גורמים בכירים מאוד שקשורים לבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג התייחסו לחשש בישראל מצווי מעצר לבכירים על רקע המלחמה בעזה. הבכירים אמרו ל-N12 כי הכוונה להוציא צווים כאלו לא הייתה מתאפשרת בלי הסכמה אמריקנית.

לדבריהם, התובע הראשי בהאג, כרים קאן, נבחר לפני שלוש שנים לתפקידו בסיוע אמריקני. אחרי שנבחר, קאן סגר שני תיקים שמאוד הטרידו את האמריקנים: אחד שקשור לתאי מעצר לא מוכרזים שקשורים לאפגניסטן באירופה, והשני קשור גם הוא לפשעי מלחמה שנעשו באפגניסטן.

בית הדין הבינלאומי בהאג (צילום: רויטרס)
בית הדין הבין-לאומי בהאג | צילום: רויטרס

על הכוונה להוציא צווי מעצר בכירים ישראלים, אמרו הגורמים בהאג שלא יכול להיות שהתובע הראשי היה מחליט על צעד כל כך דרמטי, במלחמה שעדיין נמשכת, עם מעט מאוד ראיות, אלמלא היה לו לפחות "אור ירוק" מהאמריקנים. אם זה נכון, מדובר בשפל נוסף וחסר תקדים ביחסים בין ישראל וארה"ב, בעיתוי רגיש מאוד, ערב הכניסה הקרקעית לרפיח.

ממסרים שהגיעו לאחרונה לירושלים עולה כי הסיכוי להוצאת צווי מעצר גדל דרמטית, ייתכן שעוד בחודש הקרוב. בשבוע שעבר התקיים בלשכת ראש הממשלה דיון דחוף בנושא, ובו עלו חששות כבדים מאפשרות להוצאת צווי מעצר נגד בכירים ישראלים בצמרת הביטחונית והמדינית, כולל נגד נתניהו עצמו.

בתום הדיון, התקבלה החלטה לנסות לנקוט כמה פעולות דחופות של הרגע האחרון מול בית הדין בהאג ומול גורמים מדיניים בעלי השפעה, כדי למנוע את הוצאת צווי המעצר. גם בפגישותיו עם שרי החוץ של בריטניה וגרמניה בירושלים, ראש הממשלה נתניהו ביקש את סיועם בסוגיה מול בית הדין.