בשבוע שעבר דווח כי ברוס וויליס, שפרש השנה ממשחק בגלל בעיות רפואיות, "מכר" את הזכויות על השימוש בפניו לחברת דיפ פייק בשם Deepcake, הנעזרת בבינה מלאכותית ליצירת קטעי וידאו וקול מזויפים – שנראים מציאותיים. בעקבות כך, סוכנו של שחקן העבר הכחיש את הפרסומים האחרונים בשיחה עם ה-BBC ואמר כי "אין לוויליס שותפות או הסכם" עם החברה.

את הדברים אמר המקורב לוויליס לאחר הידיעה ב"דיילי מייל" על העסקה לכאורה שנחתמה בין הכוכב לחברת דיפ פייק. על פי הפרטים, "זוכה פרס האמי עדיין יוכל להופיע בסרטים לאחר שמכר את הזכויות על תמונותיו ל-Deepcake". כתוצאה מכך, נוצרה שרשרת של דיווחים בכלי התקשורת שטענו כי "ברוס וויליס הוא הכוכב ההוליוודי הראשון שמכר את זכויותיו כדי לאפשר יצירת 'תאום דיגיטלי' שלו לשימוש על המסך".

אך כנראה שזה לא הסיפור. בשנה שעברה אכן יצרו תאום דיגיטלי לברוס וויליס, אשר הופיע בפרסומת של חברת סלולר רוסית בשם "מגאפון". הטכנולוגיה שבה נעשה שימוש בפרסומת, המשלבת תוכנות למידה עמוקה והנדוס קטעי וידאו, היא של אותה חברה מדוברת המציגה את עצמה כחברת בינה מלאכותית שמתמחה ביצירת "זיופים עמוקים". בהמשך לכך, נציגיה אמרו כי הם עבדו בהסכמה ובשיתוף פעולה הדוק עם הצוות של וויליס על התוצר.

 

 

גם באתר של Deepcake היא מקדמת את הפרויקט עם ציטוט ברור של וויליס: "אהבתי את הדיוק של הדמות שלי. זו הזדמנות מעולה בשבילי לחזור אחורה בזמן. הרשת העצבית התבססה על ההופעות שלי בסרטים 'מת לחיות' ו'האלמנט החמישי', כך שהדמות שלי דומה לתמונות של אז". מעבר לכך, סוכנו של וויליס דחה כל דיווח על הסכם או שותפות. גם בתגובה מטעם החברה נמסר כי הפרסומים בעניין רכישת הזכויות על פניו של ברוס וויליס אינם מדויקים: "הניסוח שגוי. ברוס לא יכול היה למכור לאף אחד את הזכויות, הן שלו כברירת מחדל".

מוקדם יותר השנה, וויליס בן ה-67 נאלץ לחתום את קריירת המשחק לאחר שאובחן עם תסמונת אפאזיה, הפרעה נוירולוגית שמשפיעה על כושר הדיבור ופוגעת בהבנת השפה. במצב כזה, טכנולוגיה מתקדמת כמו דיפ פייק יכולה לסייע ביצירת סרטונים כמעט אמיתיים לידוענים שכבר לא יכולים לשחק למשל.

ברוס וויליס, "תוכנית פריצה" (צילום: באדיבות סרטי שובל וסרטי יונייטד קינג , יחסי ציבור)
ברוס וויליס בסרטו האחרון שיצא לקולנוע, "תוכנית פריצה" | צילום: באדיבות סרטי שובל וסרטי יונייטד קינג , יחסי ציבור

הבלבול, כמו במקרה של ברוס וויליס, מדגיש עד כמה הטכנולוגיה הזו חדשה - ואת היעדר החוקים הברורים סביבה. שימוש ב"זיוף עמוק" הפך למגמה גוברת בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה בעת האחרונה, כשג'יימס ארל ג'ונס פרש מדיבוב דמותו המפורסמת של דארת' ויידר ב"מלחמת הכוכבים" - אך חתם על חוזה שאפשר את המשך השימוש בקולו, לשחזר אותו ואף לגרום לו להישמע צעיר יותר. בעבר גם נפתח חשבון טיקטוק שעל פניו - תרתי משמע - נראה שייך לטום קרוז, אולם למעשה היה מדובר במשתמש דיפ פייק.

עם זאת, מדובר ב"פתרון" שאין לגביו קונצנזוס רחב. איגוד עובדי אומנויות הבמה בבריטניה השיק קמפיין תחת הכותרת "הבינה המלאכותית גונבת את ההצגה", בעקבות הדאגה שהשימוש בטכנולוגיה יפגע בעבודתם של שחקנים. פרט לכך, קיים חשש שבעתיד הם עלולים לאבד את השליטה החוקית על הפנים והקולות שלהם – כפי שקורה לעיתים בשוק המוזיקה.