בצלאל סמוטריץ' הופך בכל כמה דקות את שעון החול שמונח על השולחן שלו במשרד הפשוט בירושלים, כאילו סופר את הדקות עד חזרתו לממשלה באדיקות ובקנאות. סמוטריץ' מדבר מהר, מאוד. בשטף אין-סופי, צודק ובטוח בעצמו. הוא עוצר לרגע ולוגם מבקבוק הסודה שמונח ליד שעון החול. נדמה שכל התשובות אצלו, למעט תשובה אחת שרבים בציבור צמאים לקבל ושנוגעת למשא ומתן על ריצה משותפת שלו ושל איתמר בן גביר, שהפופולריות שלו עולה על זו של סמוטריץ' לפי הסקרים האחרונים, אם יעמוד בראש הרשימה.

סמוטריץ' מצביע על שעון החול ומדגיש: "זה יקרה מתי שנחשוב שזה נכון ומתי שנצליח להגיע להסכמות. מי עומד עם סטופר? יש לך איזה שעון חול שהולך להיגמר?". בצל המגעים עם בן גביר, שהתחדשו השבוע, הוא אומר: "אנחנו ביחד ונמשיך ביחד, זאת האחריות שלנו למחנה. אחרי יותר מדי פעמים שהימין זרק קולות לפח, התאחדנו. יש באופן טבעי משא ומתן שצריך להתנהל ואני לא חושב שיש מה למהר. צריך לקרוא את המפה ואני לא רואה שום יתרון בלקבע את עצמך כאן ועכשיו כשהמפה עוד רחוקה מלהתבהר", אומר האיש שלא מחבב את הפוליטיקלי קורקט.

בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר
"לא מסכימים על כל דבר וזה בסדר". סמוטריץ' ובן גביר השבוע

לצד זאת, הוא לא חוסך ביקורת מההתנהלות של זה שכל כך ברור לו שירוץ יחד איתו. "אני לא מצליח להבין למה איתמר כבר חודש מנהל קמפיין בחוץ לעיני הציבור, בעיניי זה רק מזיק. בעיניי מה שאיתמר עושה זו שגיאה. אמרתי לו שבעיניי הוא טעה טעות קשה. אני רואה שבסקרים אנחנו פאוור קאפל מצוין, שהציבור אוהב את הביחד הזה. כואב לי שאיתמר מנהל את המשא ומתן הזה בתקשורת, זו שגיאה והלוואי שאיתמר היה שומע בקולי ונרגע".  

"איתמר ואני לא מסכימים על כל דבר וזה בסדר, אבל צריך להיזהר מלזרוק קולות מתחת לאחוז החסימה", הוא מחדד. "איתמר זרק לא פעם ולא פעמיים קולות, והימין החדש זרקו קולות ואנחנו בתוך הטרללת של השנים האחרונות רק בגלל הרפתקאות כאלה של הימין החדש ושל פייגלין ובן גביר. אז גילינו אחריות ונמשיך לגלות אחריות ונלך ביחד כי זה מה שנכון". בן גביר עצמו צייץ זמן קצר לאחר פרסום הריאיון עקיצה נגד סמוטריץ': "בצלאל יקירי, ככה אתה עושה אחדות?".

הסלחנות כלפי התעלולים של בן גביר נעלמת ברגע שמזכירים את שמו של ראש הממשלה הנוכחי. "יאיר לפיד הוא איש חלול, אני לא מוצא בו שום עומק מחשבתי, זה איש של סיסמאות. אין כמעט נושא שהאיש לא סותר את עצמו מניה וביה. אני לא מכיר שום נושא רציני ומהותי שליאיר לפיד יש בו משנה סדורה ולא אוסף של קלישאות וסיסמאות. אגב, אני לא מתוסכל ממנו, אני בעיקר אני מתוסכל מזה שיש 20 מנדטים שמצביעים למחולל הקלישאות החלול הזה. חלק מזה מורכב משנאת נתניהו אחרי שטיפת מוח של שנים של התקשורת ושל מערכת המשפט".

