האירועים האלימים שליוו את ניסיון המשט הטורקי לעזה בסוף מאי, והתכניות לקיום משטים נוספים לעזה מלבנון, מאירן ומיעדים אחרים, מעלים את השאלה - האם מלבד נזק תדמיתי ומדיני שנגרם לישראל בעקבותיהם, יהיה ביכולתם לחבל ביכולת הישראלית להוציא לפועל התקפה על תכנית הגרעין האירנית, המאיימת על קיומה של מדינת ישראל.

רוצים לקבל עדכונים ברגע שתהיה התפתחות דרמטית בפרשת הגרעין האירני? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק  

המשט כזרקור

המשט הטורקי לעזה, כמו גם כפיליו הבינלאומיים, משמשים בידי גורמים אנטי-ישראליים אמצעי להצבת זרקור של ביקורת בינלאומית על מדיניות ישראל בסוגיית מעבר הסחורות לעזה. מאמציהם נוחלים, בשלב זה, הצלחה בלתי מבוטלת בכך. ישראל משמשת מטרה לחיצי הביקורת, בידי מדינות, ארגונים ופורומים מקומיים ובינלאומיים, מצידם של "ידידים" ו"אויבים" כאחד, וכמובן בידי התקשורת שסיקרה את נושא המשט והמצור על עזה באופן נרחב.

זאת תוך התעלמות כמעט מוחלטת מן העובדה שבפועל מועברות בהדרגה מיני סחורות דרך ישראל לעזה, מלבד סחורות שיש חשש ישראלי שישמשו את תעשיית הטרור העזתית - טרור המופנה ברובו כנגד ישראל.

והמרוויחה הגדולה מאירועי ה"מרמרה" היא...

לאורך השבועות החולפים תוך עיסוק באירועי המשט, הסכנה שבתכנית הגרעין האירנית אינה מתעמעמת ולו במעט. תשומת הלב הבינלאומית והתקשורתית לחתירה האירנית להשגת נשק גרעיני- מבצעי, שוב נדדה מן העיסוק בנושא זה לעיסוק בתוצאות הקטלניות של המשט לעזה ולדיון בסוגיית המצור על עזה, אותו אוכפת ישראל.

אין ספק כי שינוי סדרי העדיפויות של הדיון התקשורתי והבינלאומי משרת במיוחד את אירן. כהוכחה לכך, היא אף טרחה ללבות את העיסוק בסוגיה זו, בין היתר, באמצעות יוזמתה להוציא משט מאירן לעזה, תוך יצירת דיון סביב השאלה האם ילווה באבטחה צבאית מטעמה, וההשלכות שעלולות להיות לכך לכשיבוא המשט האירני במגע עם כוחות צבא ישראליים.

עזה ניצבת, לפתע פתאום, בראש דאגתם של האירנים. בכך זוכה אירן לא רק בהסטת תשומת הלב הבינלאומית מהתקדמותה הבלתי חוקית בתכנית הגרעין, כי אם גם בשיפור דימויה הבינ"ל ובתהילה פן-ערבית כמושיעת העזתים ממצוקתם. למרבה האירוניה, דווקא ישראל, האוכפת את ריבונותה המדינית החוקית, זוכה לגינוי, ואילו אירן, שתכנית הגרעין שלה נמשכת בניגוד לחוק הבינ"ל, אינה נענשת עליה במידה מספקת.

דימוי תקשורתי מול ריאליזם מדיני

תקיפה ישראלית באירן אינה הופכת פחות רלבנטית במצב דברים זה. על אף הסכנה להמשך הידרדרות דימויה של ישראל, המוצגת שוב ושוב כמדינה כוחנית ותוקפנית, ולמרות הביקורת הבינ"ל המופנית כלפיה, הגורמת להחרפת בידודה המדיני, דווקא העדר תשומת הלב הבינ"ל למאמצי ההתחמשות הגרעינית של אירן הוא המסוכן במיוחד.

מכאן שנוצרת סכנה מוחשית כי אירן תעבור את נקודת האל-חזור המבצעית בתכנית הגרעין שלה, שלאחריה, יצטמצמו אפשרויותיה של ישראל להתמודדות עם איום זה.

אינפלציה מילולית, דממה מעשית

הדיון התקשורתי, בארץ ובעולם, על אודות אסטרטגיות הפעולה להתמודדות עם תכנית הגרעין האירנית לעתים נסוג בהיקפו, לעתים מתרחב ומתפקע ממילים, הערכות ופרשנויות, תלוי היכן מתמקדת תשומת הלב התקשורתית והבינלאומית לאור אירועי היום והתקופה. אך הסוגיה בעינה נותרת, מאיימת, מעוררת מחלוקת ובאופן מסוכן למדי, טעונת החלטה לכאן או לכאן.

בהכנת הכתבה השתתפו ד"ר אפרים אסכולאי, חוקר בכיר ב-INSS, המכון למחקרי ביטחון לאומי, רוני דניאל, פרשן חדשות 2 לענייני צבא וביטחון, פרופ' יעקב ורצברגר, מהמחלקה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית בירושלים, דני יתום, אלוף במיל', ראש המוסד לשעבר וחבר בכנסת ה-16 וה-17 ושבתי שביט, ראש המוסד לשעבר. 

עוד בפרויקט המיוחד:

צפו: כל מסלולי התקיפה האפשריים באירן 

תקיפה בטהרן: כל השאלות והתשובות

פרשנות: "אירן בינתיים רק מותחת את הקו"

אפשר בכלל לעצור את הגרעין?