בשבוע שעבר נחשפה בחדשות 12 כוונתו של שר החינוך יואב קיש להדיח את יו"ר יד ושם דני דיין בשל בחירתו להזמין את קרן פלס להופיע בטקס יום הזיכרון במוסד. על פי הדיווח, שרה נתניהו זעמה על הבחירה משום שפלס התבטאה לא אחת נגד קידום המהפכה המשפטית. אומנם הידיעה עוררה תדהמה, אבל אצל כמה מהאומנים והאומניות שמרבים להביע את עמדותיהם הפוליטיות - הדבר לא היה הפתעה כלל. מבחינתם הפחד מביטול הוא חלק בלתי נפרד מהשיקולים המובאים בחשבון עם הבחירה שלהם לדבר. 

אחת מהזמרות הגדולות בישראל, שהעדיפה להישאר בעילום שם, סיפרה ל-N12: "אומנים שיש להם תודעה פוליטית מפותחת יותר כבר הבינו שאלה דברים שקורים. בין שמדובר במשרד ממשלתי ובין שמדובר בחברה שרוצה להזמין הופעה לעובדים - אף אחד לא רוצה להזמין אומן שמעצבן מישהו; רוצים שלכולם יהיה כיף ושאיש לא יאמר מילה רעה. הסיכון שבלפצות את הפה ולומר משהו שנוי במחלוקת נמצא במגמת עלייה כבר קרוב לעשור, ועכשיו הוא הגיע לשיא. המחיר שמשלמים על כך גבוה".

קרן פלס בשירת ההמנון אמש בקפלן
קרן פלס עטופה בדגל ישראל בשירת ההמנון בהפגנה בקפלן

"בעיניי, רק מי שמעז להתבטא פוליטית, מוכן גם להודות שהוא מפחד לפעמים לדבר. אלה שכן מתבטאים מרגישים שלא לדבר יהיה נפשע וחסר אחריות מצידם", הוסיפה. על השאלה אם אי-פעם בוטלה הופעה שלה בשל הבעת עמדות השיבה: "מה זאת אומרת? ברור. זה קרה וזה קורה. לא להבין שזה מה שקורה כל הזמן מאחורי הקלעים – זה להיות עיוור".

חמי רודנר, שהופיע בהפגנות בצומת קפלן בתל אביב ומתח ביקורת על הממשלה בהופעותיו באופן קבוע, אמר: "הסיפור הזה רק ממחיש, אם יש בכלל צורך בכך, שהניסיון של אומנים מסוימים להלך בין הטיפות ולסתום את הפה שלהם מחשש לאיומים לואובדן פרסה – נועד לכישלון. מוזר בעיניי שדווקא אצלנו, בניגוד למגזרים אחרים כמו היי-טק, רפואה, הוראה וצבא, מעטים מדי מאיתנו מעיזים להתבטא נגד ממשלת חורבן הבית ובעד הדמוקרטיה. ריספקט עצום לאלה שכן. פאר היצירה של המוזיקה הישראלית המקורית – שורשיו ב'יהודית ודמוקרטית'. זה הזמן להגיד תודה ולהילחם. אסור להיכנע". 

איפה הילד ביערות מנשה (חמי רודנר) (צילום: gaya's music photos,  יחסי ציבור )
חמי רודנר | צילום: gaya's music photos, יחסי ציבור

"לחיות במקום שמסמן אומנים שבוחרים לומר את דעתם על משהו ולהתנכל להם, זה מפחיד וזה צריך להפחיד את כולם", אמר ל-N12 עברי לידר, מהזמרים הראשונים שהתבטאו ציבורית נגד החקיקה המשפטית. "זה לא קשור אם אתה אומן או לא. כשמתחילים לסמן אנשים לפי מה שהם חושבים, זה מקרב אותנו למשטרים בעולם שעשו ועושים דברים כאלה. זו לא המדינה שלנו, לא על זה בנינו את המקום היפה הזה, ובטח שזה לא מקום שאנחנו רוצים לחיות בו".

"אני אוהב מאוד את קרן פלס וגאה בה", המשיך לידר, שלבש שמלה מעוטרת בסמלי המדינה לאות מחאה בערב הגאלה של שבוע האופנה בתל אביב. "אני חושב שאומנים צריכים לדבר, זה כמעט התפקיד שלהם. אני מבין את החשש אבל גם לי יש חשש. יש לי ילד ומשפחה, אבל יש רגעים בחיים שאנחנו צריכים להתעלות מעל ההתעסקות הפנימית בעצמנו ומעל המקום הכמעט-נרקיסיסטי הזה של אומנים להתעסק רק בעצמם ובקריירה שלהם. אנחנו נמצאים ברגע הרבה יותר גדול, חשוב ומשמעותי".

עברי לידר בשמלה (צילום: היידון פריור)
עברי לידר בשמלת המחאה | צילום: היידון פריור

"זה מסוכן, בלתי ראוי ולא מפתיע", הצטרף שלומי שבן. "זו עוד שרשרת בחוליה של אירועים מדאיגים שמנסים להפוך אותנו ממדינה דמוקרטית למדינה חצי-דמוקרטית או לא-דמוקרטית. אני מחזק את קרן, ואמשיך לזעוק זעקות שבר כשדבר כזה קורה".