אפילו מפרספקטיבה של חמש מערכות בחירות זה היה האירוע המדהים מכולם. בשעת לילה מאוחרת בראשית חודש מאי של השנה שעברה, נכנס אל משרדו של הרב חיים דרוקמן, זקן רבני הציונות הדתית, יושב ראש הזרוע הפוליטית של התנועה האסלאמית, חה"כ מנסור עבאס. אמש (שלישי) אנחנו מפרסמים ב"מהדורה המרכזית" את השיחות בין השניים, את המסרונים של עבאס עם המתווך חה"כ עמית הלוי מהליכוד - ואת הסיכום על שיתוף פעולה שנועד להקים ממשלה לבנימין נתניהו, סיכום שסוכל על ידי יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ'.

בנימין נתניהו ובצלאל סמוטריץ' (עיבוד: יונתן זינדל והדס פרוש, פלאש/90 )
בנימין נתניהו ובצלאל סמוטריץ' | עיבוד: יונתן זינדל והדס פרוש, פלאש/90

הפגישה בין השניים נערכה לקראת סוף המנדט של נתניהו. 59 המנדטים שלו ושל גוש הימין לא הספיקו להקמת ממשלה, ואז החלו בבלפור פגישות נתניהו-עבאס. עד היום מתווכחים השניים אם דיברו שם רק על חוק הבחירה הישירה או על שותפות מלאה בקואליציה, אך על דבר אחד אין מחלוקת: כל שיתוף פעולה בין עבאס לימין נתקל במתנגד עיקש במיוחד - בצלאל סמוטריץ'.

בניסיון לרכך את התנגדותו של חה"כ סמוטריץ', שאמר בעבר כי "הקמת ממשלה בתמיכת תומכי טרור, ששוללים את קיומנו כאן כמדינה יהודית, תהווה פגיעה אנושה", עמית הלוי, בעברו ח"כ בליכוד, פנה לעבאס ותיווך פגישה בינו לבין הרב דרוקמן. "אני לא יכול לזכור מי הוא בדיוק היה השדכן ששאל אותי אם אני אוכל לקבל אותו. אמרתי לו 'ודאי, אני מוכן לקבל כל אדם'", סיפר אז הרב דרוקמן.

יצליח להיכנס לכנסת? הלוי (צילום: החדשות)
שימש כמתווך. עמית הלוי | צילום: החדשות

בשיחות בין השניים, פנה הרב דרוקמן לעבאס והציע לו: "תצהיר פומבית שארץ ישראל שייכת לעם ישראל, זה כתוב גם בקוראן". עבאס הסתייג והשיב: "אם אגיד דבר כזה עכשיו, חיי בסכנה". דרוקמן המשיך: "אז תגיד שישראל יהודית ודמוקרטית". עבאס הציע לחכות: "אגיד, אבל לא עכשיו. צריך לחכות למועד מתאים".

בפגישה ועוד לפניה התברר דבר נוסף - עבאס לא היה מעוניין כלל להצטרף לקואליציית ימין. הוא העדיף מתווה של הימנעות בכנסת תמורת דרישות צנועות יחסית: הכשרת שלושה יישובים בדואיים בנגב וחצי מיליארד שקלים. עבורו, קבלת לגיטימציה מהימין הייתה שווה הרבה יותר מכל התקציבים שקיבל לימים בהסכם עם בנט ולפיד.

יו"ר רע"ם הסביר לרב דרוקמן מדוע הוא מעדיף תמיכה מבחוץ: "רוצים לבנות בהתנחלויות? אז מה זה קשור אליי. לא צריך אישור מועצת השורא על כל דבר כזה". לאחר הפגישה החיובית, חה"כ הלוי סימס לעבאס מסמך שלכאורה ניסח הרב דרוקמן: "רע"ם מתחייבת לכבד את ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, מתנגדת לטרור, מביעה תמיכתה בהסכמי אברהם ותימנע בכל הנוגע לפעילות הממשלה בנושאי חוץ וביטחון", נכתב.

הרב דרוקמן היה עדיין מוטרד מהחשש שרע"ם נוקטת בלשון כפולה בכל הנוגע לטרור. שעות ספורות לאחר מכן, מחבל פלסטיני רצח ביריות תלמיד ישיבה בצומת תפוח בשומרון - ועבאס פרסם הודעת גינוי: "אני מתנגד חד משמעית לכל פגיעה בחפים מפשע וקורא לשמור על חיי אדם ולתת תקווה שאפשר לחיות ביחד בשלום". ההודעה, ככל הנראה, הייתה מבחן ציבורי מתואם בין הרב דרוקמן לבין מנסור עבאס, שביקש בשיחות סגורות: "ברע"ם יש שני פלגים. תעזרו לי לנצח את הפלג של אברהים צרצור (זה שמתנגד לשיתוף פעולה)".

