נשיא המדינה, יצחק הרצוג, נאם היום (רביעי) בישיבה משותפת של הקונגרס האמריקני לציון 75 שנות עצמאותה של מדינת ישראל. הנשיא התייחס בנאומו למאבקים הגואים בישראל בין תומכי המהפכה המשפטית למתנגדיה, וכן לסכנות תוכנית הגרעין ולחשיבות חיזוק היחסים ושיתוף הפעולה בין ישראל וארה"ב. רה"מ נתניהו שיבח את הנשיא ואמר כי זהו "נאום חשוב שהביע את עמדתנו התקיפה והנחרצת נגד איראן".

הקונגרס האמריקאי (צילום: לע"מ)
הקונגרס האמריקני ממתין לנשיא הרצוג | צילום: לע"מ

הרצוג זכה לקבלת פנים חמה במיוחד, ודבריו הופסק שוב ושוב בגלל מחיאות כפיים סוערות. בנאומו הוא הודה ליו"ר המכהן מקארת'י, לסגנית הנשיא קמלה האריס, ליו"ר לשעבר ננסי פלוסי ולשורת מכובדים נוספים. את דבריו פתח באזכור אביו, הנשיא לשעבר חיים הרצוג, ובהמשך גולל בפני הנוכחים את סיפור תקומתה של ישראל לאורך 75 שנות עצמאותה.

לקריאת הנאום המלא - לחצו כאן

על המהפכה המשפטית

"הדמוקרטיה הישראלית התבססה מאז ומתמיד על בחירות חופשיות והוגנות, על כיבוד בחירת העם, על שמירה על זכויות מיעוטים, על הגנה על חירויות האדם והאזרח, ועל מערכת משפט חזקה ועצמאית", אמר הנשיא. "הדמוקרטיה שלנו היא 120 חברי וחברות כנסת, בתוכם יהודים, מוסלמים, נוצרים ודרוזים - אשר מייצגים כל דעה אפשרית תחת השמש הישראלית. כשהם עובדים ומתווכחים זו לצד זה".

הפגנה נגד המהפכה המשפטית בתל אביב (צילום: רויטרס)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית בתל אביב | צילום: רויטרס

עוד אמר כי "הדמוקרטיה שלנו משתקפת גם במפגינים, שיוצאים לרחובות בכל הארץ כדי להשמיע את קולם בנחרצות ולהביע בתקיפות את עמדתם. הדמוקרטיה שלנו היא דגל ישראל, כחול ולבן, שמונף ונאהב על ידי כל הישראלים שלוקחים חלק במחלוקת". 

"הדמוקרטיה משתקפת במפגינים, שיוצאים לרחובות בכל הארץ כדי להשמיע את קולם בנחרצות ולהביע בתקיפות את עמדתם"

נשיא המדינה, יצחק הרצוג

הרצוג הדגיש כי הוא "מודע היטב לחוסר השלמות של הדמוקרטיה הישראלית" והבהיר שהוא "מודע גם לשאלות שמגיעות מהידידים הטובים ביותר שלנו". הנשיא הדגיש בפני באי הישיבה כי "הוויכוח החשוב בישראל כואב ומטריד מאוד, משום שהוא מבליט את הסדקים בתוך השלם. אך כנשיא מדינת ישראל, אני כאן כדי לומר לעם האמריקני, ולכל אחד ואחת מכם - שיש לי אמון רב בדמוקרטיה הישראלית. למרות שאנחנו מתמודדים עם בעיות כואבות, בדיוק כמוכם, אני יודע שהדמוקרטיה שלנו איתנה ויציבה".

המחאה נגד המהפכה המשפטית, קפלן (צילום: N12)
"הדמוקרטיה משתקפת גם במפגינים שמשמיעים את קולם" | צילום: N12

את הנושא חתם הרצוג בקריאה נוספת להידברות בין הצדדים: "אנחנו חייבים, כאומה, למצוא את הדרך לדבר, ייקח כמה זמן שייקח. כמי שעומד בראש מדינת ישראל, אמשיך לעשות הכול כדי להגיע להסכמה ציבורית רחבה, לבצר ולשמור על הדמוקרטיה הישראלית".

על איראן

"החלק המר מטיל צל אפל על ארצנו, על האזור שלנו, על העולם", אמר הנשיא בהתייחס לאיום האיראני, והגדיר את תוכנית הגרעין כ"אתגר הגדול ביותר שניצב מול ישראל וארה"ב בזמנים אלה". עוד הבהיר כי "איראן אינה שואפת להשיג אנרגיה גרעינית למטרות שלום. איראן בונה יכולות גרעיניות, המהוות איום על היציבות במזרח התיכון ומעבר לו. כל מדינה או אזור שנמצאים תחת שליטה או השפעה איראנית - חוו הרס מוחלט. איראן מפיצה שנאה, טרור וסבל בכל המזרח התיכון ומחוצה לו, ושופכת שמן לאש הקטלנית והסבל שבאוקראינה". 

