פסגת הנשיאים: נשיא המדינה יצחק הרצוג הגיע הערב (שלישי) לפגישה עם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן בבית הלבן בוושינגטון. בהצהרתו, אמר ביידן: "אמרתי לנתניהו שהמחויבות שלנו לישראל יציבה". עוד הוא הוסיף כי "ארה"ב מחויבת למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני". הרצוג התייחס לדבריו של נשיא ארה"ב: "יש לנו אויבים שחושבים שיש בינינו ויכוחים, אבל הם צריכים להבין ששיתוף הפעולה בינינו חזק".

נשיא המדינה הרצוג לאחר הצהרתו בבית הלבן
הנשיא הרצוג לאחר פגישתו עם הנשיא ביידן

עוד אמר הרצוג בהצהרתו המשותפת עם הנשיא ביידן: "כמעט 50 שנה עברו מאז שנכנסת לפוליטיקה. תמיד עמדת לצידה של מדינת ישראל. זה אירוע שנועד לחגוג 75 שנות עצמאות לישראל, אבל ליבי בישראל ובוויכוח הסוער שעובר עלינו כחברה. זה ויכוח סוער, אבל הוא מעיד על הגדולה של הדמוקרטיה הישראלית. הדמוקרטיה הישראלית יציבה. אני מנסה גם עכשיו למצוא פתרון למשבר הזה דרך אנשים".

דוברת הבית הלבן הבהירה לכתבים: "יש הזדמנויות נוספות למנהיגים להיפגש אחד עם השני חוץ מבבית הלבן. הפרטים יידונו על ידי הצוותים השונים - איך זה יראה ואיפה זה יהיה, אבל הם התחייבו להיפגש ולראות אחד את השני בארה"ב בהמשך השנה. אין לי את הפרטים בנוגע למיקום, יעבדו על זה ונעדכן אתכם".

פגישת הנשיאים החלה בפגישת פרטית, שארכה כ-40 דקות. לאחר מכן, השניים נועדו בפגישה המורחבת, שארכה כחצי שעה, ובה השתתפו גם מזכיר המדינה האמריקמי אנתוני בלינקן והיועץ לביטחון לאומי ג’ייק סאליבן.

הנשיא ביידן ציין: "הייתה לי ולראש הממשלה נתניהו שיחה טובה, לבבית וקונסטרוקטיבית". בתום הפגישה עוד צוין כי תהליך הפטור מוויזות מתקדם וכי הם צופים שיסתיים בקרוב. בנוגע לנורמליזציה המיוחלת עם סעודיה אמרו השניים: "ישנה חשיבות להליך, שאומנם מורכב אך אפשרי".

הנשיאים חזרו והדגישו את הקשר החם בין ישראל לארה"ב והידידות הקרובה בין השניים. הנשיא ביידן הראה לכולם בפגישה את עיטור הנשיא שקיבל מהנשיא הרצוג בשנה שעברה והתגאה בו. ביידן עוד הדגיש כי ישראל היא ערובה לביטחון העם היהודי.

בשיחה, הדגיש הנשיא האמריקני את שיתוף הפעולה ההכרחי למול האיום האיראני, והבהיר כי "עוקבים מקרוב אחר העניין האיראני והלבנוני". בעוד אמר ביידן: "זכותה של ישראל להגן על עצמה ואת ביטחון ישראל והמאבק בטרור". עם זאת, הוא הזהיר מפני אירועי אלימות של תג מחיר. הנשיא הרצוג ציין את עליית הטרור הפלסטיני בחודשים האחרונים ואת אובדן החיים בקרב אזרחי ישראל.

באשר לרפורמה המשפטית הנשיא ביידן הדגיש את הצורך להגיע להסכמות רחבות וציין כי המאבקים בישראל והרעש סביבם מקשים על התקדמות התהליכים האזוריים. הנשיא הרצוג ציין כי הוא ממשיך במאמצים למציאת פתרון וליציאה מהמשבר בצורה הטובה ביותר וכי הוא מאמין שאפשר וניתן להגיע להסכמות באמצעות הידברות. 

