלת שמאל ויבטיח את המשך השגשוג הפריחה והביטחון".

לדבריו, "בני גנץ מוכן לתת את ראשות הממשלה ליאיר לפיד שניסיונו הביטחוני מסתפק בזה שהיה כתב 'במחנה'. תחשבו על זה רגע: יאיר לפיד ראש ממשלה. בניגוד לשמאל של לפיד וגנץ, אנחנו מובילים את ישראל בעוצמה ובאחריות ובהצלחה".

העבודה

מאז הפריימריז, המפלגה שכבר התקרבה לאחוז החסימה, חוותה התאוששות מפתיעה והיא מגרדת נתון דו-ספרתי בסקרים. גם השריונים של טל רוסו, חיים ילין ויעל כהן-פארן תרמו למיצוב הנבחרת של העבודה כחזקה - והיו"ר גבאי יכול להיות מרוצה, לפחות בינתיים. אתמול נעשו ניסיונות להביא לריצה משותפת עם מרצ על מנת לחזק את גוש המרכז-שמאל ולנסות למנוע מצב שבו מרצ עלולה לא לעבור את אחוז החסימה, אך בסופו של דבר הודיע גבאי לזנדברג שהאיחוד לא ייצא אל הפועל.

"יש הרבה סיבות מדוע להחליף את השלטון הזה", אמר היום גבאי. "מדובר בשלטון חשוך, שלא מכיר בזכות של חברי הקהילה להיות הורים. שלטון חשוך שמממן רבנים שמסיתים נגד הקהילה ושלא עושה דבר כדי לעצור את האלימות נגד חברי הקהילה. היום נפתח פתח של תקווה לחילופי שלטון - ואנחנו שמחים מאוד על כך. אנחנו נעשה הכל כדי לעזור ולתרום לשינוי שישראל כל כך צריכה. מפלגת העבודה תהיה כח משמעותי בהחלפת השלטון בישראל".

הימין החדש

נפתלי בנט ואיילת שקד היו הראשונים להגיש את הרשימה החדשה שלהם לוועדת הבחירות המרכזית לכנסת, כבר שלשום - ובכך מנעו כל אפשרות של איחוד פוטנציאלי ברגע האחרון לליכוד על מנת לחזק את גוש הימין. השניים יוצאים למערכת בחירות לא פשוטה מבחינתם: המפץ הפוליטי של גנץ ולפיד עלול להוביל לכך שבוחרים ימנים רבים יבחרו לתת את קולם למתחרה העיקרית שלהם - הליכוד - על מנת לחזק את נתניהו ולהבטיח את בחירתו לראשות הממשלה.

יו"ר גשר, אורלי לוי-אבקסיס (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

"זה או המחנ"צ החדש או הימין החדש", צייצה אחת ממנהיגות "הימין החדש", איילת שקד, בחשבון הטוויטר שלה. בציוץ נוסף, שצייצה לאחר היוודע דבר האיחוד במרכז-שמאל, הביעה שקד דאגה לגורל גוש הימין וכתבה: "מי שגורל גוש הימין כן מעניין אותו חייב להצביע לימין החדש. בזבוז קולות יקרים (למשל: על מפלגתו של פייגלין) זה משהו שלא ניתן יהיה לסלוח עליו".

מרצ

במפלגת השמאל ניסו ליזום כמעט לאורך כל היום מהלך איחוד עם העבודה שצפוי היה להותיר את מרצ בחיים בוודאות, אלא שלאחר כמה גישושים ושיחות (אחרי שיושבת ראש המפלגה, תמר זנדברג, אמרה שהתקשרה לאבי גבאי ושהוא לא עונה לה לטלפון) התברר שהפערים בין המפלגות גדולים מדי - ושרעיון האיחוד ירד מהפרק. מרצ יוצאת אף היא למערכת בחירות לא קלה, על רקע האיחוד הגדול במרכז-שמאל, שישאב קולות רבים של מצביעים שמאמינים בסיכוי להחליף את שלטון נתניהו. למרצ יש גרעין מצביעים די קבוע, כך שסיכוייה לעבור את אחוז החסימה נדמים כגבוהים יותר מנמוכים - אך אין לדעת כיצד תלך ותתפתח מערכת הבחירות עד ליום הבוחר.

"נקים ממשלה שתהיה אלטרנטיבה" (צילום: פלאש 90 Noam Revkin Fenton, חדשות)
צילום: פלאש 90 Noam Revkin Fenton, חדשות

"מרצ תהפוך כל אבן כדי שהאיחוד יקרה", צייצה זנדברג לאחר היוודע דבר האיחוד במרכז-שמאל, אלא שבסופו של דבר - היוזמה כשלה, ולא ברור אם הייתה רצינית מלכתחילה. "לאחר בדיקה", טענו במפלגת העבודה, "נמצא ש"השלם קטן מסך חלקיו. שילוב של שתי התנועות לא מגדיל את כוחנו אלא להיפך, מחליש את הגוש".

