לאחר שפרסמנו אמש (שני) ב"המהדורה המרכזית" את העקרונות המרכזיים בתוכנית "חוק וצדק", התוכנית של יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' לתיקון מערכת המשפט, המערכת הפוליטית סוערת - בעיקר לנוכח האפשרות שהעיקרון המרכזי בה, ביטול עבירת המרמה והפרת האמונים, יביא לביטול האישומים הפליליים בתיקי האלפים נגד יו"ר הליכוד בנימין נתניהו. עו"ד אביה אלף, יו"ר התנועה לטוהר המידות ולשעבר בכירה בפרקליטות, דנה במשמעויות וטוענת: "עם ישראל הוא עם של קומבינות - זה לא חוקי ולא חוקתי כי נראה על פניו שזה שינוי פרסונלי".

ישראל בדרך לבחירות? הזירה הפוליטית

בחירות 2022 | סיקור N12:

בשנים האחרונות קיים שיח במערכת המשפטית בנוגע לעבירת המרמה והפרת האמונים. יש הטוענים כי מדובר בעבירה עמומה למדי, שמשמשת כמעין עבירת "סל" עבור מקרים שלהם אין עבירה מתאימה אחרת. לטענתם, אי-הבהירות של עבירת המרמה והפרת האמונים יוצרת חוסר וודאות בכך שאיש הציבור לא יכול לדעת אם הוא מבצע עבירה פלילית.

"זו עבירה חשובה משום שהיא חלק מההגנה על תקינות השלטון, טוהר המידות של השלטון ועל אמון הציבור. עלו טענות שהעבירה לא ברורה, אבל לדעתי עבירה שקובעת נורמות התנהגות - מטבעה היא בדרך כלל יותר עקרונית", סיפרה ל-N12 יו"ר התנועה לטוהר המידות, עו"ד אביה אלף. 

"היא לא יורדת לרזולוציות קטנות מדי. שנית, עם ישראל הוא עם של קומבינות - קובעים התנהגויות מסוימות ואז ישר מחפשים איך להתגבר על הקביעה הזאת. הדבר השלישי הוא שיש גם הצעת חוק שנבנתה אחרי עבודת מחקר לא קטנה, ומפרטת עילות מסוימות שעולות לכדי הפרת אמונים, והצעת החוק הזאת תקועה בגלל שיקולים לא רלוונטיים, ונמצאת כבר הרבה זמן במגירה", הוסיפה עו"ד אלף.

ראש האופוזיציה בנימין נתניהו בבית המשפט (צילום: אורן בן חקון, פלאש 90)
ראש האופוזיציה בנימין נתניהו בבית המשפט | צילום: אורן בן חקון, פלאש 90

"עבירת המרמה והפרת האמונים היא חשובה משום שהיא מגינה על הכיס של הציבור. יש בה כל מיני מצבים, לא רק אם נותנים לך מעטפה של כסף, אלא אם אתה נמצא בניגוד עניינים בין האינטרס שלך, שאתה דואג לעצמך, לבין התפקיד שלך, שאתה צריך לדאוג לציבור. לא תמיד צריך להגיע לשוחד כדי לעבור עבירות", טוענת עו"ד אלף.

"יש סט שלם של מצבים שהם לא שוחד. אנשים חושבים שעובד ציבור עובר עבירה רק אם הוא קיבל כסף, קיבל שוחד, ויש הרבה מאוד מצבים שבהם עובד הציבור יכול לעשות דברים שאינם תקינים. ההשלכות של ביטול העבירה הן שאתה מוחק סט שלם של התנהגויות לא תקינות של עובד ציבור, שמקדם את עצמו או שמוכר את האינטרס הציבורי, וזה לא רק שוחד. אתה מאפשר לגיטימציה לסט שלם של התנהגויות שהן לא תקינות, הן פליליות, הן מפרות את אמון הציבור בשלטון. אתה משאיר אותן בלי מענה פלילי. לצערי הרב במדינת ישראל אם אין מענה פלילי אז זה כאילו לא קיים. זאת הבעיה".

