"רוצה מתווה חינוך בהיר": ראש הממשלה נפתלי בנט כינס היום (רביעי) דיון בנושא החזרה ללימודים - בהשתתפות שרת החינוך, מנכ"ל המשרד וגורמי מקצוע נוספים - ובו הבהיר כי על מערכת החינוך להיערך לפיילוט שיימשך שבועיים, והמטרה היא שכמה שיותר תלמידים ילמדו במסגרות כדי שההורים יוכלו לעבוד. "הימים הראשונים של אוקטובר יהיו מורכבים, אבל פנינו להסדרה של האירוע", אמר בנט. "אנחנו צריכים לאפשר למידה רציפה, אחרת אנחנו מגדלים פה דור של זומבים".

כתבות נוספות ב-N12:

"אם התחושה היא רולטה רוסית - לא עשינו כלום"

במהלך הדיון, הבהיר בנט כי המטרה ניתנת להשגה בשתי דרכים: "הבנה משותפת של הנדרש - אלו לא משוואות מתמטיות מסובכות, אלא מתווה פשוט לביצוע ובהיר". עוד ציין כי "הגזרה צריכה להיות כזאת שהציבור יכול לעמוד בה. אם אנחנו משביתים את ההורים מעבודה ואת הילדים מלימודים, והתחושה היא של רולטה רוסית - לא עשינו בזה כלום. הכי קל זה לסגור את כולם ולהטיל גזרות על הציבור. אני רוצה להיצמד לניהול סיכונים מחושב, לא להיסטריות. מי שרוצה כל הזמן לסגור והגבלות - גוזר עלינו לחיות את 2020 לנצח, או לפחות בעתיד הנראה לעין".

כיתה בזמן הקורונה (צילום: גרשון אלינסון, פלאש/90 )
לימודים בזמן קורונה | צילום: גרשון אלינסון, פלאש/90

ראש הממשלה אמר כי "בלי הורים שיעבדו - אין משק מתפקד. ילדים בלי בית ספר - מידרדרים בכל הפרמטרים. צריך פיילוט, אין מה לעשות. צריך לרוץ שבועיים ואז אקבל החלטה. אבל ההורים, המורים והתלמידים צריכים לדעת שאנחנו מתווכחים כדי למצוא פתרון טוב".

על הכלת מודל הכיתה הירוקה אמר בנט כי "הפיילוט הוא אימפקט, אבל ההחלטה בסוף היא החלטת מדיניות שתהיה בממשלה ואצלי. זה לא נושא שהוא רק רפואי - אלא גם חינוכי רפואי ולוגיסטי". יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס טען מצידו כי הוא "מבקש להשיג את ממוני הקורונה ולהגדיר זאת כעבודה מועדפת". בהתייחסות לדבריו הורה בנט לקדם את העניין.

ראש הממשלה נפתלי בנט (צילום: פלאש/90 )
ראש הממשלה בנט | צילום: פלאש/90

"הולכים לתקופה לא קלה, רוצה לעשות ניהול סיכונים מוחשב"

"קיבלנו החלטה מערכתית שמדינת ישראל תישאר פתוחה ככל האפשר. אנחנו מוכנים לעשות הרבה מאוד צעדים כדי להשאיר את המדינה פתוחה ומתכוונים מיד אחרי החגים להאיץ עוד יותר את קצב ההתחסנות", הדגיש בנט. "אני צופה שבסופו של דבר אנחנו נראה דעיכה. אנחנו הולכים לתקופה לא קלה עכשיו של אחרי החגים, כדי שיהיה שיתוף פעולה - זה צריך להיות פשוט ומשהו שהציבור יידע לעמוד בו".

"אפשר לעשות הרבה מאוד בדיקות אנטיגן וריבוי בדיקות זה הרבה יותר משמעותי מכל בדיקה ובדיקה. אני רוצה לעשות ניהול סיכונים מחושב - לא היסטריות. בלי בתי ספר הילדים מדרדרים נפשית, אנחנו צריכים לעשות הכול כדי לאפשר למערכת החינוך לעבוד פתוח כפי שצריך". עוד הוסיף: "אני מקווה שהקו שננוע אליו - לחלק מסה של בדיקות להורים, ושאר הילדים יעברו בדיקה ביתית יום-יום בשבוע. ביום תחילת הלימודים נמשיך במתווה הרגיל שאם יש ילד מאומת - כל הכיתה תלך לבידוד".

כל מה שצריך לדעת על החינוך

העיקרון שלפיו מעוניין בנט לפעול הוא בדיקות במקום בידודים. בשיחות סגורות אמר: "הורים צריכים לעבוד וילדים צריכים ללמוד, צריך להחליף בידודים המוניים בבדיקות אנטיגן אינטנסיביות". בנט ביקש להציג לו מודלים ממערכות חינוך אחרות בעולם וכרגע נעשתה עבודה השוואתית מול בריטניה, גרמניה וארה"ב. בימים האחרונים הוא גם שוחח עם הורים ומורים כדי להבין היכן צווארי הבקבוק.

