איחוד של רסיסי המפלגות ישנה את מאזן הכוחות? 70 ימים לבחירות וכשלושה שבועות לסגירת הרשימות לכנסת ה-24, איחוד בין בנט לסער מקטין את כוחם ואיחוד בין כל מפלגות המרכז-שמאל יוצר רשימה שאומנם נושפת בעורפו של הליכוד, אך לא משנה את תמונת הגושים - כך עולה מנתוני סקר מכון "מדגם" בראשות מנו גבע שנערך בשיתוף iPanel שהצגנו אמש (שלישי) במהדורה המרכזית.  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

סקרי בחירות אחרונים של חדשות 12: 

לו הבחירות היו נערכות אתמול, ותמונת המפלגות הייתה זהה לזו הקיימת כיום - הליכוד בראשות נתניהו הייתה זוכה ב-29 מנדטים - עלייה של שני מנדטים בהשוואה לסקר הקודם שערכנו בשבוע שעבר. המפלגה השנייה בגודלה היא עדיין תקווה חדשה של גדעון סער, אך היא נחלשת בשני מנדטים ויורדת מ-18 ל-16 בלבד. ימינה של בנט נחלשת אף היא במנדט וזוכה ב-13 מנדטים, יש עתיד של לפיד אף היא עם 13 - הפעם ללא משה (בוגי) יעלון שעזב - מה שלא משפיע על מספר המנדטים של המפלגה. 

עוד לפי נתוני הסקר, הרשימה המשותפת נותרת עם 10 מנדטים בלבד, המפלגות החרדיות (ש"ס ויהדות התורה) שומרות על כוחן עם 8 מנדטים כל אחת, ישראל ביתנו של ליברמן עם 7 מנדטים, מפלגת הישראלים של רון חולדאי לא מתרוממת ונותרת עם 6 מנדטים, מרצ בראשות ניצן הורוביץ עם 5 מנדטים - וגנץ וכחול לבן מתרחקים מעט מאחוז החסימה עם 5 מנדטים גם כן. 

מפלגות רבות לא עוברות את אחוז החסימה וכמעט כולן משתייכות לגוש המרכז-שמאל - מצב שסביר שיוביל לחיבורים בין מפלגות בגוש עד ליום הגשת הרשימות ב-4 בפברואר. שבוע שני ברציפות שהמפלגה הכלכלית של פרופ' ירון זליכה היא המפלגה שהכי קרובה לכנסת עם 2.7% תמיכה, מפלגת העבודה - בטרם בחרה מנהיג או מנהיגה חדשה - עם 1.1% בלבד, תל"ם של משה (בוגי) יעלון שנפרדה רשמית מלפיד עם 0.7% תמיכה בלבד - ומפלגת תנופה של עפר שלח עם 0.3% בלבד.  

השלט של יעלון
רק 0.7% תמיכה למפלגת תל"ם בראשות יעלון

גם בימין יש מפלגות שלא עוברות את אחוז החסימה, והמובילה שבהן היא מפלגת הציונות הדתית של בצלאל סמוטריץ' עם 2.5% תמיכה, עוצמה יהודית של איתמר בן גביר עם 0.7% - ולנתון זהה זוכה גם מפלגת הבית היהודי. גשר בראשות אורלי לוי-אבקסיס עם נתון של 0.1% תמיכה בלבד. 

בצלאל סמוטריץ (צילום: Yonatan SindelFlash90)
לא עובר את אחוז החסימה לבדו. סמוטריץ' | צילום: Yonatan SindelFlash90

כשבוחנים את תמונת הגושים, גוש "בעד נתניהו" מונה 45 חברי כנסת בלבד (הליכוד, ש"ס ויהדות התורה). אם מצרפים לגוש הזה את ימינה של בנט, הגוש מגיע ל-58 מנדטים - מה שלא מספיק לנתניהו להקים ממשלה. גוש "נגד נתניהו" מונה לפי הסקר 62 מנדטים. אם לא מכלילים את הרשימה המשותפת - לגוש יש 52 מנדטים, ובתוספת של ימינה - 65 מנדטים. 

השלם קטן מסכום חלקיו: איחוד בין בנט לסער מפחית את כוחם 

עוד שאלנו את המשתתפים בסקר למי היו מצביעים אם הבחירות היו מתקיימות היום ומפלגות תקווה חדשה של גדעון סער וימינה של נפתלי בנט היו רצות ברשימה אחת, ויתר המפלגות היו נותרות ללא שינוי. על פי התרחיש הזה, הליכוד מתחזק ועולה ל-30 מנדטים ורשימת סער-בנט היא המפלגה השנייה בגודלה עם 25 מנדטים (4 מנדטים פחות מהכוח שלהם לחוד). מי שמרוויח מאיחוד כזה הוא לפיד, שמתחזק בשני מנדטים ועולה ל-15. 

 

תמונת המנדטים של יתר המפלגות על פי התרחיש הזה נותרת ללא שינוי, למעט התחזקות קלה של מרצ במנדט אחד: הרשימה המשותפת עם 10 מנדטים, ש"ס עם 8, יהדות התורה עם 8, ישראל ביתנו עם 7, הישראלים של חולדאי עם 6, מרצ עולה מ-5 ל-6 מנדטים וכחול לבן של גנץ נותרת עם 5 מנדטים. 