ישראל בדרך לבחירות - הזירה הפוליטית

"אומרים שגם אם תשים עציץ מול נתניהו הוא יקבל 20 מנדטים כי 20 מנדטים חושבים שנתניהו הוא הסכנה הגדולה ביותר למדינת ישראל, וזה תוצר של קמפיין הסתה שקרי ומפלג שעושה דמוניזציה לנתניהו, לתומכיו ולימין כולו". מעבר לאד-הומינם המפתיע, יש לו עוד כמה תובנות לגבי האיש. "הוא הבטיח ממשלה בלי הרבה שרים, בלי נורווגי, בלי ג'ובים, בלי כספים קואליציוניים. זו הייתה ממשלת הפרת ההבטחות הלאומית ותחרות מי מפר יותר הבטחות לבוחריו".

"איך אני יכול להתווכח עם אופורטוניסט שאין לו דעה, אידיאולוגיה ותפיסת עולם בשום דבר?", הוא עוקץ. "כל מה שישרת את החלומות האופורטוניסטים שלו לשלטון ולכוח יהיה כשר. אני מנסה לחשוב על יאיר לפיד בקבינט, הוא לא מסוגל להבין תפיסות אסטרטגיות, חלופות, תרחישי ייחוס. מה לו ולזה בכלל? באמת, הבן-אדם חלול, אני אומר את זה בעצב גדול".

"זה כאב הלב והחשש שלי"

לשר הביטחון יש לו קצת יותר הערכה, אבל גם ממנו הוא לא חוסך ביקורת. "גנץ יותר רציני מלפיד ועשה כמה דברים בחיים, אבל הוא איש שמאל על מלא והוא הוכיח את זה. החזיר את אבו מאזן למרכז הבמה אחרי שנים שהוא לא היה רלוונטי, העביר מליונים לרשות הפלסטינית כדי שיהיה לה איך לשלם למשפחות של תומכי טרור ונראה לי לא רלוונטי שהוא יהיה ראש ממשלה עם רוב של ציבור ימני. אם תהיה ממשלה של המחנה הלאומי שגנץ יהיה שותף לה, אני לא פוסל אותו".

משותפיו החדשים של גנץ הוא מתרשם עוד פחות: "זאב אלקין וגדעון סער הלכו למהלך אופורטוניסטי שמוכיח ששנאת נתניהו העבירה אותם על דתם ודעתם והרצון לעבור אחוז חסימה מנתק אותם לחלוטין משאריות האידיאולוגיה האחרונות שהיו להם. הם התנערו לחלוטין מהערכים והדרך, וחברו לאיש שמאל על מלא".

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

הוא מוסיף ומתריע: "זה כאב הלב והחשש שלי, שאנשים שפרצו את כל הגבולות ושברו את כל הקווים האדומים של עצמם בממשלה האחרונה בגלל היריבות האישית עם נתניהו יובילו לישיבה עם התנועה האיסלאמית תומכי הטרור הלא ציוניים. סער ואלקין לא ימצמצו דקה אם יצטרכו לשבת עם המשותפת אם לא נצליח להביא 61".

ואיילת שקד, מי שהייתה שותפתו לדרך, מתמודדת נגדו בראשות "ימינה". סמוטריץ' משוכנע שהיא תראה את הכנסת מהבית: "לצערי שקד בשנה האחרונה איבדה את שאריות היכולת של מישהו במדינת ישראל לתת בה אמון. אדם שתוך פחות מחודש אומר דבר והיפוכו בכל נושא ובגלל אינטרס פוליטי מפנה עורף לערכים ולהבטחות ולבוחרים ולשותפים, אני לא חושב שאפשר לתת בו אמון וטוב תעשה אם תפרוש ותלך הביתה. היא לא ראויה להיות חלק מהמערכת הפוליטית במדינת ישראל, ואין סיכוי אחד למיליון שהיא עוברת את אחוז החסימה, בדיוק מהסיבה הזאת שאי אפשר לתת אמון באף מילה שלה".

איילת שקד ובצלאל סמוטריץ' בכנסת (2017) (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
"איבדה את שאריות היכולת של מישהו במדינת ישראל לתת בה אמון". עם שקד בכנסת ב-2017 | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

סמוטריץ' חולם על הישג גדול בקלפי, אבל מודע גם לתמרור אזהרה לגבי התפקיד העתידי."אחת הביקורות הקשות שלי על בנט הייתה הרס הדמוקרטיה והעיוות הגדול של הפער בין הגיבוי הפוליטי האמיתי בציבור לבין הכוח השלטוני שהוא מקבל לידיו. להיות ראש ממשלה עם שישה מנדטים ועוד קודם, עם 3 מנדטים, הוא דרש את תיק הביטחון - אני לא מסכים לזה. בסוף הכוח ויכולת ההשפעה בידיים שלי צריך להיות פרופורציונלי לגיבוי האמיתי מהציבור".