תלמידים יחוייבו להציג בדיקה שלילית, או שלא יוכלו להיכנס לבית הספר

אחרי החגים תלמידי בתי הספר היסודיים וילדים בגן יחויבו להציג הצהרת הורים כי הם ביצעו בדיקת אנטיגן ותוצאתם התקבלה שלילית – אחרת, לא יוכלו להיכנס למוסד החינוך. ילד שבכל זאת יגיע יועבר למתחם מבודד בבית הספר או הגן עד שהורה יגיע לאסוף אותו.

רק לא מזמן ביצוע הבדיקה הביתית היה בגדר בקשה בלבד. כזכור, ב-1 בספטמבר נפסלה מניעת כניסה של ילדים לבית הספר בשל חוק חינוך חובה, אולם כעת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז ניזרי אישר את התקנות החדשות שהעביר קבינט הקורונה.

תלמידים, חוזרים ללימודים, כיתה, בית ספר, קורונה (צילום: גרשון אלינסון, פלאש/90 )
אחרי סוכות - חובה להציג בדיקה שלילית | צילום: גרשון אלינסון, פלאש/90

בדיקת האנטיגן - 600 אלף ערכות כבר נאספו

במהלך חול המועד ההורים מתבקשים להגיע אל מוקדי מד"א או למוקדים אחרים שנקבעו ברשות כדי לאסוף את ערכות בדיקת האנטיגן. יום לפני החזרה ללימודים, ב-29.9 ההורים יידרשו לבצע את הבדיקה בבית. ילד שיימצא חיובי לא יורשה להגיע, ילד שיימצא שלילי יוכל להגיע בכפוף להצגת התוצאה. נכון ליום שני, כ-600 אלף ערכות בדיקה נאספו במוקדים השונים.

"הכיתה הירוקה": המאומת לבידוד, השאר ייבדקו

עד עתה נערך פיילוט ב-7 כיתות מ-3 בתי ספר בלבד, והיום החל המודל בעוד 2 בתי ספר באבו גוש. במסגרת המודל, בכיתה שבה התגלה מאומת לקורונה, אותו מאומת ייכנס מיד לבידוד, כאשר התלמידים וצוותי החינוך האחרים יוכלו להיבדק במשך 7 ימים. מי שיימצא שלילי יחזור ללימודים ומי שיימצא חיובי ייכנס לבידוד. מי שלא ירצה להיבדק כלל ייכנס גם הוא לבידוד. מחלימים ומחוסנים לא יידרשו לבדיקה ולבידוד. על פי משרד החינוך, הפיילוט יסתיים ב-15.10 ואז יוחל המודל על כלל בתי הספר ברחבי הארץ.

חלוקת ערכות אנטיגן לבדיקה מהירה  (צילום: קובי קלמנוביץ' עבור קרן א.מ.ן.)
חלוקת בדיקות אנטיגן לבדיקה מהירה | צילום: קובי קלמנוביץ' עבור קרן א.מ.ן.

תוכנית "מגן חינוך": צמצום תחלואה באמצעות בדיקות שבועיות

במסגרת תוכנית מגן חינוך נבדקים תלמידים ומורים אחת לשבוע מטרה לגלות תחלואה כמה שיותר מוקדם ולצמצם הדבקה. מדובר בבדיקת מטוש רגילה המתבצעת על ידי דוגם מוסמך. הורה המעוניין להיות נוכח בבדיקה יוכל לעשות זאת בתיאום ובהתאם למדיניות בית הספר.

התוכנית התחילה בשבוע שעבר ב-4 מוסדות לימוד ועד כה התבצעו כ-1,000 דגימות. בשבוע הקרוב יצטרפו עוד 22 מוסדות מתוך כ-300 שנרשמו לתוכנית.

מורים סרבנים: במשרד נערכים

במשרד החינוך ובארגוני המורים נערכים לתת מענה למקרים שבהם מורים שלא יתחסנו במנה השלישית יסרבו לבצע בדיקות. לפני ראש השנה היה מדובר בכ-300 מורים. ההערכה היא כי כעת מדובר בשיעור קטן מאוד, ובכל זאת ישנה הכנה לתת מענה באמצעות ממלאי מקום.

משל"ט משרד החינוך: המוקד תוגבר, מתכוננים לפתוח מערכת מקוונת

מנהלים רבים חוו תסכול ממוקד ממשרד החינוך לאחר גילוי מאומת בבית הספר. שעות של המתנה על הקו כדי לדווח, מענה בלתי יעיל וחוסר בהירות לגבי התהליך. כעת נראה ישנו ניסיון לייעל ולשפר את עבודת המשל"ט.

מספר הנציגים תוגבר וכעת הוא מונה 130 מוקדנים. כמו כן, אחרי החגים יתקיימו פניות טלפוניות יזומות מצד המשל"ט למנהלים, ולא הפוך, כדי לבדוק האם הם זקוקים הדרכה, או אם יש להם בעיות או שאלות. לפי נתוני המשרד, ביום שישי האחרון התקיימו 1,566 שיחות כאלו למנהלים. בנוסף, במשלט נערכים לפתוח מערכת מקוונת לפניות מנהלים.