שבועות ספורים לאחר הצגת רפורמת המשפט, כשהחרדים עלו על מוקד ראשי המתנגדים שהכריזו על צעדות והפגנות בבני ברק, ראשי הסיעות החרדיות עשו חושבים: עד כמה הרפורמה הזו חשובה לנו?

לקח כמה ימים של חשבון נפש והם העבירו את המסר: אנחנו מובלים ולא מובילים. לנו אין עניין ברפורמת המשפט, כמובן שנתמוך בכל החלטה של ראש הממשלה נתניהו, נצביע עבור כל חקיקה שתובא למליאת הכנסת, אבל כל זאת במסגרת המחויבות שלנו להסכם הקואליציוני. בהמשך הם הבהירו כי גם על פסקת ההתגברות הם מוותרים. תחילה היה זה יו"ר ש"ס אריה דרעי, ולאחר מכן יו"ר יהדות התורה יצחק גולדקנופף, שהתבטא בריאיון לכותב השורות ב'כיכר השבת': "אנחנו רוצים פסקת התגברות נקודתית על חוק הגיוס במידה ובג"ץ יתערב, אין דרישה לפסקת התגברות רחבה על כל החקיקה בכנסת".

אך היה גורם חרדי אחד שהמשיך לדרוש את פסקת ההתגברות הרחבה: יו"ר 'דגל התורה' ח"כ משה גפני, שהתבטא שוב ושוב כי ללא פסקת ההתגברות "אין לנו מה לחפש בממשלה". גפני הדגיש כי פסקת התגברות נקודתית על חוק הגיוס לא מספקת אותו, וזה לא מה שהוחלט בהסכם הקואליציוני.

לא בכל מחיר

הערה חשובה לפני שנתייחס למאמר המערכת שחולל סערה הבוקר (חמישי): יתד נאמן לא משפיע על הציבור החרדי כולו. לא מדובר בכלי תקשורת עצמאי שמוביל דעת קהל של הציבור כולו, אלא על הציבור שלו, הליטאי. בנושא הזה הוא בעיקר נגרר אחרי העמדות של שאר הסיעות החרדיות, ש״ס ו׳אגודת ישראל׳, שהכריזו מזמן שאין להם עניין ברפורמה והן בסך הכול מחוייבות להסכמים הקואליציוניים.

מאמר המערכת שפורסם הבוקר ביתד נאמן אינו עוד מאמר מערכת בעיתון חרדי. מדובר בביטאון של סיעת 'דגל התורה'. מאמר שכזה שעוסק בנושא הבוער ביותר בציבוריות הישראלית, לרוב ככל נכתב לבקשת בתיהם של המנהיגים הרוחניים של המפלגה, כך שמדובר במאמר דרמטי מבחינת סיעת 'דגל התורה', מאמר שיכול להשפיע על כל ההתנהלות של הסיעה בהקשר של רפורמת המשפט.

ואכן, מבדיקה על שהתרחש מאחורי הקלעים עולה כי המאמר עבר אתמול הרבה שינויים. הוא נכתב בשעות הבוקר לבקשת ההנהגה הרוחנית (בירושלים ובני ברק) שהעבירה את המסר המרכזי. לאחר כתיבתו הוא הוגש לבתי גדולי ישראל, שהעירו הערות, ביקשו להוסיף ולחדד. ורק רגע לפני הירידה לדפוס - התקבל האישור.
‏כך שלא מדובר באיזו החלטה של עורך או גורם אחר בעיתון, אלא ההנהגה הרוחנית הכי בכירה של הסיעה, שביקשה להבהיר את העמדה שלה.

במאמר שפורסם בביטאון דגל התורה קראו לחשב מסלול מחדש ולשאול האם הרפורמה שווה את המחיר? בהמשך המאמר הוסיפו הכותבים כי אפשר לוותר על פסקת ההתגברות, אפילו נקודתית על חוק הגיוס, בתנאי שיהיה ניתן לשמר על מעמדם של תלמידי הישיבות. במילים אחרות: תמרור עצור לממשלה. אנחנו חלק מהקואליציה, אבל לא נקפוץ בכל מחיר לכביש הסוער.

ביטאון 'דגל התורה' הבהיר: אפשר גם אפשר לוותר

המאמר מכוון לציבור הישראלי כולו, למנהיגי ממשלת הימין וליו"ר 'דגל התורה' חה"כ משה גפני. ראשית ביקשו הכותבים להעביר - פעם נוספת - את המסר שלהם למתנגדי הרפורמה: אנחנו לא חלק מהרפורמה, היא לא מעניינת אותנו, גם אם היא תעבור במלואה - זה לא יסייע למגזר החרדי (אפילו אם יהיו שופטי עליון חרדים, נכתב במאמר). יתרה מזו, הם קוראים, הגיע העת לעשות חשבון נפש אם היא בכלל שווה את המחיר. במילים אחרות, דעו לכם מתנגדי הרפורמה - אנחנו מבינים את המחיר שישראל הולכת לשלם על הרפורמה. אנחנו, מצידנו, נעשה מה שניתן כדי שהנהגת הממשלה תבין שצריך לעצור לרגע ולנהל דיון אם זה שווה את המחיר.

לאחר מכן ביקשו בביטאון להעביר מסר לראש הממשלה נתניהו. בין השורות הם מדגישים כי לסיעות החרדיות, או לכל הפחות ל'דגל התורה', אין הערצה לאישיות פוליטית, כך שכל החיבור בקואליציה הוא טכני בלבד. ולאחר שהבהירו זאת, הם מזכירים לנתניהו את עוצמתה של ארצות הברית: "אי אפשר לאטום אוזן לקולות הבוקעים מהבית הלבן", תוך הדגשה על החשיבות של הקשר בין ארצות הברית לישראל, בעיקר בנושא הביטחוני.

לסיום הם מעבירים מסר ליו"ר 'דגל התורה', זה שהתעקש על 'פסקת ההתגברות', לא הסתפק ב'פסקת התגברות' נקודתית על חוק הגיוס. כעת הם אומרים לו: אפשר גם אפשר לוותר. לא מדובר בנושא שהעסיק את היהדות החרדית.

מתנגדי הרפורמה וראשי המחאה ייתכן ומרוצים מהמאמר שפורסם הבוקר ביתד נאמן, אך כנראה שיש טקסטים בעיתון שהם פחות יאהבו. בין היתר מאשימים בעיתון של המחאה נגד הרפורמה בעבירה על החוק וניסיון להדיח את ממשלת הימין ללא קשר לרפורמה. רק בשבוע שעבר הם הכריזו בכותרת שההפגנות הפכו ליותר אלימות ועוד טקסטים לא מדויקים, כך שהמאמר הבוקר (חמישי) כוון בעיקר לציבור החרדי פנימה ולהנהגת הקואליציה בגבעת רם.

>>> הכותב הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"