עוד אמר כי "איראן היא המדינה היחידה על פני כדור הארץ שקוראת במוצהר, ובמקביל מתכננת ומפתחת אמצעים - להשמדת מדינה אחרת: מדינת ישראל. לישראל אין גבול עם איראן, אין מאבק על משאבים או סכסוך עם העם האיראני. ועדיין — המשטר האיראני, ביחד עם שלוחותיו ברחבי המזרח התיכון, פועל ומכוון להשמדת מדינת ישראל".

חיילי משמרות המהפכה (צילום: רויטרס)
חיילי משמרות המהפכה של איראן | צילום: רויטרס

הרצוג הבהיר כי "האפשרות שאיראן תהפוך למדינת סף גרעינית היא דבר שלא יעלה על הדעת", וקרא לעולם שלא להישאר אדיש: "גילויי סובלנות כלפי קריאה כזו וכלפי הפעולות והיכולות של איראן לממש אותה, הם קריסה מוסרית בלתי נסלחת. על ישראל וארה"ב, בגיבוי מדינות העולם החופשי, לפעול ביחד בכל הכוח כדי למנוע את האיום המוחשי שמטילה איראן על ביטחון העולם כולו". עם זאת הדגיש: "המשאלה העמוקה שלי, אדוני היושב-ראש, היא שישראל תעשה יום אחד שלום עם שכנינו הפלסטינים".

על יחסי ישראל-ארה"ב

"ישראל וארה"ב דוגלות ודגלו תמיד באותם ערכים", אמר הרצוג. "בבסיס שני העמים עומד הרצון לתקן את הסדקים שנפערים בעולמנו. ויחד עם זאת, אני מודע היטב לכך שהעולם שלנו משתנה. דור חדש של ישראלים ואמריקנים תופס את עמדות ההנהגה. דור שלא נחשף למצוקות שחוותה ישראל בשנים המעצבות שלה, ושאולי לוקח כמובן מאליו את מערכת היחסים בין ארה"ב לישראל. ובכל זאת, ברגע הזה, אני בוחר באופטימיות. משום שברור לי ששינוי הדורות אין פירושו שינוי בערכים. כשארצות הברית חזקה - ישראל חזקה יותר; וכשישראל חזקה, ארה"ב בטוחה יותר". 

הנשיא ביידן והנשיא הרצוג בפגישה בבית הלבן (צילום: רויטרס)
הנשיא ביידן והנשיא הרצוג בפגישה בבית הלבן | צילום: רויטרס

עוד טען כי בפני ישראל וארצות הברית עומדים אתגרים שרבים מהם דומים. "כולנו חווים טלטלות המערערות את האיזון המוכר באינספור תחומים. כל אחד מהאתגרים הללו הוא הזדמנות לחפש ולמצוא ביחד פתרונות שישיאו ערך לכל הקהילה העולמית. ישראל יכולה לתרום באופן ייחודי ומשמעותי להתמודדות עם האתגרים האלה. יכולות שיתוף הפעולה שלנו, לצד השותפות רבת הערך, הם המפתח לעתיד ילדינו".

"איני מתעלם מקיומה של ביקורת בין חברים, כולל ביקורת שהביעו כמה מחברי הבית המכובד הזה", הבהיר. "אני מכבד ביקורת, במיוחד מחברים, על אף שלכבד ביקורת אין פירושו בהכרח להסכים עמה. אבל אסור שביקורת על ישראל תחצה את הקו ותהפוך לשלילת זכותה של מדינת ישראל להתקיים".

"אסור שביקורת על ישראל תחצה את הקו ותהפוך לשלילת זכותה של מדינת ישראל להתקיים"

נשיא המדינה, יצחק הרצוג

הנשיא הבהיר כי "הטלת ספק בזכותו של העם היהודי להגדרה עצמית אינה דיפלומטיה לגיטימית, אלא אנטישמיות. השמצה ותקיפה של יהודים, בין אם בישראל, בארצות הברית או בכל מקום אחר בעולם, היא אנטישמיות. אנטישמיות בכל צורה היא חרפה, ואני מבקש לשבח את הנשיא ג'ו ביידן על שהציג את האסטרטגיה הלאומית הראשונה של ארצות הברית למאבק באנטישמיות".

