N12
פרסומת

הסרט נז"א יופץ ב-56 מדינות - ובהמשך יהיה זמין בחינם ברשת

אחרי הזכייה בפסטיבל ונציה והסערה בישראל, הסרט של יובל אברהם ורחל שור ייצא להפצה בין-לאומית החל מ-28 בספטמבר • היוצרים וה"גרדיאן", שהפיק את הסרט, מציעים לבתי קולנוע בישראל להקרינו ללא עלות • אברהם בפוסט ראשון מאז הזכייה: "האיומים לא יעזרו. זה לא מרתיע אותנו"

נועם כהן
עמית אטיאס
פורסם:
יובל אברהם ורחל שור בפסטיבל הסרטים של ונציה
יובל אברהם ורחל שור בפסטיבל הסרטים של ונציה | צילום: Reuters
הקישור הועתק

הסרט התיעודי נז"א (NAZA), שעורר סערה בישראל לאחר זכייתו בפרס חבר השופטים בפסטיבל ונציה, יופץ לצפייה בבתי קולנוע ב-56 מדינות ברחבי העולם החל מ-28 בספטמבר. בהמשך הודיעו יוצרי הסרט וה"גרדיאן" הבריטי, שהפיק אותו, כי הוא יהיה זמין לצפייה חופשית באינטרנט ללא הגבלת זמן. במקביל, הם מציעים לבתי קולנוע בישראל להקרין את הסרט ללא עלות.

לפי הודעת ה"גרדיאן", ההחלטה התקבלה בעקבות העניין הבין-לאומי בסרט. "זמן קצר לאחר סיום ההקרנות בבתי הקולנוע ברחבי העולם, נעמיד את הסרט ‘נז"א’ לצפייה חופשית, כחלק ממחויבותנו לעיתונות עצמאית ונטולת מורא", נמסר. בסוף השבוע הקרוב תיערך גם הבכורה הצפון-אמריקנית של הסרט בפסטיבל הסרטים של ניו יורק.

יוצר הסרט יובל אברהם התייחס היום (חמישי) להפצה בפוסט ראשון שפרסם ברשתות החברתיות מאז הזכייה בוונציה. "בגלל העניין והחשיבות הציבורית אני ורחלי החלטנו ביחד עם הגרדיאן שהסרט נז"א יהיה נגיש באינטרנט בחינם, ללא הגבלת זמן, כדי שכל אדם יוכל לצפות בו ובעדויות החיילים", כתב. לדבריו, הסרט צפוי לעלות לרשת בחודש נובמבר, ובינתיים פנו היוצרים לבתי קולנוע בישראל והציעו להם להקרינו ללא עלות.

"הצגתו תהיה החלטה אמיצה אל מול אלימות גדולה שמכוונת להסתרתו", הוסיף אברהם. "אני יודע שיש ביקוש אדיר לצפות בסרט ואני מקווה שבאופן הזה כולם בקרוב יוכלו לראות אותו: בבתי הקולנוע או באינטרנט בעוד כמה שבועות".

סערת הסרט נז"א - סיקור N12

פרסומת

בהמשך התייחס אברהם גם לביקורת החריפה שעורר הסרט בישראל. "ההכרה בזוועות בעזה לא מפחיתה לרגע מהטבח הנפשע של 7 באוקטובר, שחמאס אחראי לו, שחיילים מדברים עליו בסרט, ושאין לו שום הצדקה", כתב. לדבריו, "עיתונות היא לא בגידה. ביקורת היא לא בגידה".

אברהם הוסיף כי האיומים והביקורת לא ישנו את תוכניותיהם של היוצרים: "האיומים לא יעזרו. זה לא מרתיע אותנו. אני ורחלי נחזור לארץ ונמשיך להיאבק על עתיד המקום הזה ביחד עם שותפים רבים".

N12 פנה לכמה בתי ורשתות קולנוע בישראל. מ"הוט סינמה" וסינמה סיטי נמסר: "לא נעשתה פנייה ולא נקרין את הסרט"


נז"א, שביימו אברהם ורחל שור, מבוסס על עדויות של חיילים ואנשי צבא ומודיעין ישראלים, שחלקם מופיעים בו בעילום שם. הסרט עוסק באופן הפעולה של צה"ל ברצועת עזה ומעלה טענות קשות בנוגע לפגיעה באזרחים במהלך המלחמה. ה"גרדיאן" הבריטי היה שותף להפקתו.

פרסומת

הסרט זכה החודש בפרס חבר השופטים בפסטיבל ונציה ועורר בעקבותיו סערה בישראל. שר התרבות מיקי זוהר פנה למשרד הפנים בבקשה לבחון את שלילת אזרחותם של אברהם ושור, ובהמשך פנה לראש השב"כ דוד זיני בבקשה לבדוק את מקור החומרים וזהות העדים שהשתתפו בסרט.

ג'באליה, רצועת עזה, הריסות, חורבות
ההריסות בג'באליה, ארכיון. הגרדיאן: "מבוסס על עבודה עיתונאית קפדנית" | צילום: ap

הארי דיוויס, כתב התחקירים של ה"גרדיאן" שהיה שותף להפקת הסרט, מסר: "נז"א מבוסס על עבודה עיתונאית קפדנית שפורסמה על פני שלוש השנים האחרונות, אבל הוא גם יצירה קולנועית חזקה, שבקרוב תהיה זמינה על מסכים גדולים כקטנים ברחבי העולם".

פרסומת
הרמטכ"ל אייל זמיר בסיור בצפון רצועת עזה
הרמטכ"ל אייל זמיר בסיור בצפון רצועת עזה. "מסתמך על עדויות אנונימיות" | צילום: דובר צה"ל

בצה"ל דחו את הטענות המועלות בסרט ומסרו כי הוא "מסתמך על עדויות אנונימיות של אנשים שזהותם אינה ניתנת לאימות, לרבות השאלה אם שירתו בצה"ל, באיזה תפקיד והאם היו מעורבים בנושאים שעליהם מועלות הטענות". עוד נמסר כי צה"ל פועל בהתאם לדין הבין-לאומי, מכוון את תקיפותיו למטרות צבאיות ונוקט צעדים לצמצום הפגיעה באזרחים.

בצה"ל התייחסו גם לטענה המובאת בסרט שלפיה אושרה תקיפה שבה היה צפוי נזק אגבי של מאות אזרחים, ומסרו: "זה שקרי לחלוטין. צה"ל מעולם לא תכנן, אישר או ביצע תקיפה ברצועת עזה שבה היה צפי להרג של 500 אזרחים, או אפילו למספר שמתקרב לכך". דובר צה"ל אפי דפרין קרא ליוצרים להעביר לצבא את הסרט המלא, כדי שיוכל להתייחס באופן ענייני לטענות המועלות בו.