אמש (רביעי), הודיעו בני משפחתו של ברוס וויליס כי השחקן אובחן כסובל מאפאזיה, מה שאילץ אותו לפרוש ממשחק בגיל 67. ״זהו זמן מאתגר מאוד עבור משפחתנו, ונעריך עד מאוד את האהבה המתמשכת שלכם, החמלה והתמיכה״, כתבו בהצהרה לתקשורת. מדובר ללא ספק בהודעה דרמטית גם עבור מיליוני מעריציו של וויליס ברחבי העולם ועבור כל מי שנפגשו עימו על המסך בקלאסיקות הקולנועיות בהן כיכב; ״מת לחיות״ שהפכה מזוהה עימו, ״ספרות זולה״, ״ארמאגדון״, ״החוש השישי״, ״האלמנט החמישי״, וסדרת הטלוויזיה המצליחה ״בלשים בלילה״.

מהי בדיוק אפאזיה?

אפאזיה היא הפרעה המתבטאת בפגיעה ביכולת השימוש בשפה, ונובעת מנזק לאזור מסוים במוח אשר שולט בביטוי ובהבנה של השפה ודרך השפה. אפאזיה גורמת למי שסובל ממנה קושי ואף חוסר יכולת לתקשר עם הסביבה. אפאזיה נגרמת לעיתים קרובות כתוצאה משבץ, וגברים ונשים מושפעים ממנה באופן שווה.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Rumer Willis (@rumerwillis)

ישנם סוגים שונים של אפאזיה, והם בדרך כלל מסווגים בהתאם לצד הרלוונטי במוח שנפגע. מרבים לייחס אותם לאחד משני סוגים: אפאזיה שוטפת ואפאזיה לא שוטפת. הנפוצה ביותר בקטגוריית האפאזיה השוטפת היא אפאזיית ורניקה. מי שסובלים מאפאזיה מסוג ורניקה הם מי שספגו נזק צידי באזור השולט על שפה במוח. 

הסוג הנפוץ ביותר של אפאזיה לא שוטפת הוא אפאזיית ברוקה. אנשים הסובלים מאפאזיה מסוג ברוקה הם מי שספגו נזק בחלק הקדמי באזור השולט על שפה במוח. אפאזיה גלובלית היא תוצאה של פגיעה נרחבת בחלק השולט על השפה.

מה גורם לאפאזיה?

אפאזיה כאמור, היא תוצאה של נזק מוחי בחלק השולט על שפה במוח (בדרך כלל זה הצד השמאלי אצל רוב האנשים). נזק אשר נגרם לרוב משבץ, פגיעה בראש, גידול במוח, זיהום, או דמנציה. עדיין לא ברור אם אפאזיה גורמת לאיבוד מוחלט של מבנה השפה כפי שנלמד במוח, או אם היא גורמת לקשיים בגישה ובשימוש במידע הזה.

ברוס וויליס, "ללכת על הכל 2" (צילום: Frank Masi באדיבות yes,  יח"צ)
ברוס וויליס, "ללכת על הכל 2" | צילום: Frank Masi באדיבות yes, יח"צ

מהם הסימפטומים של אפאזיה?

הסימפטומים תלויים בסוג האפאזיה. הסובלים מאפאזיית ברוקה, אשר נקראת גם אפאזיה אקספרסיבית, עשויים למשל להפסיק את השימוש במילות חיבור וב-ה׳ הידיעה, הם מדברים במשפטים קצרים אך מלאי תוכן. בדרך כלל אין להם קושי בהבנת הדיבור של אחרים, והם עצמם יודעים היטב מה הם רוצים לומר. הסובלים מאפאזיית ורניקה, הנקראת גם אפאזיה רצפטיבית, עשויים לדבר במשפטים ארוכים ומבלבלים, להוסיף מילים לא נחוצות ואף ליצור מילים חדשות. הם בדרך כלל חווים קושי בהבנת דיבור אחרים. אנשים עם אפאזיה גלובלית, מתקשים לדבר ולהבין את השפה גם יחד.

איך מטפלים בזה?

בעוד שעובדים החוקרים בימים אלה על אפשרויות תרופתיות, הטיפול הזמין נכון להיום הוא מוגבל במידת מה. שיקום של יכולות הדיבור והשימוש בשפה הוא אחת מהאפשרויות. במסגרת הטיפול מתמקדים בשחזור היכולות שעוד נותרו בטווח ההשגה, ובונים דרכים חלופיות לתקשר במקום היכולות שאבדו לצמיתות. בדרך כלל מדובר בתהליך איטי יחסית, אך רוב האנשים מצליחים להשיג שיפור משמעותי, ומעטים אף חוזרים לשליטה מלאה בשפה כפי שהייתה לפני הפגיעה.