"אני מקווה שנגיע למספר גבוה של מנדטים ונוכל לקבל תפקידים בכירים, כגון תחבורה, אוצר, משפטים זה תיק מאד חשוב, וזה גם עומד על הפרק", הוא צוחק ומוסיף: "הינה, נתת לי סיבה טובה לעבוד מאד קשה ולהביא הרבה מנדטים ושנצליח כמפלגה לקחת הרבה תיקים חשובים".

יאיר לפיד ובנימין נתניהו בכנסת (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90)
לא חוסך ביקורת מלפיד: "אומרים שגם אם תשים עציץ מול נתניהו הוא יקבל 20 מנדטים" | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90

מתנגדיו של סמוטריץ' מזכירים רבות את מעצרו בתקופת ההתנתקות. גם לכך יש לו תגובה - וניסיון להפריך את הכינויים שמוצמדים לו. "אני מאד גאה בחלק שהיה לי באחד המאבקים הצודקים ביותר גם בזמן אמת וגם למפרע, וזו תעודת כבוד. הגירוש מגוש קטיף היה איוולת בכל קנה מידה. כל מי שהיה מעורב בניסיון למנוע את הגירוש הזה ראוי לכל שבח והוקרה. אני רוצה לומר שאירוע 700 ליטר הדלק לא היה ולא נברא, מעולם לא הואשמתי בו, זה שקר מוחלט מהקמפיין של מפלגת העבודה כשהתמודדתי פעם ראשונה ואלמלא שהייתי חסיד גדול של חופש ביטוי ומתנגד גדול לתביעות השתקה הייתי יכול לעשות המון כסף מתביעות דיבה על הדבר הזה".

"נחשדתי במעורבות בארגון של חסימת כבישים וזה הכול", הוא מחדד. "הכול היה במסגרת מחאה לגיטימית ודמוקרטית. העובדה שנעצרנו על ידי השב"כ היא חלק מאותו ליקוי מאורות בימים שחורים מאד בימיה של הדמוקרטיה הישראלית וחלק מהניסיון לעשות לנו דמוניזציה היה לשים אותנו במעצר שב"כ כמו אחרוני המחבלים".

"אמרתי לנתניהו - לא יקום ולא יהיה"

סמוטריץ', מהמתנגדים החריפים והקולניים ביותר לממשלה האחרונה, מתגאה בכך שכמו בסיפור על הילד עם האצבע בסכר, הוא זה שעמד נגד כל הלחצים לשבת עם רע"ם. "תראה, הפלירטוט עם עבאס התחיל לפני מערכת הבחירות, לא אחרי, לכן עשינו דוקטורט על התנועה האיסלאמית", הוא פותח במונולוג בהיר וסדור.

"למדנו את שיטות העבודה שלה ואת האידיאולוגיה שלה ואת ההיסטוריה שלה ואיך היא פועלת וגם את התקדימים הישראליים. על פניו מדובר בארגון תמים שמתעסק בנושאים אזרחיים, חינוך ורווחה. למדנו את האנשים: מי זו מועצת השורא ומי הנציגים של רע"ם ומה הם באמת חושבים ואומרים וכותבים כבר הרבה מאד שנים בערבית, והבנו שהדבר הזה הוא אסון".

נפתלי בנט ומנסור עבאס (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
סמוטריץ' מאשים: "הפרצוף האמיתי שלהם נחשף בשקר של פרעות אל אקצא". עבאס ובנט בכנסת, ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

ה"דוקטורט" של סמוטריץ' הוביל אותו למסקנה אחת ויחידה שעשויה להישמע כמלאת פאניקה, והיא שגזרה את דרך הפעולה שלו סביב האפשרות של הקמת ממשלה עם רע"ם. "מדובר בגוף אסלאמי רדיקלי וקיצוני שבסוף שואף להשמדת מדינת ישראל ולהחלפתה בח'ליפות אסלאמית. הבנו שכל השיח האזרחי זה שיטת התקיה, הסתרה", הוא מבהיר. "לכן מהרגע הראשון כשישבתי אצל נתניהו למחרת הבחירות אמרתי לו על רקע כל השמועות והדיבורים: 'לא יקום ולא יהיה, אל תעלה את זה בכלל'".

