דריכות לקראת ההחלטה בהאג: היום (שישי) בשעה 14:00 שעון ישראל יפרסם בית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג את צו הביניים בתביעה שמאשימה את ישראל בפשעי מלחמה, בחלוף שבועיים מהדיונים והטיעונים שהוצגו. בישראל דנו אתמול בהשלכות האפשריות ובתרחישים השונים: לקראת הדיון, כך פורסם בניו יורק טיימס, ישראל חשפה בבית הדין 30 מסמכים מסווגים על העברת סיוע לרצועה - כדי להוכיח שלא בוצע רצח עם.

בית המשפט לצדק בהאג (צילום: ap)
הדיון בבית המשפט לצדק בהאג, לפני שבועיים | צילום: ap

אתמול קיים ראש הממשלה בנימין נתניהו דיון עם היועצת המשפטית לממשלה, שר המשפטים ובכירים נוספים - ודן איתם בתרחישים האפשריים. בישראל מנסים לנחש מה תקרא נשיאת בית הדין היום. על הפרק כמה תרחישים:

  1. תרחיש הקיצון - בית הדין יחליט לקרוא להפסקה מיידית של המלחמה: מומחים מעריכים שהסבירות לכך לא גבוהה. 
  2. תרחיש הקיצון מהצד השני - בית הדין יחליט לדחות על הסף את העתירה של דרום אפריקה נגד ישראל, כפי שדרשו נציגי ישראל בדיון. 
  3. בתווך יש כמה אפשרויות, ובהן קריאה להגברת הסיוע ההומניטרי, החזרת התושבים לצפון רצועת עזה או מתן דריסת רגל לסוכנויות בין-לאומיות לתוך הרצועה למטרות פיקוח. בישראל מעריכים כי עם כמה מהתרחישים הללו יהיה ניתן להתמודד בקלות רבה יותר.
האפשרויות העומדות בפני בית הדין בהאג
האפשרויות העומדות בפני בית הדין בהאג

חשוב לציין: בית הדין לא יאכוף את ההחלטה אלא מועצת הביטחון של האו"ם. ככל שההחלטה תהיה נוקשה יותר, כך גם בעלות בריתה של ישראל יתקשו לעמוד לצידה ולהדוף את הלחצים. זוהי ההחלטה הראשונה בהליך, שעשוי אולי להימשך עוד שנים - אך להחלטה הזו יש חשיבות רבה בפני עצמה, והיא יכולה להשפיע על הלגיטימציה של ישראל בזירה הבין-לאומית בנוגע למלחמה.

המסמכים שיוכיחו: לא היה רצח עם

ארה"ב הקימה ערוץ עם ישראל המתמקד באיסוף מידע על תקריות בעזה שבהן נהרגו או נפצעו אזרחים בלתי מעורבים בלחימה ברצועה - כך אמרו אמש בכירים אמריקנים לסוכנות הידיעות רויטרס. לדבריהם, ערוץ התקשורת הוקם אחרי פגישה של שר החוץ האמריקני בלינקן עם קבינט המלחמה מוקדם יותר החודש, שבה הביע דאגה ממותם של אזרחים והוסיף שארה"ב מצפה לתשובות.

המשלחת הישראלית בבית המשפט לצדק בהאג (צילום: ap)
המשלחת הישראלית בבית המשפט לצדק בהאג | צילום: ap

אתמול דווח בניו יורק טיימס כי ישראל הסירה את הסיווג הביטחוני מעשרות הוראות סודיות - 30 לכל הפחות - כדי להפריך את ההאשמות של דרום אפריקה. לפי הדיווח, במסמכים נכללו הנחיות מבכירי ממשלה וצבא, שנועדו לאפשר סיוע הומניטרי - ולצמצם את מקרי המוות בקרב האוכלוסייה העזתית. 

כך למשל הוסר סיווג מסיכומים של דיוני הקבינט מסוף חודש אוקטובר, שבהם הורה ראש הממשלה נתניהו להכניס סיוע, דלק ומים. עוד נכתב בסיכומי הדיונים כי נתניהו הנחה לבחון כיצד "גורמים חיצוניים" יוכלו להקים בתי חולים שדה לטיפול בעזתים - ובית חולים צף סמוך לחופי עזה.

המשלחת הישראלית להאג יחד עם משפחות החטופים (צילום: משרד החוץ)
המשלחת הישראלית להאג יחד עם משפחות החטופים | צילום: משרד החוץ