המוזיקאי אביב גפן, שעורך בימים אלה סיבוב הופעות בהתנחלויות כמו בית אל וקדומים, הביע בפני הקהל המקומי את התנצלותו על הדעות הפוליטיות והסערות שחולל בעברו כאומן מרדן המזוהה עם השמאל, ואמר כי פעם הוא היה "בור" ואילו לאחרונה הוא עבר תהליך אישי ש"פקח" את עיניו. על הגישה החדשה של גפן כבר דובר קודם לכן, אלא שהיום (שני) דבריו הגיעו עד לעמוד הראשי של הגרדיאן הבריטי תחת הכותרת: "כוכב הרוק הישראלי משבח את 'אחיו' המתנחלים כשהוא חוזר בו מדעותיו ומתקרב לימין".

בכתבה צוין כי גפן, "כוכב הרוק הישראלי ודמות השלום לשעבר", שבמשך שנים היה אחד מהסמלים הבולטים של המאבק לשלום ונגד הכיבוש הישראלי, עורר מחלוקת כשהתנצל והביע חרטה פומבית על דעותיו מהעבר במהלך הופעה בהתנחלות בית אל, אשר נערכה בשבוע שעבר. בידיעה עוד נכתב כי ניתן לראות בצעד האחרון של גפן בתור "אבן דרך תרבותית בשבירה של ישראל ימינה ועוד מסמר בארון הקבורה של מורשת השלום שהוביל ראש הממשלה המנוח יצחק רבין, אליו גפן היה קרוב".

אביב גפן, יצחק רבין (צילום: צילום מסך)
התמונה הזכורה של רבין וגפן מעצרת השלום | צילום: צילום מסך

"ניסיתי לבסס את עצמי בקרב המעריצים שלי", אמר אביב לקהל על הימים הראשונים שבהם פרץ לתודעה המוזיקלית, והתייחס בין היתר לביקורת הקשה שהפנה כלפי מתנחלים במהלך ריאיונות עימו לאורך השנים. "דיברתי מתוך בורות וזלזול באחר. ככל שהתבגרתי, אני מאוד מצטער על זה. למדתי הרבה דברים ואני כאן מתוך אהבה ואחדות". בהתייחסו למתנחלים כ"אחים", הוא ציין את השרה וחברתו הקרובה איילת שקד, כמי שעזרה לו להיפתח לאנשים והציגה בפניו נקודות מבט אחרות.

אביב גפן מסתייג מהקמפיין של איילת שקד (צילום: מתוך "חמש עם רפי רשף", קשת 12)
גפן בריאיון עבר: "אני חושב שהמתנחלים השאירו אותנו מאחורי הגבול" | צילום: מתוך "חמש עם רפי רשף", קשת 12

אמש הופיע גפן ביישוב קדומים לצד היוצר החסידי אברהם פריד, ובמהלך ההופעה חזר אביב על מילים דומות: "גם אם אני שמאל-מרכז ואם אתם אנשים מהימין העמוק, צריך להיות ביחד. זהו הזמן וזוהי השעה. ישראל 2022 להגיד 'אחדות' זה בחינם, אבל לפעול למען האחדות ונגד החרמות - יש לזה מחיר גבוה, שאותו אני משלם באהבה. אני אספוג כמה חיצים כואבים ורעילים בשביל הדור הבא שיגדל לתוך אהבת אמת, כי אנחנו היינו ותמיד נהיה אחים. אז אם זו תל אביב, קדומים, אשדוד או ירושלים, כולנו עשויים אבק של אהבה כמו ששרנו. נהיה ימין, נהיה שמאל, אבל לפני הכול נהיה בני אדם".

כחלק מהכיוון החדש של הזמר המוערך, שבעבר היה ידוע בחילוניות המובהקת שלו, הוא החל בשנה האחרונה להביע עניין ביהדות ולהיפגש עם רבנים. ב"חג הגאולה" החב"די הוא נפגש עם חסידים ואמר להם: "גאה בכם שאתם לומדים תורה, תמיד אגן עליכם" – וגם אז התנצל על "הבורות הגדולה".

אביב גפן (צילום: Yonatan SindelFlash90)
צילום: Yonatan SindelFlash90

השנה אביב גם קיבל אישור רשמי מצה"ל שבמסגרתו יוכל להופיע בהתנדבות בפני חיילים בבסיסים ברחבי הארץ. הזמר קיווה לאישור מהצבא כבר זמן רב, לאחר שבתחילת שנות האלפיים הנחו בצה"ל שלא להזמין להופעות בתשלום זמרים שאינם משרתים במילואים. גפן כידוע לא שירת בצה"ל, מטעמים בריאותיים לדבריו, ובעבר הצבא לא הסכים שיופיע אפילו בהתנדבות.

בתחילת דרכו המוזיקלית כתב גפן בן ה-49 טקסטים רבים שעסקו בסוגיות של שלום, דת וצבא, שלימים הפכו להמנוני רוק כמו "שיר תקווה" ("נקבור את הרובים ולא את הילדים", "נכבוש את השלום ולא את השטחים") ו"אני שונא" ("שונא נורא את הכפייה הדתית, שילכו יילמדו מקופים", "אני שונא את התקווה, בתקווה שישנו את התקווה"). אחד מרגעיו הזכורים ביותר היה כשלקח חלק בעצרת השלום של השמאל הפוליטי, ובה רואים את גפן ניגש לרבין ולוחץ את ידו רגע לפני שנרצח.