מנהיג הציונות הדתית אמר ועשה, ויש מי שזוקף לזכותו את העובדה שנתניהו לא הצליח להקים ממשלה, אבל נדמה שלרבותיו, ובראשם הרב דרוקמן, היו בתחילה תכניות אחרות. "נכון, היו מי שהביאו את עבאס לרב דרוקמן ולשבחו ייאמר, הוא הסכים ללמוד סוגיה וישב עם עבאס במשך שעות. הוא אדם שמעולם לא אומר לא לאף אחד ולא סוגר דלת, אבל אני לא ידעתי בזמן אמת על הפגישה. למחרת התקשר אליי הרב דרוקמן וביקש שאגיע לפגישה דחופה שבה עודכנתי במה שהיה, הבאתי לו את כל החומר והוא השתכנע והבין שלא יקום ולא יהיה".

אדריכל השידוך בין דרוקמן לעבאס היה עמית הלוי, בעבר חבר כנסת מטעם הליכוד, שהגיע פעמיים לסמוטריץ'. "נפנפתי אותו, הסברתי לו שזה לא מתחיל בכלל, אז הוא חשב לשכנע את הרב דרוקמן, לגיטימי. אני חושב שהיום כולם מודים שצדקנו ומנענו אסון ממדינת ישראל וביזיון מאד גדול מהימין. היום במחנה הלאומי כולם מתייצבים מאחורי עמדה חד משמעית ששוללת את הישיבה עם רע"ם, מנתניהו עד החרדים, ורוב מוחלט של הציבור בימין בטוח שצדקנו, אני חושב שהיום זה גם רוב הציבור הישראלי".

"הפרצוף האמיתי שלהם נחשף בשקר של פרעות אל אקצא והמהומות, כשהם שיתפו פעולה עם ההסתה השקרית של חמאס שאחר כך עלתה לנו ב-19 נרצחים בחודש של גל טרור מטורף", הוא מסביר ומיד מאשים: "והם יוצאים ועושים משבר קואליציוני ומאיימים לפרוש. בסוף הם איסלאמיסטים לאומניים קיצוניים ובשנייה שמשהו נכנס לקונפליקט הם בצד מאד ברור וכל העטיפה האזרחית הזאת היא שקר מוחלט".

"לא נגד ערבים, לא מוכן להיות תלוי בהם"

"השנה האחרונה הייתה התפרצות של לבה שאין ספק שהיא בגלל השותפות. העובדה שהממשלה הייתה תלויה ברע"ם הובילה לכך שערביי ישראל שתו 'מיץ אומץ' ויצרה הקצנה לאומנית מאד גדולה שמתפרצת החוצה. אפשר לנסות עד מחר בבוקר בפוליטיקלי קורקט לא לומר את זה, אבל מי שמסתובב בערים, בשווקים, בחופים, במסלולי הטיול בנחלי הצפון ובדרום מרגיש את התעוזה ואת ההתרסה הלאומית של הערבים כלפי היהודים".
סמוטריץ' מתיר את הספקות למי שחשב שעוד קיים איזשהו סיכוי שעמדתו ועמדת מפלגתו תשתנה לקראת הבחירות הקרובות, וכשממשלות מעבר עתידיות ינוהלו בידי אדם שאותו הוא מכנה "מחולל הקלישאות החלול הזה".

"בחיים לא נשב איתם. שום דבר. יש קווים שחורים. יש קו אדום שלא חוצים. צריך להבין, השלטון הוא אמצעי ולא מטרה. הוא אמצעי לקדם באמצעותו ערכים ותפיסות עולם שאתה חושב שטובות למדינת ישראל. אם אתה מתבלבל והופך את היוצרות ואת השלטון למטרה אתה מגיע למקומות מאוד מסוכנים, וזה מה שקרה לבנט. להלבין תומכי טרור ולנרמל את השותפות איתם זה אסון".

