זמן קצר לאחר הודעה הדרמטית של קארים חאן, התובע הכללי בבית הדין הפלילי בהאג (ICC), ארה"ב התייצבה לימינה של ישראל והודיעה כי היא מתנגדת לבקשה - וגינתה את ההשוואה שיצר בין ישראל לארגון הטרור חמאס. הערב (שלישי) פרסמנו במהדורה המרכזית שורה של צעדים אופרטיביים ששוקלת ארה"ב בבליץ חקיקה נגד בית הדין.

סיקור שוטף ב-N12 

כרגע מתהוות יוזמת חקיקה רדיקלית שתגיע קודם כל לבית הנבחרים ואז בשאיפה לסנאט. היא תכלול לא רק סנקציות על בית הדין ועל בכיריו, בהם גם התובע הכללי, אלא לפי סנאטורים רפובליקניים בשיחות שהם מנהלים עם ירושלים - גם סנקציות נגד מדינות שישתפו עם כל החלטה עתידית שלו.

מה הסיכוי שזה יעבור?

ההצעה הזו צפויה לעבור קודם בקונגרס, ואם תאושר היא תעלה בפני הסנאט. בגבעת הקפיטול המצב מורכב בשל היריבות בין שתי המפלגות, שמתעצמת נוכח הבחירות המתקרבות בנובמבר. בבית הנבחרים צפוי לכך רוב בשל הרוב הרפובליקני שם ובשל התומכים מהמפלגה הדמוקרטית.

בישראל מקווים שהלחץ הגדול על ארה"ב, בשל הבחירות המתקרבות וגם בשל ההחלטה של התובע, יגרום להם לנקוט את הצעדים נגד בית הדין. שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן נתן לכך הד כשהוא אמר: "נשתף פעולה עם יוזמות החקיקה המתגבשות בקונגרס בנושא". לדבריו, "ההחלטה המוטעית באופן קיצוני שקיבל אתמול התובע של בית הדין הבין-לאומי, ההשוואה המבישה שנרמזה בין חמאס להנהגה של ישראל, ההחלטה הזאת, כפי שציינת, מוטעית לחלוטין מכל כך הרבה בחינות. אנחנו נשמח לעבוד עם הקונגרס, עם המועצה הזאת, על תגובה הולמת".

רה"מ נתניהו התראיין היום לרשת ABC והתייחס לבקשת התובע - וכינה אותה "ניסיון חיסול". "אני חושב שזה אבסורד", אמר, "זה מעבר לשערורייתי. הוא (התובע) אמר שאנחנו מונעים מים מעזה, הוא מייצר האשמה שקרית. אנחנו מספקים כמעט חצי מהמים של עזה. הוא גם אמר שאנחנו מרעיבים אנשים, אבל אנחנו מספקים חצי מיליון טונות של אוכל ותרופות ב-20 אלף משאיות".

רה"מ תיאר את הסיוע ההומניטרי שעובר לעזה דרך ישראל וכן את ההודעות הפינוי שנשלחו לאזרחים ברחבי הרצועה לפני הגעת כוחות צה"ל: "אנחנו מוותרים על גורם ההפתעה, אומרים לאנשים לברוח מסכנה ולתת לנו לסיים את המלחמה נגד הטרוריסטים". נתניהו הוסיף כי התובע "עושה דמוניזציה לישראל ומייצר סימטריה מטעה בין ההנהגה הדמוקרטית של ישראל והטרוריסטים".

גם שר הביטחון גלנט גינה את בקשת התובע: "הניסיון של תובע בית הדין הפלילי הבינ"ל קארים חאן להפוך את היוצרות לא יצלח - ההקבלה של התובע בין ארגון הטרור חמאס למדינת ישראל היא בזויה ומעוררת שאט נפש. מדינת ישראל אינה צד לביה"ד ולא מכירה בסמכותו. הניסיון של התובע קארים חאן למנוע ממדינת ישראל את הזכות להגן על עצמה ולשחרר את חטופיה חייב להידחות על הסף".

ביידן: לא משנה מה הצווים האלה רומזים, אין הקבלה בין ישראל לחמאס

הערב, בביקור בהר דב, הוסיף השר בשיחה עם לוחמי גולני: "אין לאף אחד בעולם זכות מוסרית לבקר את מדינת ישראל ואת היכולות שלה ואת הדרך שבה אנחנו נוהגים. חשוב לי מאוד שאתם תבינו שאנחנו נלחמים במלחמה הכי צודקת שמדינת ישראל נלחמה אי-פעם. מי שעכשיו מנסה לתקוף אותנו דרך כל מיני בתי דין בין-לאומיים זה רוצחים שהרגו ילדים ואנסו נשים וחטפו זקנים שחלק מהם ניצולי שואה ומחזיקם אותם בעזה. לכן, אנחנו עם התופעת רשע הזאת אנחנו נלחמים עד שאנחנו מחסלים אותה".

ממשל ביידן גינה בחריפות את הבקשה להוציא צווי מעצר לנתניהו ולגלנט - וגם את הסימטריה שיצא התובע בין ישראל לחמאס. הנשיא ביידן אמר כי הבקשה היא "שערורייתית" - והתחייב: "נמשיך לעמוד לצד ישראל".

"אני רוצה להבהיר", הדגיש הנשיא, "|אנחנו דוחים את הוצאת צווי המעצר של בית הדין הפלילי הבין-לאומי נגד מנהיגי ישראל. לא משנה מה הצווים האלה רומזים, אין הקבלה בין ישראל לחמאס. אין הקבלה מוסרית בין מדינה דמוקרטית שפועלת לפי זכותה החוקית להגן על עצמה וארגון הטרור חמאס".