אירן יוצאת לקלפי (צילום: רויטרס)
אירן יוצאת לקלפי | צילום: רויטרס

עידן אחמדינג'אד קרוב לסופו באירן, ועשרות מיליוני אזרחי המדינה שישלשלו פתק לקלפי ביום הבחירות החל היום יוצאים לקבוע את עתידה של המדינה. פרופ' עוזי רבי, מומחה למזרח התיכון, עונה על כל השאלות הבוערות לקראת ההצבעה שעשויה לשנות את פניה של הרפובליקה האסלאמית.

מהו סוג המשטר באירן?

אירן מגדירה את עצמה כרפובליקה אסלאמית, כשהמשמעות היא מודל פוליטי של דמוקרטיה בעירבון מוגבל.

איך בוחרים?

שיטת הבחירות במתכונת הנוכחית נקבעה ונערכה לראשונה בשנת 1989 לאחר מותו של האייתולה ח'ומייני. כדי לזכות בנשיאות, על המועמד להשיג 50% מהקולות. אם אף מועמד לא יעבור את אחוז החסימה הזה, בחירות נוספות ייערכו שבוע לאחר מכן לשני המועמדים המובילים.

מי ראשי לבחור ולהיבחר?

נפרד מהכס, אחמדינג'אד (צילום: רויטרס)
נפרד מהכס, אחמדינג'אד | צילום: רויטרס

באופן עקרוני כל אחד מ-75 מיליון אזרחיה לבחור ולהיבחר, למעט נשים שמחזיקות רק בזכות ההצבעה. הגיל שממנו מותר לבחור באירן הוא 18, לעומת גיל 21 שממנו מותר להיבחר למשרה ציבורית במדינה. אזרחים מעל גיל 75 יכולים גם הם להתמודד על התפקיד הרם, אך על המועצה העליונה לבחון את כשירותם הבריאותית.

איך סופרים את הקולות?

למרבה ההפתעה באירן מתנהלות הבחירות בדומה לאלו בישראל ובמרבית מדינות המערב. אזרחי המדינה מצביעים באמצעות פיסת נייר אותה הם משלשלים לקלפי. התהליך מתבצע בנוכחות משקיף שגם מלווה את תהליך הספירה הידני. בבחירות הקודמות עלו קולות רבים באירן ומצד גורמים במערב שטענו כי מיליוני קולות הועלמו במטרה להכתיר את אחמדינגא'ד לתפקיד.

מי הם המועמדים לנשיאות המדינה?

מהומות בבחירות האחרונות, ארכיון (צילום: רויטרס)
מהומות בבחירות האחרונות, ארכיון | צילום: רויטרס

מתוך 680 המועמדים שהתחילו את המירוץ, הרשימה הסופית לנשיאות כוללת שישה שמות: סעיד ג'לילי, מוחמד באקר קאליבף, עלי אכבר ולאיתי, חסן רוחאני, מוחסן רזאי ומוחמד רארזי.

מי מחליט על רשימת המועמדים?

בפועל יש מי שקובעים בדיוק אילו מועמדים יכללו ברשימת המתמודדים הסופית לנשיאות, ואלו הם אנשי מועצת שומרי החוקה הכפופה לממסד הדתי העליון באירן. תפקידה בין השאר הוא לזהות ולסנן מועמדים בעייתיים שגישתם וערכיהם אינם עולים בקנה אחד עם אלו של המנהיג הרוחני העליון במדינה, כשבמקרים שכאלו תמיד תימצאנה הסיבות לפסילת מועמדותם מהמרוץ.

פרופ' עוזי רבי (צילום: אוניברסיטת תל אביב)
פרופ' עוזי רבי | צילום: אוניברסיטת תל אביב

תפקידה מרכזי נוסף של המועצה הוא להבטיח את דרכו של המועמד המועדף על המועצה הדתית העליונה אל השלטון, זאת בין השאר באמצעות תמיכה במועמדי קש ואף פסילת הצבעות ממחוזות "בעייתיים" בטענות בירוקרטיות שונות. הנשיא הנבחר יהיה בסופו של דבר זה שנאמן בדרכו למועצה הדתית העליונה ולמנהיג העליון העומד בראשה.

מהן סמכויותיו של הנשיא?

הנשיא אינו איש דת אלא פוליטיקאי מוכשר, ולכן חרף מעמדו הבכיר אין הוא רשאי להכריע בעניינים קרדינאליים. אלה נתונים להחלטתם של האייתולות בעוד שהנשיא עוסק בנושאים של שיקום מצב המדינה, לרבות שיפור תדמיתה בעולם. מלאכת מינוי השרים מצויה אומנם בתחום אחריותו של הנשיא, אך זה מבצע את התהליך בהדרכתם המלאה של האייתולות. המשבר העמוק שבו מצויה אירן אילץ את הנשיא בקדנציות האחרונות להרכיב ממשלת טכנוקרטים בעלי ידע וניסיון בניהול משברים, בהצמחת המשק ובניהול כלכלי.

כמה זמן הנשיא יכול להישאר בתפקיד?

משך כהונתו של הנשיא הוא ארבע שנים כשבסיומה הוא רשאי להתמודד לקדנציה נוספת ואחרונה, זאת בהתאם לנקבע בחוקה.

האם נשיא חדש יביא לשינוי במדיניות האירנית?

אנשיו מבקשים למנות שר ממקורביהם, חמינאי (צילום: AP, חדשות)
המדיניות לא צפויה להשתנות, חמנאי | צילום: AP, חדשות

למרות הציפייה מצד מדינות המערב כי מערכת הבחירות תביא לשינוי בגישתה של טהרן, לא צפויה ההנהגה במדינה לשנות פניה - אם כי למראית עין בלבד. השינוי היחיד שיתרחש עם עלייתו של הנשיא הבא יהיה בטקטיקה של ממשל האייתוללות, אשר ישאף להוסיף ולקדם את תכנית הגרעין האירנית מתחת לרדאר הקהילה הבינלאומית.

פרופ' עוזי רבי הוא ראש מרכז דיין לחקר המזה"ת באוניברסיטת תל אביב 

אירן בוחרת נשיא - הסיקור המלא:

סוף עידן: להתראות אחמדינג'אד

הנאמן והבדלן: מי אתה סעד ג'לילי?

נשיא אירן הבא: קליבאף או רוחאני?

מה נזכור ממחמוד אחמדינג'אד?

היום: אירן בוחרת יורש לאחמדינג'אד