האופטימיות של ממשל ביידן - והמכשול: בממשל ביידן הביעו אתמול (שני) אופטימיות לגבי השגת הסכם ברית הגנה בין וושינגטון לריאד, וציינו כי זה "חלק ממאמץ להגיע לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה". אולם, גורם מהארמון הסעודי ששוחח עם N12 הבהיר: "בלי ערבויות אמיתיות לפתרון שתי המדינות - לא תהיה נורמליזציה".

"ממשל ביידן תומך בריאד בפתרון שתי המדינות ובהבאת שלום לאזור, אבל לא יהיה שלום עם סעודיה בלי הכרה במדינה פלסטינית, ולכן אין נורמליזציה עם הממשלה הישראלית הנוכחית", הוא הדגיש.

"התקדמות לגבי ההסכמים עשויה להתרחש אם לפיד או גנץ יעמדו בראש הממשלה", הוסיף הגורם. "הסכמי ההגנה המשותפים והעשרת אורניום למטרות אזרחיות בממלכה, מסוכמים עם וושינגטון. הנורמליזציה עם ישראל עשויה להיות בממשלה הנבחרת הבאה ולא בתקופת נתניהו שדוחה הקמת מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל".

ג'ון קירבי אמר לגבי הנורמליזציה כי "זה ברור. הנשיא מחויב לפתרון שתי המדינות אבל מובן שזה לא משהו שיכול לקרות בטווח הזמן המיידי". לדבריו, "אנחנו מנסים לקדם מה שמנהיגות האזור יכולה לקדם. הדרך היחידה לקדם את פתרון שתי המדינות זו מנהיגות באזור ומו"מ ישיר בין הצדדים".

מוחמד בן סלמאן ושר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן (צילום: AP)
מוחמד בן סלמאן ושר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן | צילום: AP

ההודעה של קירבי מגיעה על רקע הגעתו של סאליבן לישראל ולמדינות נוספות באזור, ושיחותיו עם כמה מנהיגים, ולאחר שבתחילת החודש דווח שארה"ב וסעודיה נערכות להשלים את הסכם ההגנה המורחבת ביניהן, וכי סעודיה הציבה תנאים לנורמליזציה עם ישראל. 

"וושינגטון וריאד עדיין צריכות לסגור כמה נקודות מפתח. זה כולל את הדרכים המדויקות שבהן תשלוט ארה"ב בתוכנית האנרגיה הגרעינית האזרחית שתקבל סעודיה במסגרת ההסכם - אם מרכיב ההגנה ההדדית יהיה מפורש, כמו זה שבין ארה"ב ליפן, או פחות רשמי, כמו ההבנה בין ארה"ב לטייוואן, והתחייבות ארוכת-טווח של ערב הסעודית להמשיך לתמחר נפט בדולר אמריקני, לא לעבור למטבע סיני".