והוא מוסיף ומצהיר: "לא ניתן לנתניהו ללכת איתם. אני מקווה שהוא לא יילך איתם. אני מקווה שהוא הבין שזו טעות נוראה ואיומה. אם חס וחלילה יהיה עוד מישהו שיחשוב על זה, אנחנו נעמוד שם כצוק איתן כמו שעמדנו בפעם הקודמת. אני לא נגד ערבים, אני לא מוכן להיות תלוי בהם. הניסיון של אחד הצדדים להכריע את הצד השני דרך זה שהוא חובר לאויבים שלנו הוא שבר מסוכן מאד. להפוך אותם ללשון מאזניים שמכאן והלאה תנהל את מדינת ישראל כי כל אחד מהצדדים רוצה את השלטון וחובר לאויב ומשלם לו במטבעות מאד מסוכנים מבחינה ציונית, ערכית, התיישבותית, ביטחונית וזהותית זה דבר נורא ואיום, ואת זה מנענו. הייתה פה תאונת דרכים חד פעמית ואני שואל את עצמי מאיפה הייתה לי את היכולת לעמוד לבדי מול כולם, אבל כשאני לומד סוגיה לעומק ומגבש עמדה מבוססת, אני יודע לעמוד מאחוריה - ימות העולם".

בזה הוא צודק. את תרבות המחלוקת של בית המדרש הביא איתו סמוטריץ' גם לפוליטיקה, ויש לו ביקורת והצעות לשינוי כמעט בכל משרד ובכל סוגיה, מדת ומדינה, דרך תשתיות, נמלים, משבר החיטה העולמי ועד הסוגיה בה"א הידיעה שכולם עוסקים בה כבר תקופה, יוקר המחיה.

אתה מדבר על יוקר המחיה וזורק רפורמות ופתרונות לאוויר. אתה גם תומך בנתניהו, שמצד אחד ממקד את הקמפיין ביוקר המחיה, ומצד שני עומד למשפט בתיק 1000, שממנו עולה לכאורה דמות נהנתנית שיוקר המחיה, וזה אנדרסטייטמנט, זר לה.

"אני ביבי? אתה רואה איך אני חי, סודה אתה מקבל פה. אני איש פשוט, גר ביישוב בבית קטן, עם משכנתה, אשתי נוסעת בטויוטה קורולה 2006 שעולה 15 אלף שקל. אני לא הולך למלונות, לא טס לחו"ל, ברוך השם מגדל את משפחתי בשמחה רבה ומשתדל לחיות חיים צנועים". בן הכפר האדמוני אמנם חי ככה, אבל נדמה שלצד זה הוא גם מצליח להבין את הצורך של ראש הממשלה הקודם בשמפניות וסיגרים.

"אני אוכל כשר ומתפלל, ומאד הייתי שמח אם נתניהו גם היה מניח תפילין כל בוקר, אז אני לא חייב לחתום על כל התנהגות של נתניהו. אבל בוא, את 40 השנים האחרונות, והיהודי בן 70 ומשהו, הוא השקיע במדינת ישראל והוא מונע מתודעת שליחות גדולה. הוא עומד בעומסים גדולים ואם הוא צריך גלידה ושמפניה, אז הפתרון בעיניי זה שהמדינה צריכה לספק את זה".

"נתניהו? לא מושחת, וגם לא מושלם"

סמוטריץ', מודע למורכבות של מה שרק אמר, נזהר כאן בלשונו, ומועד. "אני על עצמי מאד נזהר, אבל תחשוב על ראש ממשלה שמסתובב בטרקלינים ונפגש עם שועי עולם, הוא הרי לא טס ביזנס כמוך וכמוני. סליחה, הוא לא טס במחלקת תיירים כמוך וכמוני, ואז פתאום הוא חוזר הביתה באמת לדלות, משכורת של 16 אלף שקל בחודש, זו הזייה. בעיניי, ראש ממשלה שסוחב את כל מדינת ישראל על הכתפיים, אם הוא רוצה להגיע הביתה ולעשן סיגר טוב ולאכול גלידה וזה מה שמרגיע אותו ונותן לו לחזור יותר צלול ליום למחרת אז כן, תן לו משכורת יותר גבוהה, תן לו אפשרות לשמור על רמת חיים סבירה".

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו בכנסת (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
"אני ביבי? אתה רואה איך אני חי". עם נתניהו בכנסת | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

סמוטריץ' מפליג בשבחי שמיר, בגין וגולדה על הסגנון הפשוט שלהם, ומעיד על עצמו כמי שקונה חולצות בשלושים-ארבעים שקל. "כל אחד ואורח חייו. אני רק אומר, נתניהו הוא לא מושחת, אני חושב שהתיקים נגדו תפורים, ואם הוא היה מחפש כסף וסיגרים וזה הוא היה עושה פי אלף במקומות אחרים. זה כתוב הרבה במקורותינו: 'חכמת המסכן בזויה', וכתוב גם על הכהן הגדול שהוא צריך להיות עשיר, ואם הוא לא עשיר אז מעשירים אותו. יש משהו בזה שאדם בתפקיד כזה, זה כנראה קשור לעמדה הנפשית שלו, לא יכול לחיות בדלות ולהיות עם רוחב ראיה ומחשבה".