עו"ד אלף התייחסה גם למשמעות על המצב הנוכחי - ועל החלת ביטול העבירה על תיקי נתניהו: "יכול להיות שלשם כך משנים את החוק, בעיניי זה לא חוקתי בעליל. זה לא חוקי ולא חוקתי כי נראה על פניו שזה שינוי פרסונלי, להיטיב עם אדם מסוים. אפשר לתקוף את זה בבג"ץ כפי שתוקפים בכלל חקיקה של הכנסת".

עו"ד אביה אלף (צילום: אייל טואג)
עו"ד אביה אלף | צילום: אייל טואג

תוכנית "חוק וצדק" תכלול מצע מפורט שיכיל שלל נושאים שבהם נדרש תיקון, מעין "ריסטרט למערכת המשפט", לתפיסת מפלגות הימין. דרישה מרכזית ראשונה נוגעת לביטולה של עבירת המרמה והפרת האמונים - עבירה שבה נאשם יו"ר הליכוד בנימין נתניהו בתיק 2000 ו-1000, עבירה שבציונות הדתית סבורים שהיא מעורפלת ובגינה נתפרו תיקים לפוליטיקאים רבים. משמעות החקיקה שמציע סמוטריץ' - ביטול האישומים נגד נתניהו.

הדרישה המרכזית השנייה עוסקת בשינוי ההרכב לוועדה לבחירת שופטים. בציונות הדתית ידרשו שינוי של המצב הנוכחי כיום, שמעניק רוב של 5 נגד 4 לשופטי העליון ולנציגי לשכת עורכי הדין, וידרשו רוב לפוליטיקאים - מה שצפוי לגרור שינוי רדיקלי בבתי המשפט.

"לכל אנשי השמאל הממהרים לתקוף בלי שנחשפו לתוכנית המלאה, חכו למחר - בטוח שיהיה לכם עוד הרבה מה לומר. עושים RESTART למערכת המשפט", התייחס סמוטריץ'.

התגובות במערכת הפוליטית

"במו"מ הקואליציוני ב-2019 הציע סמוטריץ' לשנות את חוק חסינות חברי הכנסת. עכשיו הוא מציע את ביטול עבירת המרמה והפרת האמונים. המטרה זהה: ביטול משפט נתניהו. התוכנית לפוליטיזציה של מערכת המשפט ועיקור היכולת להאבק בשחיתות שלטונית אינה משרתת את האינטרס של אזרחי ישראל. לא ניתן לזה לקרות!", תקף שר המשפטים גדעון סער.

"טיפול המרה למערכת המשפט, זה מה שסמוטריץ' מנסה לעשות. התכנית שלו היא לא תיקון - היא תכנית השתלטות עוינת על מערכת המשפט כחלק מהניסיון לעשות הפיכה משטרית. זה 61 עם מרצ - או דיקטטורת סמוטריץ'", צייצה יו"ר מרצ זהבה גלאון.

 שרת האנרגיה וחברת הכנסת מטעם יש עתיד, קארין אלהרר, תקפה את הצעד של סמוטריץ': "סמוטריץ מציג הערב: כיצד לבטל משפט נתניהו ב'תוכנית למערכת המשפט' אחת. כל השינויים שהוצגו ב'תוכנית' מטרתם לבטל את משפט נתניהו ואת עצמאות מערכת המשפט. אסור שזה יקרה.

גם יושב ראש מפלגת ישראל חופשית דמוקרטית, חה"כ אלי אבידר, התייחס לתוכנית: "התוכנית של סמוטריץ' והציונות הדתית לשינוי שיטת המשטר דה פקטו בישראל חצופה, מסוכנת ואסור שתעלה אפילו לסדר היום. מדובר בפגיעה חמורה במנהל התקין ובטוהר המידות במדינת ישראל".

חה"כ איתן גינזבורג מהמחנה הממלכתי תקף גם הוא: "תוכנית סמוטריץ' למערכת המשפט - האותיות הקטנות: ביטול משפט נתניהו, הכשרת שחיתות שלטונית, וסלילת הדרך לביטול הפלות, שלילת זכויות להט"ב וביטול שירות נשים בלוחמה ע"י פוליטיזציה של הליך בחירת השופטים. והתוכנית המלאה עוד לא פורסמה, סיוט שאסור לנו להתעורר אליו".