"בכל יום אנחנו מתקרבים להסכם עם ישראל" – כך אמר יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בריאיון שנערך הלילה (בין רביעי לחמישי) ברשת פוקס ניוז האמריקנית. הוא הבהיר כי לנושא הפלסטיני יש חשיבות בתהליך מול ישראל, והכחיש את הדיווח באתר הסעודי אילאף על עצירת השיחות. "הסוגיה הפלסטינית חשובה מאוד לנורמליזציה עם ישראל, בכל יום אנחנו מתקרבים להסכם. אם ממשל ביידן יצליח להגיע להסכם כזה - הוא יהיה ההסכם החשוב ביותר מאז המלחמה הקרה", אמר בן סלמאן.

המגעים עם סעודיה - סיקור N12

עוד הוא הבהיר כי אם תהיה פריצת דרך במשא ומתן עם ישראל - הוא יעבוד "עם כל מי שינהיג את ישראל". לדבריו, השיחות על נורמליזציה עם ישראל "נמשכות וטובות". "אנו מקווים לשפר את חייהם של הפלסטינים, ולהפוך את ישראל לשחקנית במזרח התיכון", הוסיף יורש העצר הסעודי. נדגיש כי הריאיון צולם לפני פגישתם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, וההצהרה שבה דיברו באופן גלוי על הסכם הנורמליזציה המתרקם.

"יש לנו קשרים נהדרים עם ביידן בתחומים רבים, בהם השלום עם ישראל ופלסטין"

בריאיון, שנחשב לחריג עבור בן סלמאן, הוא התייחס גם לאיום הגרעין האיראני והבהיר כי "אם איראן תשיג נשק גרעיני, עלינו להחזיק בו גם כן". עוד הוא הדגיש: "אנחנו מודאגים לגבי כל מדינה שמשיגה נשק גרעיני, זה צעד רע. כל מדינה שתשתמש בו - תוביל למלחמה עם העולם. להשיג נשק גרעיני זה חסר תועלת, כי אתה לא יכול להשתמש בו. אבל אם לאיראן יהיה נשק גרעיני - גם לנו יהיה מנסיבות ביטחוניות ועל מנת לבסס את כוחנו במזרח התיכון".

באשר ליחסים עם איראן, אמר כי היא לוקחת את הפיוס ברצינות: "רוצים שהיא תנהג באופן חיובי עם מדינות האזור". הוא גם התייחס ליחסים בין ערב הסעודית לארה"ב - וטען כי הם "מסובכים", אך טען: "מערכת היחסים שלי עם הנשיא ביידן טובה". 

קידום ברשת פוקס ניוז לראיון עם מוחמד בן סלמאן
"הסוגיה הפלסטינית חשובה מאוד לנורמליזציה עם ישראל". בן סלמאן בריאיון

"יש לנו קשרים נהדרים עם הנשיא ביידן בתחומים רבים ועם ארצות הברית, בהם השלום עם ישראל ופלסטין", אמר בן סלמאן. "הנשיא ביידן תמיד חד וממוקד. לפעמים קשה להתמודד עם אמריקה בגלל חילופי הממשל כל ארבע שנים, אבל אנחנו תמיד מוצאים הזדמנויות עם כל ממשל ועובדים איתם". לדבריו, סעודיה מעוניינת להמשיך בשיתוף פעולה צבאי נרחב עם ארה"ב: "אתם לא רוצים לראות את זה עובר למקום אחר".

בן סלמאן גם נשאל על רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י ב-2018 שעורר סערה ברחבי העולם - וטען: "זו הייתה טעות, נקטנו אמצעים כדי להבטיח שזה לא יקרה שוב. כל המעורבים קיבלו עונש מאסר". 

פגישת נתניהו-ביידן

דובר הבית הלבן לענייני ביטחון לאומי ג'ון קירבי, במענה לשאלת חדשות 12 עד כמה הנורמליזציה קרובה: "מעדיפים שהמנהיגים של המדינות יגידו כמה הם קרובים לזה. נדבר עם כל הצדדים וננסה לקדם את זה". הוא הוסיף כי "כל צד צריך להיות זה שיעריך כמה זה קרוב, אבל אנחנו תומכים מאוד בנורמליזציה ורוצים שזה יקודם".

בראשית דבריו, התייחס קירבי לפגישה בין נשיא ארה"ב ביידן לראש הממשלה נתניהו: "השניים דיברו באריכות ובירכו על ההתקדמות בנורמליזציה. הם דנו גם על השימור של איזונים ובלמים והדמוקרטיה הישראלית, והחשיבות של שימור פתרון שתי המדינות".

הריאיון עם בן סלמאן נערך לפני הפגישה בין ביידן לנתניהו, שעסקה בעיקר באפשרות לנורמליזציה עם סעודיה. לפי גורם מדיני, "הפגישה לא עסקה באם לקדם נורמליזציה עם סעודיה, אלא איך לקדם אותה". הגורם הוסיף כי השניים "נכנסו לפרטים" על אודות הנושא ודנו ב"הרבה מעשים" כדי לקדם זאת: "יש זהות מוחלטת בין העמדות של ישראל וארה"ב בנושא הגרעין האזרחי והעשרתו על אדמת סעודיה". 

באשר לוויתורים שיידרשו לו הנורמליזציה תצא אל הפועל השיב הגורם המדיני: "דנו על כל הנושאים". גם על הפלסטינים ציין כי הם צריכים להיות חלק מהתהליך אבל לא לתת להם וטו". בהודעת הבית הלבן נמסר כי ביידן "אישר מחדש את הקשר הבלתי ניתן לעצירה" בין שתי המדינות, שמבוסס על מצע הערכים הדמוקרטיים המשותפים, ועל המחויבות של ארצות הברית לביטחון ישראל.

קידום ברשת פוקס ניוז לראיון עם מוחמד בן סלמאן
בן סלמאן בריאיון
החלפת האגרופים עם בן סלמאן: מבוכה מדינית לביידן (צילום: רויטרס)
בן סלמאן: "הנשיא ביידן תמיד חד וממוקד, יש לנו קשרים נהדרים איתו". ארכיון | צילום: רויטרס

גם בדברים שנשאו שני המנהיגים לפני הפגישה, בלט העיסוק במגעים להסכם נורמליזציה עם סעודיה. "כיום ישראל וארה"ב פועלות יחד למען יצירת מציאות טובה יותר. אנחנו רוצים אזור יציב יותר ומשגשג, כולל יוזמות כמו המסדרון החדש שיחבר את הודו לאירופה דרך האמירויות, ערב הסעודית וישראל", אמר ביידן בפתח הפגישה. "אנחנו חושבים שזה עניין גדול, ורוצים לעבוד על זה ביחד". בנוסף לכך, ביידן חזר על ההצרה לפיה "נבטיח שאיראן לעולם לא תשיג נשק גרעיני".

ראש הממשלה נתניהו הודה לנשיא האמריקני, ואמר כי "דיברנו על ההבטחה הגדולה שהובלת, על השותפות בין אסיה לאירופה והמזרח התיכון". הוא הוסיף כי "תחת הנהגתנו, נוכל ליצור מערכת יחסים בין ישראל וסעודיה ולשים סוף לסכסוך הערבי-ישראלי". לדבריו, "צעד כזה יכול לקדם גם את השלום בין ישראל לפלסטינים, ולהפוך את העתיד באזור לטוב יותר".