לדבריו, "ראש ממשלה שנושא בתפקיד רם צריך שרמת החיים שלו תהיה מתאימה. כמובן שמי שמועל בכספי ציבור אין לו מקום, ואת זה צריך להגיד בצורה חד משמעית. אבל אתה מייצר 'פרצה קוראת לגנב'. אז פה מתנה ושם מתנה ולך תקבע את הגבול מה לגיטימי ומה לא לגיטימי ומה פלילי ומה לא פלילי. אפשר היה לפתור את זה אם היינו מפסיקים להיות צרי עין ומבינים שאדם במעמד רם ובכיר כמו ראש ממשלה, צריך לאפשר לו רמת חיים שמתאימה לתפקיד ולסטנדרטים שהוא רואה לידו".

אבל לצד הפרגון והנאמנות הכמעט טוטלית למנהיג הליכוד, יש לסמוטריץ' גם ביקורת על רה"מ לשעבר. "קצת אחרי שהוא מינה אותי לשר תחבורה הוא כמעט פיטר אותי כי מתחתי כלפיו ביקורת על החידלון שלו מול מערכת המשפט. אני מאוד מעריך אותו, אבל מודע לחסרונותיו. אם הייתי חושב שהוא מושלם אז הייתי חוזר חצי יום לכוילל וחצי יום לעשות כסף ואומר לכולם להצביע לליכוד. אבל אני לא חושב שהוא מושלם".

השיחה על מגרעותיו וחסרונותיו של נתניהו מובילה את סמוטריץ', עורך דין בהכשרתו, להיזכר בכך שצריך לתקן את מערכת המשפט. "נתניהו לא טיפל במערכת המשפט הרבה מאד שנים, וצריך פה סדרה של תיקונים כדי שהרוב בדמוקרטיה יוכל לבוא לידי ביטוי – את כל זה נתניהו לא עשה בכל שנות שלטונו ואני מאמין ומקווה שגם הוא מבין את זה".

"מרגיש שהשמאל מנסה למנוע דיון ולא לנצח בו"

התיקונים של סמוטריץ', הם בין היתר פיצול תפקיד היועמ"ש לשלושה: יועץ, מייצג ותובע כללי. "יועץ הוא יועץ, הוא לא מחייב. מה המשמעות של שלטון החוק? שהשלטון כפוף לחוק. יש היום גורם שלטוני אחד בלבד במדינת ישראל שאין אף חוק שמגדיר את תפקידיו, סמכויותיו אחריותו – היועמ"ש, והיצור הזה הוא סימביוזה בינו לבין בית המשפט העליון שבנו את הכוח אחד של השני בצורה לא דמוקרטית ולא נבחרת". באשר לאפשרות שממשלת ימין, אם תקום, תפטר את היועמ"שית הנוכחית הוא מבהיר: "החוק בעניין הזה מפורש: ממשלה ממנה יועמ"ש ופקודת הפרשנות קובעת שהסמכות למנות היא גם הסמכות להפסיק כהונה, אז ברור שהממשלה צריכה למנות יועץ משפטי שהיא יודעת לעבוד איתו. אני בכלל לא יודע אם צריך קדנציה של 7 שנים, אני בעד חוק היועמ"שים. שר נכנס למשרד וממנה יועץ משפטי. זה הכי טבעי".

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט אהרן ברק (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
סמוטריץ' מייחל לדיבייט פתוח מולו. אהרן ברק | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אתה מבין למה יש מי שרואה אותך כמי שבא להחריב את בג"ץ?

"לא, ממש לא! אני בא לחזק אותו, אני חושב שמה שמחריב את בגץ זו ההתנהלות הנוכחית שלו. תראה את הצניחה בשיעורי התמיכה והאמון הציבורי במערכת המשפט. הלגיטימציה של בית המשפט להכניס אדם מאחורי סורג ובריח ולשלול את חירותו נשענת על הלגיטימציה שהציבור הריבון, הדמוס, נותן למערכת לעשות דין צדק. ומה אומרים חסידי המערכת? הם מאשימים את המבקרים של המערכת בירידה באמון הציבור. זה כמו לקבוע שבית משפט אשם בכך שהוא הפך עבריין לעבריין מכוח זה שהוא הכריז עליו כעבריין. הרבה שנים אני מרגיש שהשמאל לא מנסה לנהל דיון ולנצח בו אלא מבקש למנוע את הדיון. וזאת השיטה, לעשות דמוניזציה".

