כמה הערות על ביקור ראש הממשלה בקליפורניה והמפגש עם אילון מאסק:

  1. טסתי את הטיסה הזאת מישראל לקליפורניה כמאתיים פעם בחיי (ועוד לפני שהייתה טיסה ישירה). לצאת מהטיסה ולשבת שעות בריאיון בשידור חי ולהיות חד, זה מרשים מאוד. וזה ראש ממשלה בן 74 שהתקינו לו קוצב לב לפני חודש.
  2. יכולתו של נתניהו לנהל שיח אינטליגנטי עם שלושה מהאנשים החכמים בעולם בנושא בינה מלאכותית מרשימה אף היא. הלוואי ואני טועה, אבל ספק אם יש פוליטיקאי אחר בארץ, ובזהירות אומר שלא הרבה מנהיגים בעולם, שהיו מסוגלים לעשות את זה.


     

     

  3. נתניהו ציטט מכמה מקורות: מהפדרליסט, מאבא שלו ההיסטוריון, מהספרים שקרא, מהספר של בן שיחו, מג'ון קנדי. רוחב הידיעה שלו ויכולתו לקרוא ולנתח הם מיוחדים במינם. זה גם לא חכם בעיניי לנסות לגמד את התכונות החשובות הללו.
  4. נתניהו ניהל את הביקורת על האנטישמיות בצורה חכמה ונבונה. הוא ביקר את אילון מאסק מבלי ליפול למלכודת על הליגה נגד השמצה (ADL).
  5. עצם העובדה שראש ממשלת ישראל נפגש עם אילון מאסק עוד לפני שהוא נפגש עם נשיא ארצות הברית משדר משהו עמוק יותר על שינוי יחסי הכוחות בעולם. מנכ"לי חברות הטכנולוגיה חזקים היום ממנהיגי העולם. הם מוקד כוח. כשמאסק ספק התבדח ספק לא שהוא נשיא ארצות הברית הלא-רשמי, זה קרץ לאמת. זה בגלל חוזקה של הטכנולוגיה (במיוחד בעולם הדיגיטלי) והעובדה שאם פעם פריצות דרך טכנולוגיות הגיעו מהאקדמיה ומהממשלה, היום הרוב מגיע מהתעשייה. הבינה המלאכותית מתפתחת בקצב מסחרר, ונכון לעכשיו המודלים החזקים מכולם נמצאים בידי ענקי הטכנולוגיה. כששומעים שמאסק טס לפגישה עם ממשלת סין כדי להזהיר אותם מאיום הבינה המלאכותית למשטר שלהם, אתה מבין שזה לא עוד מנכ"ל של חברת הייטק.
    בנימין נתניהו, אילון מאסק
    מי באמת מחזיק בכוח, נתניהו ואילון מאסק
  6. זה לא רק הכוח, אלא גם התעסוקה. סוד גלוי בפוליטיקה הוא שאבטלה גומרת קריירות. הפחד שבינה מלאכותית תגרום לאבטלה הוא עניין אמיתי עבור פוליטיקאים.
  7. כאן גם נמצא הפספוס הגדול. נתניהו היה על הבמה המרכזית. הוא עשה פיץ' ליכולות של ישראל, אבל פשוט פספס הזדמנות להביא בשורה. מה מקומה של ישראל בבינה המלאכותית? מה הוא כמנהיג מתכוון לעשות? ובמיוחד שאנחנו בפיגור בנושא זה. במה הוא והמדינה מתכוונים להשקיע? כמה ישקיע בבינה המלאכותית שקריטית לביטחון הלאומי ולעתידנו הכלכלי, ואפילו היהודי?
  8. נתניהו דיבר על רגולציה, כשהייתה לו הזדמנות לדבר על ירושלים ועל יוון. על אתיקה יהודית בעידן הבינה המלאכותית. על חזון. הרגולציה יכולה להיות נושא בכל מדינה וספק אם יתקדם בקצב. האתיקה, השאיפות, מקומם בירושלים.
    הפגנה נגד ראש הממשלה נתניהו והמהפכה המשפטית (צילום: Mostafa Alkharouf/Anadolu Agency via Getty Images)
    צילום: Mostafa Alkharouf/Anadolu Agency via Getty Images
  9. נתניהו טען שם שהוא התנגד לרפורמה המשפטית של יריב לוין מהרגע הראשון. אם כך, שיגיד גם בעברית ויקבור את הרפורמה שמסיחה את דעת כולם, שמנטרלת את הממשלה, שגורמת לפילוג בעם, שהמליכה את יריב לוין. הניסיון לעשות רפורמה כשל. זה קורה גם בהשקעות והכי חשוב להכיר בזה ולחתוך. לא להיגרר אחר חלומות האתמול. הממשלה הזאת משקיעה כסף בכל מיני דברים. הביקור הראשון של נתניהו בארצות הברית היה על בינה מלאכותית, אבל בישראל, בעשרת החודשים האחרונים, הממשלה הזו התעסקה בכל דבר חוץ מבינה מלאכותית. חוץ מפיתוח כלכלי. אנחנו מפספסים הזדמנות היסטורית ומפלגים את העם. אנו מאבדים נכסים טכנולוגיים בגלל מריבות סרק על רפורמה שראש הממשלה שלנו, לכאורה, לא הסכים לה מלכתחילה.
  10. נתניהו נוחת דקה לפני יום כיפור, אז אין לי ציפייה שמשהו יקרה לפני יום הסליחה והמחילה. ובכל זאת, נוכל בתבונה להיכנס לסוכות, חג השמחה, עם פנים חדשות ומאירות לעבר מחר אחר?

>>> מייקל אייזנברג הוא איש עסקים, שותף־מנהל בקרן ההון-סיכון ״אלף״, משקיע הון-סיכון בתעשיית ההיי-טק הישראלית והאמריקנית