כולנו

נפגעת עיקרית נוספת מהאיחוד היא מפלגתו של משה כחלון, כולנו, שלמרות דיבורים ודיווחים שונים - תתמודד לבדה בבחירות הקרובות. בכל הסקרים כולנו מקבלת 4-5 מנדטים וקרובה מאוד לאחוז החסימה, בחלקם היא אפילו לא עוברת - ושר האוצר וחברי מפלגתו, שהמצע שלהם הוא בעיקרו חברתי-כלכלי, נמצאים בסכנה ממשית לא לעבור את אחוז החסימה. כחלון הביע היום ביטחון ביכולת של מפלגתו להיכנס לכנסת - ולמרות שהצהיר לא פעם כי הוא משתייך לגוש הימין, לא שלל ישיבה בממשלת גנץ, אם זו אכן תקום.

יפעת ארליך (צילום: פלאש 90, חדשות)
צילום: פלאש 90, חדשות

ישראל ביתנו

מפלגתו של אביגדור ליברמן עוברת את אחוז החסימה במרבית הסקרים שנערכו עד כה - אך לאחר האיחוד, ולאור המאבק הדו-ראשי המסתמן בין נתניהו לגנץ, בין גוש הימין לגוש המרכז-שמאל, המפלגה מגרדת את אחוז החסימה. ייתכן בהחלט מצב שבו קולות של מצביעים שנועדו לליברמן יעברו גם הם לליכוד, על מנת לסייע לנתניהו להיבחר לקדנציה נוספת.

ש"ס

יו"ר ש"ס, אריה דרעי, נמצא אף הוא במצב לא מזהיר - ומפלגתו זוכה למנדטים מעטים בסקרים. דרעי היה הראשון לתקוף את האיחוד במרכז בין גנץ ללפיד, וטען שהם "מסוכנים ליהדות" בסרטון ששחרר מיד עם הכרזתם. "החיבור בין גנץ ללפיד מסוכן ליהדות. גנץ שתומך בנישואים אזרחיים ותחבורה בשבת, חבר ללפיד ששנאתו ליהדות ולדתיים- אומנותו. ניאבק בכל כוחנו למנוע מהם להקים ממשלה, ולשמור על המסורת היהודית והזהות היהודית של ישראל". דרעי הצהיר שמפלגתו תמליץ בכל מצב על נתניהו לראשות הממשלה לאחר הבחירות.

סקר החדשות (צילום: החדשות)
צילום: החדשות



הבית היהודי-האיחוד הלאומי-עוצמה יהודית

האיחוד המדובר ומעורר המחלוקת בימין נולד לאחר מחלוקות קשות עד לרגע האחרון. לא כל השותפות לאיחוד הזה מרוצות ממנו - ויושב ראש האיחוד הלאומי, בצלאל סמוטריץ', אף אמר שמדובר ב"בלוק טכני" בלבד ושהמפלגות ייפרדו לאחר הבחירות - אלא שהאיחוד הזה ככל הנראה צפוי להותיר את המפלגה שנטשו בנט ושקד מעל לאחוז החסימה. התכנית של נתניהו לשריין נציג מהבית היהודי בליכוד תרמה להצלחת האיחוד - כשהמטרה המרכזית היא לא להביא למצב של איבוד קולות בגוש הימין, אך המחיר צפוי להיות כנראה הכנסת נציגים של מפלגת הימין הקיצונית "עוצמה יהודית" לכנסת - מהלך שגרר ביקורת קשה במערכת הפוליטית ומחוצה לה.

"אין הצדקה לפסילת הרשימות". טיבי ועודה (צילום: דוברות חד"ש, חדשות)
צילום: דוברות חד"ש, חדשות



תע"ל וחד"ש ברשימה אחת, בל"ד רצה לבד

איחוד נרשם גם במפלגות הערביות - אחרי שבבחירות הקודמות רצו כולן יחד ברשימה משותפת, הן התפצלו לשתי מפלגות: מפלגת תע"ל של אחמד טיבי, שהתפצלה מהרשימה המשותפת, התאחדה ברגע האחרון עם חד"ש של איימן עודה - והן ירוצו יחד בבחירות. מפלגת בל"ד תתמודד לבדה. מספר המנדטים הכולל שיקבלו המפלגות הערביות עשוי לסייע כגוש חוסם שימנע הקמת ממשלת ימין - תרחיש ממנו "הזהיר" נתניהו בנאומו.