המגעים לנורמליזציה: ראשי מערכת הביטחון לשעבר שלחו מכתב ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, ראש המטה לביטחון לאומי צחי הנגבי, מזכיר הממשלה יוסי פוקס, מנהל הוועדה לאנרגיה אטומית ויושב ראש ועדת חוץ וביטחון יולי אדלשטיין, בו הם דורשים לוודא כי מתקיים תהליך סדור של קבלת החלטות בנושאים רגישים – לקראת הסכם אפשרי מול ערב הסעודית. "לאור הדפוס החוזר בתהליכים אלה, שבו שיקולים פוליטיים גרמו לנתניהו להימנע מתהליך קבלת החלטות סביר", הסבירו.

לקריאת המסמך המלא

בין החתומים על המכתב - הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר בוגי יעלון, ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו, ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין וראש המל"ל לשעבר גיורא איילנד. "על פי פרסומים גלויים, מתקיימים בירורים בין ארה"ב, ערב הסעודית וישראל הנוגעים להסדרת יחסי ישראל ערב הסעודית", כתבו. "על פי אותם פרסומים, אחת הדרישות העולות מצד ערב הסעודית נוגעת להקמת יכולת גרעינית אזרחית בערב הסעודית. בסבירות גבוהה תידרש עמדת מדינת ישראל באשר למרכיב רגיש זה".

 

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בביקורו בערב הסעודית (צילום: רויטרס)
הנשיא ביידן בביקור בערב הסעודית | צילום: רויטרס

לטענתם, ניסיון העבר עם רה"מ נתניהו מלמד כי "ברצותו לקדם נושאים החשובים מבחינתו, נהלי קבלת ההחלטות המחייבים והנהוגים בסוגיות של ביטחון לאומי ובעיקר שיתוף כל גורמי המקצוע, ההערכה והאסטרטגיה הלאומית, לא עומדים בעדיפות עליונה אצלו".

החתומים על המכתב הדגישו כי מצידם קיים חשש שהצורר הפוליטי של נתניהו, להציג הישג מדני, עלול להביא לתהליך "חסר במתכוון של קבלת החלטות שמשמעה הוא חוסר אחריות ברמה האסטרטגית".  הם הוסיפו: "כך למשל, באירוע בו ניתנה הסכמת ישראל לממשלת גרמניה למכור צוללות עם טכנולוגיה מתקדמת ורגישה למצרים, דילג נתניהו על מרבית התהליכים הקריטיים האלה, עד כדי מידור שר הביטחון וצמרת צה"ל והמוסד".

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנסת, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"גם באירוע הסכמי אברהם, במסגרתם נכללה עסקת מטוסי קרב מסוג 35-F לאיחוד האמירויות, יש מידע מצטבר המצביע על כך ששוב בוצע 'ידילוג' על דיון עומק עם גורמי הביטחון והמודיעין האמונים על הערכת המשמעויות המבצעיות והאסטרטגיות לביטחון המדינה הנובעות ממרכיב זה", הוסיפו.

"לאור הדפוס החוזר בתהליכים אלה, שבו שיקולים פוליטיים גרמו לנתניהו להימנע מתהליך קבלת החלטות סביר, הכולל את שמיעת הגורמים הרלוונטיים המופקדים על התחומים הביטחוניים - אנו פונים אליכם בדרישה לוודא כי בטרם תתקבלנה החלטות בעניין היתר שמשמעו כניסת סעודיה לתחום הגרעיני, יתקיים תהליך קבלת החלטות מוקפד ביותר, הכולל בין השאר קיום דיונים עם כלל הגורמים האמונים על ניתוח והערכת ההתפתחויות", כתבו.

עוד בנושא - סיקור N12

בהמשך מכתבם ציינו החתומים כי לדעתם, בין היתר, יש לדרוש שהתהליך שיכלול השתתפות של שר הביטחון, ראש המטה לביטחון לאומי, הרמטכ"ל, ראש אמ"ן, ראש המוסד ובכירי הוועדה לאנרגיה אטומית. "לא מיותר לציין כי כל הדיונים הרלוונטיים מחייבים תיעוד ופרוטוקול מלא", הוסיפו. "ייתכן כי בימים רגילים לא היה צורך להוציא מסמך כזה, אך כאמור, הצרכים הפוליטיים של ראש הממשלה ביחד עם הדפוס החוזר שלו להימנע מתהליך בדיקה ובחינה של נושאים חיוניים לביטחון המדינה מעלים את הצורך ואת את החיוניות לוודא כי יתקיים תהליך מלא ומוקפד".

"אתם הגורמים המופקדים על כך ועליכם החובה לוודא כי כך ינהג נתניהו בסוגיית ההיתר להענקת גישה לסעודיה בתחום הגרעיני, כך שכל השיקולים הרלוונטיים יילקחו בחשבון וכל בעלי התפקידים הרלוונטיים יישמעו", חתמו את מכתבם.