גדעון סער, נפתלי בנט (עיבוד: יונתן זינדל, פלאש/90 )
מפלגה מאוחדת של סער ובנט - 4 מנדטים פחות מאשר בנפרד | עיבוד: יונתן זינדל, פלאש/90

במקרה של איחוד בין בנט לסער, ניתן למעשה להכליל את ימינה בגוש שמתנגד לנתניהו - ולפי התרחיש הזה, יש לגוש הזה רוב להקמת ממשלה בלעדיו: 64 מנדטים ללא הרשימה המשותפת - אך יחד עם מרצ. לגוש "בעד נתניהו" יש במקרה הזה 46 מנדטים בלבד (הליכוד, ש"ס ויהדות התורה) - מה שכמובן לא קרוב להקמת ממשלה. 

איחוד בין כל מפלגות המרכז-שמאל לא משנה את התמונה  

נוסף על כך, שאלנו את המשתתפים בסקר למי היו מצביעים אם הבחירות היו מתקיימות היום ומפלגות המרכז-שמאל יש עתיד, הישראלים, כחול לבן, תל"ם, תנופה, העבודה והכלכלית החדשה היו רצות ברשימה אחת מאוחדת והעומד בראשה ייקבע בהמשך, ויתר המפלגות נותרות ללא שינוי. במקרה כזה, המפלגה שמאחדת את כל הרשימות הללו יחד מגיעה ל-28 מנדטים ותהיה השנייה בגודלה אחרי הליכוד, שנותרת עם 30 מנדטים. 



בתרחיש של איחוד במרכז-שמאל, מפלגתו של גדעון סער נחלשת ל-13 מנדטים בלבד - וימינה של נפתלי בנט יורדת ל-12. הרשימה המשותפת נותרת עם 10 מנדטים, המפלגות החרדיות שומרות על כוחן עם 8 מנדטים כל אחת, ישראל ביתנו של ליברמן עם 7 מנדטים - ומרצ, שלא נכללה באיחוד המפלגות, מתקרבת לאחוז החסימה עם 4 מנדטים בלבד.   

כשבוחנים את תמונת הגושים לפי התרחיש הזה, לגוש "בעד נתניהו" יש 46 מנדטים (הליכוד, ש"ס ויהדות התורה) ואם מצרפים אליו את ימינה, הגוש מגיע ל-58 מנדטים שאין אפשרות להרכיב איתם ממשלה. לגוש "נגד נתניהו" יש 62 מנדטים - ואם מורידים את הרשימה המשותפת, יש לגוש 52. אם מצרפים לגוש הזה את בנט, הוא יכיל 64 מנדטים שיאפשרו להרכיב ממשלה - אך כזו שתכלול את מרצ.  

אפקט החיסונים? פער גדול לנתניהו בשאלת ההעדפה לראשות הממשלה 

העלייה בתמיכה בליכוד ובנתניהו בשבוע האחרון - מקורה ככל הנראה במבצע החיסונים שהולך ומתקדם. ניתן לראות את ההשפעה שלו בשאלת ההעדפה לראשות הממשלה - שם נתניהו מוביל בפער ניכר על כל המועמדים האחרים - ופער שגדל בהשוואה לסקר האחרון: 33% מעדיפים את יו"ר הליכוד בתפקיד, לעומת 13% בלבד לגדעון סער. יאיר לפיד עם 12% תמיכה, נפתלי בנט עם 10%, רון חולדאי עם 8%. אף אחד מהם - 14% ו-10% השיבו שאינם יודעים. 

נתניהו מקבל חיסון שני  (צילום: החדשות )
מבצע החיסונים מזניק את נתניהו בסקרים | צילום: החדשות

גם כששאלנו את המשתתפים בסקר כיצד הם מעריכים את תפקוד הממשלה בנושא הקורונה, חל שיפור בנתונים מבחינת הממשלה: רוב הנשאלים אומנם עדיין סבורים שהתפקוד הוא בסך הכול רע (59% מהם בהשוואה ל-64% בשבוע שעבר), אך 37% סבורים שהתפקוד הוא בסך הכול טוב - בהשוואה ל-33% שהשיבו כך בסקר הקודם שערכנו. 

_______________________________________________________________

מזמין הסקר: 
חברת החדשות
עורך הסקר: 
מדגם ייעוץ ומחקר בראשות מנו גבע
מועד איסוף הנתונים: 
12/1/2021
אוכלוסיית המחקר: 
מדגם מייצג של כלל האוכלוסייה בישראל בגילאי 18 ומעלה
מספר המשיבים בפועל:
508
מספר המתבקשים להשתתף:
3,445
טעות הדגימה המרבית:
4.4%+
שיטה סטטיסטית: 
הסקר בוצע בשיטות סטטיסטיות מקובלות
שיטת הדגימה: 
דגימת שכבות ובתוך השכבות דגימה אקראית
אופן ביצוע הסקר: 
אינטרנטי + טלפוני