התיק הראשון שסמוטריץ' ייצג כעורך דין צעיר ונמרץ היה בבית המשפט העליון, וברגע הזה של הריאיון מסתבר שלא רק שערביי ישראל שתו מיץ אומץ, ייתכן שגם הוא לקח שלוק. "תפיסת 'מלוא כל הארץ משפט' של אהרן ברק הרסה גם את המשפט וגם את החיים כי אתה מנסה לאנוס את החיים למגירות של שחור לבן כשהחיים הרבה יותר צבעוניים. אני יודע להיכנס לחדר עם כל משפטן שתביא ולנהל איתו שיח מעמיק. אם אני אשב לדיבייט עם אהרן ברק מול הציבור, אני חושב שאני יודע לנצח אותו בדיון - שהציבור ישפוט. אבל הוא מפחד להיכנס לדיבייט הזה ולכן הוא מנסה לסתום את הפה ויוצא בזעקות הקוזאק הנגזל על הרס הדמוקרטיה והרס מערכת המשפט, בה בשעה שהוא זה ששדד את הדמוקרטיה הישראלית מאזרחיה".

תיקון מערכת המשפט זו לא ההבטחה היחידה שלו לבוחר: סמוטריץ' אומר שיקדם, לצד פיצול תפקיד היועמ"ש, גם את חוק היועמ"שים, שינוי שיטת בחירת שופטים. חיזוק החסינות של חברי הכנסת, פירוק המנהל האזרחי והכפפת התיישבות למשרדי הממשלה כדי שיקבלו את אותם שירותים כמו שאר האזרחים ולא דרך גורם צבאי. עוד הוא מצהיר על רצונו "לייהד את הנגב והגליל, לחזק מאוד את הזהות היהודית במערכת החינוך ובמרחב הציבורי" - לצד טיפול ביוקר המחיה במטרה לצאת מהמשבר מהר ככל האפשר.

הוא דמות מתעתעת, בצלאל. מצד אחד קווים אדומים ברורים ובוהקים ואפס אפשרות לפשרות, ופתאום, דעות שונות ומנוגדות הופכות להיות לגיטימיות, ומנגנונים דמוקרטיים שיש בהם פשרות הן עניין רצוי. נדמה שהשאיפה לשינויים מרחיקי לכת במערכת המשפט גוברת אפילו על נושאים נפיצים כמו חוק המרכולים שנמצא בליבת הדיון בנושא דת ומדינה.

"נכון אני נחשב הסמן היותר דתי בכנסת? מאד חשובה לי השבת במרחב הציבורי ובפרהסיה, אבל אני לא הולך עכשיו להתחיל לסגור מרכולים בתל אביב, אני לא מחפש מלחמות דת. נכון, זה לא חוקי מצד אחד, אבל גם לא אוכפים מצד שני - חיים עם זה. בג"ץ יודע לחיות עם זה מצוין איפה שנוח לו. על המאחזים היהודיים הוא אומר למדינה 'תהרסי או תסדירי'. הלו! זה מורכב. אני לא רוצה להרוס כי יש לי שיקולים ביטחוניים, אסטרטגיים, ציוניים, פוליטיים. אני גם לא רוצה להסדיר כי אני לא רוצה תרועות חצוצרה מול הדוד סם מאמריקה – מתנהלים. אומרים בבג"ץ למדינה 'לא! או תסדירי או תהרסי'".

הקרב על השבת עובר לשר הבא, ארכיון (צילום: עזרי עמרם חדשות 2)
מחאה נגד חוק המרכולים, ארכיון | צילום: עזרי עמרם חדשות 2

"אגב בעניין הבדואים בנגב בג"ץ מבין - פה אומרים 'צריך סבלנות, אי אפשר להסדיר את הכול ביום אחד, מה אני יכול להגיד למדינה ואו תסדירי או תהרסי?' אז כשנוח הוא יודע לגלות גמישות וכשלא נוח, לא", הוא ממשיך. מה הייתה התוצאה של פסק הדין של המרכולים? חוק שאוסר לפתוח מרכולים בתל אביב בתנאים כאלה ואחרים. בשביל מה להיכנס למלחמות דת עכשיו? זה עבד כל השנים, קצת העלימו קצת עין. בג"ץ רוצה הכול כאן ועכשיו, לחתוך! זה לא עובד ואנחנו רוצים לתקן".

