N12
פרסומת

יועמ"שית הכנסת נגד ועדת התקשורת: "תפגע אנושות בסמכויות הפיקוח"

לקראת הדיון על הקמת הוועדה העוקפת שתעסוק בחוק השידורים, עו"ד שגית אפיק פרסמה חוות דעת נוקבת שבה הזהירה מפני "צל כבד על היכולת של אותה ועדה להוציא דבר חקיקה מיטבי" • נתניהו נתן אור ירוק לוועדה למרות שהוא מנוע מלעסוק בתחום התקשורת על רקע ההליכים הפליליים נגדו

עמית אטיאס
פורסם: | עודכן:
שגית אפיק
שגית אפיק | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
הקישור הועתק

היועצת המשפטית לכנסת שגית אפיק פרסמה היום (ראשון) חוות דעת נוקבת נגד ועדת התקשורת שמקדם שר התקשורת שלמה קרעי, אשר עניין הקמתה יעלה לדיון מחר בוועדת הכנסת.

חוק השידורים אושר בקריאה ראשונה במליאת הכנסת וכעת אמור לשוב לוועדה המוסמכת להכנת הצעת החוק, קרי ועדת הכלכלה, לקריאה שנייה ושלישית. אמש פורסם בחדשות 12 כי הוועדה שנועדה להכשיר באופן מואץ את חוק השידורים ולהעלות אותו על מסלול עוקף ביטן כיו"ר ועדת הכלכלה, צפויה לקום מחר. אפיק, שהביעה התנגדות נחרצת למהלך, הבהירה כי הוועדה "תפגע אנושות בסמכויות הפיקוח של הכנסת" וכי מוטל "צל כבד על היכולת של אותה ועדה להוציא תחת ידיה דבר חקיקה מיטבי". המועמדת של קרעי לעמוד בראש הוועדה היא חה"כ גלית דיסטל-אטבריאן, חברתו לסיעה, שעמדתה כלפי התקשורת כבר ידועה.

ביטן, שהעריך בעבר כי הקמת הוועדה המיוחדת שתפקיע סמכויות מידיה של ועדת הכלכלה לא תצא אל הפועל, אמר אתמול ב"פגוש את העיתונות": "יו"ר הקואליציה הודיע לי שראש הממשלה החליט בסוף כן להקים את הוועדה. זכותו להחליט את זה וזכותי להתנגד. אנחנו נתמודד עם הסוגיה הזו". ביטן טען כי "יש בעיה מערכתית. כל שר היום מגיש איזושהי רפורמה ורוצה יו"ר נוח כדי להכין את הרפורמה. זה לא צריך להיות המצב. דווקא אלה שמדברים על זה שביהמ"ש העליון חוסם את הממשלה והכנסת - הם חוסמים את הכנסת באותה צורה. זה לא דבר שצריך להיות. צריכים לדון עניינית ומקצועית בחוק".

"אני באמת לא יודע מה לי ולהתנגדות לחוק השידורים", הוא הוסיף. "יש בהצעה גם חלקים טובים, אבל כמובן שלא צריכים לקבל את כל החלקים כמו שהם. זו המשמעות של כנסת - עושים שינויים בחקיקה שהממשלה מביאה". ביטן גם ציין כי הקמת הוועדה עלולה לעורר קשיים משפטיים: "בחוק עצמו שאושר בקריאה ראשונה יש התייחסות לוועדת הכלכלה בהרבה מאוד מובנים. לכן, המליאה כבר אישרה את ועדת הכלכלה שתדון בהרבה מאוד פרקים בחוק". הוא גם התייחס לאפשרות כי דיסטל-אטבריאן תכהן כיו"ר הוועדה העוקפת: "יש שרים שרוצים יו"ר נוח מבחינתם. זו זילות של הכנסת וזילות של הדמוקרטיה". ביטן אמר שדיסטל היא "יס-מנית" ועם זאת הדגיש: "אני לא יודע אם היא תמונה, קיבלתי מסר שזה לא בטוח".

דוד ביטן, שלמה קרעי
ביטן בלם חלק מחוקי התקשורת שקרעי דווקא רצה לקדם. האחרון פעל למדר אותו מעיסוק בחקיקה | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
פרסומת

ארגון העיתונאים והעיתונאיות פנה הבוקר לעו"ד אפיק ודרש ממנה למנוע את ייסוד הוועדה: "הבהרנו במכתב כי הקמת ועדה כזאת תפגע בעצמאות הכנסת והליך החקיקה. אם המהלך הזה לא ייבלם - נפנה בהקדם לבית המשפט העליון כדי לעצור אותו". לפי הארגון, "הניסיון להקים ועדה חדשה בכנסת, במטרה להשתיק את התקשורת החופשית, מהווה עליית מדרגה בניסיון לחסל את חופש העיתונות בישראל. מי שמנסה להקים ועדה חדשה עושה זאת על מנת לפגוע ביו"ר ועדת הכלכלה שלא מיישר קו עם המדיניות הדורסנית של נתניהו, שנמצא בניגוד עניינים בנושא, ושל קרעי, שמועל בתפקידו ומתמקד בהחלשת כלי התקשורת".

חברת ועדת הכלכלה, ח"כ שלי טל מירון מיש עתיד, פנתה במכתב ליו"ר ועדת הכנסת אופיר כץ בקריאה לבטל את הדיון להקמת הוועדה המיוחדת לענייני תקשורת: "בקשת החנינה של רה"מ נתניהו היא למעשה הודאה חד-משמעית, שאינה משתמעת לשתי פנים, שרה"מ מכיר בעובדה שאינו יכול לעסוק בהצעת החוק המוצעת - ואף על פי כן עשה זאת בניגוד לחוק. הדבר מאפיל עוד יותר על ההליך הבלתי תקין של קידום החוק". לפי טל מירון, "קידום הצעת החוק בהליך הנוכחי מהווה דריסת רגל חמורה של הרשות המבצעת בין כותלי משכן הכנסת - ומהווה תקדים מסוכן למעורבות הממשלה במשכן הלאה".

ראש הממשלה בנימין נתניהו
נתניהו. נתן אור ירוק לסלול את הדרך לוועדה, אף שהוא מנוע מלעסוק בתחום התקשורת | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90
פרסומת

בארגון "לובי 99", ששם לעצמו למטרה לקדם את האינטרס הציבורי, פנו גם כן לכץ וחברי הוועדה בדרישה למנוע את הקמת הוועדה שתדון בחקיקה נגד התקשורת רגע לפני שנת בחירות. בין היתר נכתב בפנייה: "הפקעת סמכויות ועדת הכלכלה על מנת לקדם את החקיקה בוועדה הנוחה לממשלה ולשר התקשורת בפרט, עלולה לאפשר הליך חקיקה מהיר ונטול ביקורת מספקת, אינה עניינית, ופוגעת קשות בהפרדת הרשויות בין הכנסת לממשלה, במעמדן של הוועדות הקבועות בכנסת, של היו"רים ובמעמד דיוני הוועדות בכלל".

"דווקא לאחר שההצעה עברה בקריאה ראשונה, ומשעה שהיא עברה לידיה של הרשות המחוקקת, קיימת הזדמנות להשיב את הליך החקיקה למסלול התקין ולאפשר לכנסת למלא את תפקידה הפרלמנטרי כרשות נפרדת ועצמאית", ציינו.