לאחר הסיכומים בין הצדדים, ניסח חה"כ הלוי לעבאס מכתב שהיה אמור להישלח לרב דרוקמן ולהכשיר את הודעת התמיכה הנכספת של הרב בממשלה בתמיכת רע"ם. "לכבוד הרב חיים דרוקמן שלום רב. שמחתי מאוד להתארח בביתך, ואני מודה לך על האירוח החם ועל הדיאלוג המכבד", נכתב במכתב. "כפי שאמרתי לכבוד הרב, מפלגת רע"ם נכונה להיכנס למו"מ קואליציוני לשם קידום העניינים האזרחיים לחברה הערבית. אני וחברי מפלגתנו, כאזרחי ישראל, מכבדים את המדינה, אופייה וחוקיה, ומתנגדים התנגדות נחרצת לטרור, אלימות ולפגיעה במדינת ישראל בכל דרך. כבוד הרב, על בסיס ההבנות אליהן הגענו בשיחה, נוכל להיכנס למו"מ קואליציוני לשם תמיכה בצורה זו או אחרת בממשלה טובה למדינת ישראל בכלל ולחברה הערבית בפרט. בכבוד רב, מנסור עבאס".

בדרכו צפונה, לביתו שבעיר מע'אר, עבאס סימס להלוי: "מחר, אינשאללה, יפרסם הרב לתקשורת (את הודעת התמיכה)". הלוי מיהר להשיב לו: "הוא בבית החולים. יש קבוצת רבנים שהיא אמורה להתכנס מחר". עוד באותו הערב, התכנסו להכרעה גורלית חמישה מחשובי הרבנים הסרוגים בביתו של הרב דרוקמן. לאותה פגישה הצטרפו גם חברי הכנסת מהציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' ואורית סטרוק.

לאחר הפגישה, פרסם הרב דרוקמן הודעה שספק אם עבאס ציפה לה: "מבחינת האדם כפי שדיבר פה הוא עצמו עשה לי רושם חיובי. מי שהביא אותו ודאי קשר את זה לעניין של הממשלה אבל לעניות דעתי ממשלת ישראל חייבת להיבנות על ידי עם ישראל. אז מה, ממשלת ישראל תקום עם תמיכה של תומכי טרור?", תהה דרוקמן בהודעתו.

עבאס, שהופתע מהודעתו של הרב דרוקמן, הביע את אכזבתו להלוי: "הצהרת הרב מאכזבת". הלוי השיב לו - ודאג לציין את "האשמים": "מאוד מאוד. הייתה שם מלחמת עולם. הרב אליהו והרב סבתו בצד שלנו. לצערי הרב מאוד, סמוטריץ הגיע באמצע למרות שלא הוזמן, גם אורית סטרוק, וקרה מה שקרה".

לימים, הרב דרוקמן טען שבפגישה סמוטריץ' לא נתן לרבנים לדבר ובמשך שעתיים הרים את קולו - עד שהשתכנעו כי צירוף עבאס יהיה אסון לימין ולציונות. מבצע "שומר החומות", שהגיע זמן קצר לאחר מכן, מוטט את המו"מ ועבאס נאלץ, כמעט בעל כורחו, לדבוק בקואליציה עם השמאל והמרכז.

תגובתו של יו"ר רע"ם, חה"כ מנסור עבאס: "לא מתייחס לנעשה בשיחות עם אנשי דת. זו הייתה פגישת היכרות של הרב איתי כדי לגבש דעה בסוגיה פוליטית".

תגובת מפלגת רע"ם: "בשום שלב לא התייחס חה"כ מנסור עבאס בשיחותיו עם הרב דרוקמן לשיח' אבראהים צרצור או לכל גורם אחר בתנועה האיסלאמית או ברע"ם. יו"ר רע"ם נענה לכל הזמנה כדי לקיים שיח עם כל גורם פוליטי או דתי, על מנת לקדם את האינטרסים של החברה הערבית. כך פעל כשהוזמן לרב דרוקמן וכך יפעל בעתיד בכל הזדמנות".

תגובתו של חה"כ לשעבר עמית הלוי: "המאמצים הפרטיים שלי ללא כל קשר לליכוד היו תהליך בדיקה הכרחי אם עבאס מייצג מיעוט ערבי, הנאמן למדינת הלאום היהודית, ואין לו כל שאיפות לאומיות. הדיאלוג העקרוני איתו נעשה כאלטרנטיבה לשותפות על בסיס רע ומסוכן, כפי שצפוי קרה עם בנט והשמאל. למרבה הצער, התגלה בשנה האחרונה כי ישנם ברע"ם גם קולות השוללים את זהותה היהודית של ישראל וחלק מהם אף הביעו אהדה לטרור".

תגובת מפלגת הליכוד: "הליכוד לא הסכים ולעולם לא יסכים לכלול את האחים המוסלמים בממשלה. העובדה היא שב-2019 כשהימין היה עם 60 מנדטים, ראש הממשלה נתניהו סירב להצעות של מנסור עבאס לתמוך בהקמת ממשלה בראשות הליכוד ולכן הלכנו לבחירות".