פינוי חומש  (צילום: ישיבת חומש)
פינוי חומש, דצמבר 2021 | צילום: ישיבת חומש

ישראל הולכת לבחירות - סיקור נרחב ב-N12:

"בשביל מה לייבא ויכוחים מיותרים?"

אפרופו מערכת המשפט, לסמוטריץ' היו בעבר כמה אמירות מעוררות מחלוקת הקשורות לקהילת הלהט"ב וכעת, עם ההחלטה לאסור הפלות בכמה מדינות בארצות הברית, מעניין לשמוע מה יש לסמן הימני הדתי לומר בעניין. "בית המשפט בארה"ב קבע שאין סעיף בחוקה שאוסר לאסור הפלות, ושכל מדינה תסדיר את זה אצלה בחוק. אגב נכון, תקרא את החוקה של ארה"ב, באמת אין סעיף כזה. בישראל אין ויכוח כזה היום וזה גם לא רלוונטי. עמדתי בעניין היא עמדת היהדות והיא עמדה מורכבת". הוא מסביר: "האמירה הזאת של 'האוטונומיה של האישה על גופה'. בינינו, כולם מסכימים עם האמירה הזאת. תומכי ההפלות מוכנים להפיל עובר בריא לחלוטין בחודש תשיעי רגע לפני שהוא נולד? או יום אחרי שהתינוק נולד? לא!"

"יש פה בסוף ערכים מתנגשים. יש את ערך החיים, ובעובר יש פוטנציאל של חיים וככל שהוא מתפתח יותר הפוטנציאל הופך ליותר מוחשי והערך הופך להיות יותר חזק. בוודאי שיש גם ערכים אחרים: זה יכול להיות האוטונומיה של אישה על גופה, זה יכול להיות החלטה של רווחה של תא משפחתי שרוצה להחליט על חייו. להלכה יש את האיזונים שלה בתוך התהליך הזה ולאחרים יש איזונים אחרים. אני לא חושב שאין אף אחד שאומר 'אין הפלות בשום מצב', ואין אף אחד שאומר שכל אחת תפיל מתי שהיא רוצה".

מחאה נגד הפלות מול בית המשפט העליון בוושינגטון (צילום: AP)
מחאה נגד הפלות מול בית המשפט העליון בוושינגטון | צילום: AP

"אישה בהיריון, יש לה אחריות על זה ברוב המקרים. תמיד אפשר ללכת למקרה קיצון של אונס אבל אף אחד לא רוצה להיות שם. זה כמו שבני זוג שהביאו ילדים לעולם לא יכולים להחליט שעכשיו לא בא להם על הילדים. יש לך אחריות, הבאת חיים לעולם וגם עובר הוא פוטנציאל של חיים. להלכה יש מה לומר על האיזונים האלה, היא מחלקת בין השלבים השונים של ההיריון לבין הסיבות השונות: למה להפיל, מה הסיבה, האם העובר בריא או לא. כשיש לי דילמות כאלה אני הולך לשאלת רב. לאחרים יש מנגנונים שנקבעו: ועדה שמנסה לוודא שיש פה שיקול דעת".

"אם אתה חי בעולם שבו אין ערך לקדושת החיים, אז תפיל בלי בעיה ולא משנה מתי, גם יום אחד לפני תאריך הלידה המשוער. אף אחד לא נמצא שם, ולכן המדינה קבעה שיש ועדה שבוחנת את השיקולים ובסוף מכריעה. בעיניי זה לגיטימי. אומרים לי 'שהאישה תחליט על עצמה'. מה לעשות שיש גם צד שני שאין מי שמייצג אותו כרגע כי הוא עדיין בתוך הבטן וצריך לייצג אותו. יש ערך גדול של קדושת החיים ולעובר יש פוטנציאל חיים, אז מתנהלים בתוך המתח הזה ועד היום התנהלו בו טוב, אבל זה בכלל לא נמצא בשיח הישראלי אז בשביל מה לייבא ויכוחים מיותרים?".