השיחות ישובו למסלולן? לבני, עריקאת וקרי (צילום: AP)
השיחות לא מתקדמות לשום מקום | צילום: AP

זו אינה הפעם הראשונה שמדובר על ההתפטרות של סאיב עריקאת ומוחמד שתאיה מצוות המשא ומתן עם ישראל, ועכשיו יש אישור רשמי להתפטרות. הסיבה היא שהמשא ומתן, צריך לומר את האמת, מדשדש במקום - היו 14 סבבי שיחות עד עכשיו בין הישראלים והפלסטינים, 14 סיבובים של הליכה סחור סחור בין ציפי לבני ועו"ד יצחק מולכו לבין עריקאת ושתאיה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השיחות לא הולכות לשום מקום, ועכשיו נוסף לכך גם עניין מכרזי הדיור שפרסם השר אריאל. התוצאה היא כפי שמודיע היום אבו מאזן בקהיר: "המשלחת התפטרה. או שתחזור המשלחת, או שנרכיב משלחת אחרת. ננסה לשכנע את המשלחת שלנו להסכים ולחזור". אבו מאזן אומר כי הוא ממשיך במגעים למשך תשעת החודשים כפי שהתחייב, אבל אחר כך, הוא מדגיש, "אני חופשי".

המשבר בשיחות הוא אמיתי, השיחות תקועות לחלוטין - לא מגיעים שם לשיח אמיתי באף אחד מן הנושאים. על זה מוסיף סאיב עריקאת עצמו, שנמצא תחת הרבה התקפות בתוך הרשות הפלסטינית - גם מצד הפתאח - את עניין המכרזים. עריקאת אמר כי "אם ישראל לא תחזור בה ותבטל את ההחלטה, פירושו שנתניהו החליט לקבור את תהליך השלום והוא לבדו יישא באחריות להרס פתרון שתי המדינות".

אהוד יערי (צילום: חדשות 2)
אהוד יערי | צילום: חדשות 2

הקו של הפלסטינים הוא לומר שנתניהו קובר את המשא ומתן. מבחינת הפלסטינים, הם מנהלים משא ומתן שלא הולך לשום מקום, ולא נראה לצערנו שיילך למקום טוב. עריקאת שואל את עצמו את השאלה שכל אדם במצבו היה שואל את עצמו: האם כדאי לי להיות שם בעצמי? האם אני צריך להיות זה שמגיע עד הרגע שהשיחות מגיעות למבוי סתום, או שעדיף שיעשה את זה מישהו אחר במקומי?

לאבו מאזן יש יכולת לשכנע את עריקאת ושתאיה לחזור לשיחות תחת מחאה כלשהי, ואני מניח שזה מה שעשוי לקרות. מה שהרבה יותר חשוב מההתפטרות שלהם זו העובדה שהמשא ומתן לא מתקדם. השליח האמריקני ד"ר מרטין אינדיק כל הזמן מגדיל את הצוות שלו, שוכר עוד ועוד אנשים שיעזרו בניהול השיחות ובהכוונתן, אבל ככל שמספר האנשים גדל כך השיחות נתקעות במקום.