הנשיא הרצוג מתקבל על ידי השגריר הרצוג בוושינגטון (צילום: חיים צח לע"מ)
הנשיא הרצוג בנחיתתו בוושינגטון | צילום: חיים צח לע"מ

בתום הפגישה, הנשיא הרצוג אמר: "כשביידן נחת בישראל ביולי הוא ירד מהמטוס וצעק בקול רם לעברי: 'אני בבית'. זו ההרגשה שהוא נתן גם לי.הוא  אוהב ישראל, רודף שלום ותומך בביטחון ישראל. אתה מרגיש שזה קשר עמוק ומשפחתי. אלה לא יחסים רגילים. אלה יחסים עם אלמנטים משפחתיים ולכן גם הדאגה ההדדית".

"השיחה נסובה על עניינים אזוריים - האיום האיראני, חיזבאללה ולבנון, וגם מה שקורה בישראל ואנחנו צריכים להבין ולכבד זאת. הוא שואל שאלות ומתעניין", הוסיף הרצוג. "זה לא בא סתם. זה מדאגה עמוקה של הרבה מהידידים שלנו, וזה עוד שיקול בצורך שלנו כאומה להגיע כל שניתן להבנות ולהסכמות. בסופו של דבר ישראל חשובה מאוד לעולם וחשובה מאוד לאזור ולארה"ב".

הנשיא הרצוג מתקבל על ידי השגריר הרצוג בוושינגטון (צילום: חיים צח לע"מ)
הנשיא הרצוג מתקבל על ידי השגריר הרצוג בוושינגטון | צילום: חיים צח לע"מ

הנשיא הרצוג התקבל בנמל התעופה בוושינגטון על ידי שגריר ישראל בארה"ב מיכאל הרצוג. במסגרת ביקורו המדיני, צפוי הנשיא לקיים פגישה נוספת עם סגנית נשיא ארצות הברית, קמלה האריס, ועם בכירי הממשל האמריקני, בהם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, והיועץ לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ייק סאליבן. כחלק מהביקור, צפוי הרצוג לשאת דברים בפני שני בתי הקונגרס האמריקני, שיתכנסו למושב מיוחד לציין את שנת ה-75 של מדינת ישראל. מדובר בביקורו השני של נשיא המדינה בארה"ב מאז שנכנס לתפקידו.

לאחר מכן ימשיך הרצוג לניו יורק, שם יבקר במטה האו"ם וייפגש עם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטארש. כמו כן ייפגש עם ראש עיריית ניו יורק ועם חברי הקהילה היהודית, ויתארח באירוע של הפדרציה היהודית של ניו יורק. לפי לשכת הנשיא, מטרת הביקור המדיני היא "לחזק את היחסים והשותפות בין ארה"ב לישראל, ולשקף את הקשרים העמוקים בין המדינות, הנמצאים מעל לכל מחלוקת".

הנשיא ביידן והנשיא הרצוג  (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
הנשיאים ביידן והרצוג | צילום: קובי גדעון , לע"מ

נשיא המדינה הזמין את לאה גולדין, אמו של סגן הדר גולדין ז"ל, להצטרף לפגישותיו בבית הנבחרים ועם מזכ"ל האו"ם, וטען כי "יעלה את עניינם של השבויים והנעדרים בכל פגישותיו".

"אני נרגש לייצג כנשיא מדינת ישראל את עם ישראל כולו בפני נציגיו הנבחרים של העם האמריקני לציון 75 שנים למדינת ישראל", מסר הרצוג טרם נסיעתו. "ארצות הברית היא ידידתה ושותפתה הקרובה והמשמעותית ביותר של ישראל. מערכת היחסים בין מדינותינו היא ייחודית בעוצמתה, מה שהפך אותה, ובצדק, לברית בלתי ניתנת לערעור".