מה עומד מאחורי נאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, הערב בבר אילן? נתניהו עבר ממצב של הימנעות ל'מפת הדרכים' וההסתייגויות, למצב שבו הוא מאמץ את מפת הדרכים והסתייגויותיה.

כלומר, מדינה פלסטינית בארבעה תנאים: מדינת הלאום הלאומי, הפליטים הפלסטינים לא שם ולא כאן, פירוז מלא וירושלים מאוחדת. הנאום היה טוב וכתוב היטב, אך לא היה בו צורך, את כל זה היה אפשר להצהיר בישיבה של שלוש דקות בפתח ישיבת ממשלה.

עם זאת, היה זה נאום טוב מאוד - נאום מדיני, ימני, מובהק ובו שידר נתניהו נינוחות. בתוך הנאום הזה היה "אי" קטן של מחויבות, שנתניהו עצמו הסביר אותה: "בעולם קורים דברים, יש אילוצים ואנחנו צריכים להתאים את עצמנו", הוא אמר. ראש הממשלה הזכיר פעם אחת בכל הנאום את המונח "מדינה פלסטינית", וביתר המקרים דיבר על "שני עמים", "השטח שבידי הפלסטינים יהיה מפורז".

הקואליציה אינה בסכנה

_OBJ

האם זה עושה לו בעיות? כמה חברי כנסת מהליכוד יגידו לו שהוא הקים את המדינה הפלסטינית, וגם בתוך הקואליציה יהיו שיתנגדו. אך נתניהו עטף זאת בכל כך הרבה תנאים וברטוריקה לאומנית - כך שהרושם שהנאום הזה משאיר בסופו של דבר הוא שראש הממשלה לא שינה את עמדותיו הלאומיות.

השאלה המעניינת אחרי הנאום הי מה יגיד על הנאום אביו של בנימין נתניהו - פרופסור בן ציון נתניהו. וגם: מי יהיה שבע רצון יותר הערב? אובמה, או השותפים הטבעיים? ככל הנראה, אף אחד מהם.

בשורה התחתונה - אין סכנה לקואליציה של בנימין נתניהו. זאת, למרות שיהיו כמה שיגידו שאף אחד לא אוהב את המונח "מדינה פלסטינית".

נתניהו: מדינה פלסטינית - כן, בתנאים

_OBJ

"אני פונה למנהיגי מדינות ערב ואומר: 'בואו ניפגש, בואו נדבר על שלום, בואו נעשה שלום' - כך פתח הערב ראש הממשלה בנימין נתניהו את נאום המדיני ההיסטורי באוניברסיטת בר-אילן. "אני מוכן להיפגש אתכם בכל מקום: בדמשק, בריאד, בביירות וגם בירושלים". 

נתניהו קינח את נאומו: "עמנו הוכיח שהוא יכול לעשות את הבלתי יאומן. חוללנו נפלאות לאורך השנים. רק אם שכנינו יירצו שלום - נוכל להשיג אותו. אני קורא לראשי מדינות ערב: בואו נממש את חזונם של בגין וסאדאת, בואו נממש את חזונו של רבין. בעזרת השם לא נדע עוד מלחמה - נדע שלום!".

איך מצטרפים לטוויטר של חדשות 2?

Follow Channel 2 News on Twitter

הווידאופדיה: בנימין נתניהו