55% הצביעו נגד ההיפרדות (צילום: רויטרס)
הממלכה נשארת מאוחדת | צילום: רויטרס

לכאורה - הכל נשאר אותו דבר: הממלכה עדיין מאוחדת, המלכה מבסוטה. אבל למעשה, משאל העם הסקוטי שינה לעד את האימפריה הבריטית. אפשר לומר שהוא שינה גם את העולם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נתחיל בסקוטלנד - הסקוטים לא אמרו היום ״לא״ לעצמאות, הם אמרו לאנגלים ״כן,אבל״. עכשיו אפשר לומר שהסקוטים קיבלו את ההחלטה ההגיונית, הם הצליחו להשמיע את קולם, להוכיח שמדובר בדמוקרטיה למופת, באנשים שמודעים לכוחם ובעיקר מודעים לכך שמגיע להם יותר. סקוטלנד אולי לא תהיה מדינה עצמאית, אבל היא תקבל כעת סמכויות נרחבות, תשמור על הכלכלה החזקה ותהנה מהתעוררות לאומית.

אנגליה השתנתה, ללא ספק. רק לפני מספר חודשים האנגלים התייחסו בזלזול למשאל העם ולסיכויי ההצלחה של מחנה העצמאות. למעשה, רק בשבועות האחרונים החל מומנטום וסחף לעבר מצביעי ה״כן״, והאנגלים נכנסו להיסטריה. פוליטיקאים בכירים התחננו, המלכה התערבה, בכירים בכלכלה איימו, אפילו שני נשיאי ארצות הברית גויסו כדי לשכנע נגד היפרדות.

אלעד שמחיוף (צילום: חדשות 2)
אלעד שמחיוף | צילום: חדשות 2

כשכל זה לא עזר, אנגליה ירדה על ברכיה. שלושת הפוליטיקאים הבכירים התחייבו להעניק סמכויות חדשות לסקוטלנד וליתר המדינות הקטנות בממלכה רק אם יישארו. אנגליה הגדולה נחשפה בחולשתה.

והעולם, גם הוא השתנה - אתמול היה ניתן לראות ברחובות אדינבורו דגלים רבים, למעשה יותר דגלים זרים מאשר את דגל סקוטלנד. היו כאן מקטלוניה, מסרדיניה, מוולס, מבלגיה וממדינות רבות בעולם. קבוצות מיעוטים שדורשות הגדרה עצמית ואוטונומיה קיבלו כאן חיזוק משמעותי. הן ראו שאפשר אחרת, שניתן לערער את כוחן של האימפריות הגדולות, שניתן לדרוש עוד ולקבל עוד, שבעזרת מילים אפשר לכופף סדרי עולם של מאות שנים.

היום מתעוררת סקוטלנד לבוקר אפרורי וקר, מזג האוויר גם הוא לא השתנה, אבל הסקוטים עצמם, אנשי שני המחנות, מתעוררים הבוקר עם ראש מורם וחזה מתוח - וזה ההבדל הגדול.