על השבויים והנעדרים

לפני הגעתו לוושינגטון, הזמין הנשיא את לאה גולדין, אימו של סגן הדר גולדין ז"ל, להצטרף לפגישותיו בבית הנבחרים וטען כי יעלה נושא השבויים והנעדרים בכל פגישותיו. ואכן, גם בנאומו הציף את הנושא: "שני חיילים ישראלים, אורון שאול ז"ל והדר גולדין ז"ל, ושני אזרחים, הישאם א-סייד ואברה מנגיסטו – מוחזקים במשך שנים כבני ערובה בידי חמאס על מנת לענות את משפחותיהם", אמר.

הנשיא סיפר כי "סגן הדר גולדין נחטף תוך הפרה של הפסקת אש הומניטרית בחסות האו"ם, שהושגה בתיווך אמריקני. משפחתו נלחמת כבר תשע שנים כדי להחזירו הביתה. ביקשתי מאמו של הדר גולדין, לאה, להיות כאן אתנו היום. אנו מתפללים לשובו של בנה, כמו גם לשובם של שלושת הישראלים הנוספים. הדור הצעיר של הישראלים והפלסטינים ראוי ליותר. כולם ראויים לעתיד לשאוף אליו: עתיד של שלום ושגשוג, עתיד של תקווה. אני מחויב בכל לבי לחזון כזה - חזון של תקווה ושלום, שלום אמת, שלום ללא טרור".

הדר גולדין, אברה מנגיסטו, אורון שאול, הישאם א-סייד (צילום: חדשות)
הישאם אל סייד, אורון שאול, הדר גולדין ואברה מנגיסטו | צילום: חדשות
 

בהמשך התייחס גם לפעולות לקידום השלום עם שכנינו ואמר כי "ליבנו פתוח לכל שותף לשלום, קרוב או רחוק. אנו מודים לארצות הברית על פועלה לקידום שלום בין ישראל לממלכת ערב הסעודית, אומה מובילה באזור ובעולם המוסלמי כולו. אנחנו מתפללים שהיום הזה יבוא, ויביא עמו מהפיכה של ממש במהלך ההיסטוריה של המזרח התיכון, ושל העולם בכלל. המשאלה העמוקה שלי, אדוני היושב-ראש, היא שישראל תעשה יום אחד שלום עם שכנינו הפלסטינים".

הנשיא ביידן והנשיא הרצוג בפגישה בבית הלבן (צילום: רויטרס)
אמש: הנשיא הרצוג בפגישתו עם נשיא ארה"ב ביידן | צילום: רויטרס

נאומו מגיע יממה בלבד לאחר פסגת הנשיאים שהתקיימה אמש בבית הלבן, ובה אמר לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן: "יש לנו אויבים שחושבים שיש בינינו ויכוחים, אבל הם צריכים להבין ששיתוף הפעולה בינינו חזק". פגישת הנשיאים החלה בפגישת פרטית, שארכה כ-40 דקות. לאחר מכן, השניים נועדו בפגישה המורחבת, שארכה כחצי שעה, ובה השתתפו גם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן והיועץ לביטחון לאומי ג’ייק סאליבן. 

הנשיאים חזרו והדגישו את הקשר החם בין ישראל לארה"ב והידידות הקרובה בין השניים. הנשיא ביידן הראה לכולם בפגישה את עיטור הנשיא שקיבל מהנשיא הרצוג בשנה שעברה והתגאה בו. ביידן עוד הדגיש כי ישראל היא ערובה לביטחון העם היהודי.

הנשיא הרצוג מתקבל על ידי השגריר הרצוג בוושינגטון (צילום: חיים צח לע"מ)
הנשיא הרצוג מתקבל בברכה על ידי השגריר בוושינגטון | צילום: חיים צח לע"מ

בשיחה, הדגיש הנשיא האמריקני את שיתוף הפעולה ההכרחי למול האיום האיראני, והבהיר כי "עוקבים מקרוב אחר העניין האיראני והלבנוני". בעוד אמר ביידן: "זכותה של ישראל להגן על עצמה ואת ביטחון ישראל והמאבק בטרור". עם זאת, הוא הזהיר מפני אירועי אלימות של תג מחיר. הנשיא הרצוג ציין את עליית הטרור הפלסטיני בחודשים האחרונים ואת אובדן החיים בקרב אזרחי ישראל.

"מטרת ביקורו של הנשיא הרצוג משקפת את נסיעתו הדו-מפלגתית האחרונה של מקארתי לישראל - לציון יום השנה ה-75 למדינת ישראל ולאשר מחדש את היחסים המיוחדים בין שני העמים שלנו", נמסר בהודעת יו"ר בית הנבחרים האמריקני. יו"ר בית הנבחרים, קווין מקארת'י, הדגיש כי "מצבו של העולם טוב יותר כשאמריקה וישראל פועלות יחד".