שבוע קודם ההצבעה על חוק האזרחות, במליאת הכנסת התיישב ראש האופוזיציה, בנימין נתניהו, לשיחה עם ראשי הסיעות החרדיות משה גפני, יעקב ליצמן ואריה דרעי. נתניהו שאל מה דעתם באשר לחוק שמסעיר את הכנסת בכלל וסיעת הליכוד בפרט.

נתניהו העריך שיקבל תשובה רכה בסגנון "אדוני ראש הממשלה, סליחה - ראש האופוזיציה, מה שתחליט אנחנו איתך". אך נתניהו הופתע, המנהיגים החרדים טענו בתוקף כי יש להתנגד לחוק. גם אריה דרעי - שהוא עצמו הגיש את החוק כשר הפנים, טען בתוקף שיש להתנגד לחוק.

ח"כ גפני אמר לנתניהו בתקיפות: "כל חוק שהקואליציה תציע - אנחנו מצביעים נגד, לא משנה מה תוכן החוק, טוב או לא, אנחנו נגד. אני לא מבין מה השאלה בכלל". החרדים דרשו מנתניהו לדאוג שכל חברי הכנסת מ'הליכוד' יצביעו נגד, אפילו לא ימנעו. נתניהו הבטיח לטפל בנושא.

אריה דרעי ובנימין נתניהו מדברים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
"תענה על השאלה", הבקשה של דרעי מנתניהו | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

שבוע חלף לו ונתניהו קיים דיונים בתוך סיעת 'הליכוד', שמע את חברי הכנסת שטענו כי יש להצביע בעד החוק, כדוגמת אבי דיכטר, אך לבסוף הציג אחדות: כלל חברי 'הליכוד' הצביעו פה אחד נגד.

לכאורה מדובר בעוד חוק שאמור להעסיק יותר את ראשי הקואליציה ו'הליכוד', פחות את הסיעות החרדיות. ואכן עובדה זו נכונה. אבל החרדים התעקשו שסיעתו של נתניהו תצביע פה אחד נגד כי הם חוששים מהבאות, מחוקים בנושאי דת ומדינה.

בשבוע שעבר, בישיבה משותפת של הסיעות החרדיות עם נתניהו, שאלתי את ראש האופוזיציה האם כפי שהחרדים נאמנים לו, גם הוא וכל חברי סיעתו נאמנים לחרדים בנושאי דת ומדינה. היה נראה שנתניהו לא יענה. אריה דרעי פנה אליו: "תענה לו על השאלה". נתניהו הבהיר שלא ביקש להתחמק והצהיר כי הוא וסיעתו מאוחדים עם החרדים גם בנושאי דת ומדינה.

בתחילת השבוע נרשמה תקרית חמורה מבחינה חרדית, בתוך שורות האופוזיציה. חברי כנסת מ'הליכוד' הצביעו נגד עמדת האופוזיציה במהלך דיון בוועדת חוץ וביטחון, חברי 'הליכוד' הצביעו כי בנות שנמצא ששיקרו לצה"ל באשר למידת דתיותן תגויסנה, למרות שהסיעות החרדיות התנגדו בתוקף.

ח"כים בדיוני חוק האזרחות במליאת הכנסת (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
החרדים נערכים לעתיד - ולמאבק על חוקי דת ומדינה | צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

הח"כים החרדים זעמו, הרגישו נבגדים על ידי החברים לגוש. "איך נסמוך עליהם אם כבר בשבועות הראשונים הם בוגדים בנו, מה יקרה כשנגיע לסוגיות רגישות יותר כדוגמת חוק הגיוס והגיור?", אמר אחד מראשי הסיעות החרדיות.

יממה לאחר מכן, ביום שני, נתניהו שוב כינס את ראשי הסיעות החרדיות בלשכתו החדשה בכנסת. בשיחה הזו הוא הבין עד כמה החרדים טעונים. אחד מראשי הסיעות איים שאם לא תהיה התחייבות - הם לא יהיו נאמנים לגוש. מרכז האופוזיציה הקשה: "מה כבר אתה יכול לעשות?", הח"כ החרדי השיב: "לא חסר. דוגמה? דיל עם השר זאב אלקין על חלוקת הוועדות".

נתניהו הרגיע את הרוחות בחדר והתחייב שהגוש יהיה מאוחד. בזה לא הסתיימה השיחה הטעונה. יו"ר 'יהדות התורה', ח"כ משה גפני, הקשה על נתניהו ושאל לאן נעלמו חברי הכנסת של סיעתו. גפני: "איפה כל חברי הכנסת של הליכוד? למה אנחנו לבד בוועדות?". נתניהו: "מה זאת אומרת?". גפני: "אנחנו נלחמים לבד בוועדות. כמעט לבד. רק החרדים והציונות הדתית. הליכוד שולח רק 8 ח"כים, אתם 30!". נתניהו: "צודק, תן להם להתרגל. רובם היו שרים, פחות מכירים את עבודת הכנסת".

נאמנות הדדית?

כלפי חוץ זה נראה עוד עימות מיותר בין החרדים לנתניהו, אבל - כאמור - מדובר במאבק על העתיד. הסיעות החרדיות חוששות מהחוקים בנושאי דת ומדינה, ולא חסרים כאלו. רק טעימה: חוק הגיוס, חוק הגיור, שינוי ועדת הבחירות את הרבנים הראשיים, רפרומה בכשרות ועוד. החרדים יודעים שיש חברי כנסת בסיעת 'הליכוד' הנחשבים לתומכים נלהבים של החוקים שבנט ולפיד צפויים להביא בנושאי דת ומדינה. הם חוששים שברגע האמת חלקם ייעדרו מהמליאה וימנעו מהצבעה. בטח אלו הרואים עצמם 'יורשים' של נתניהו.

ישי כהן (צילום: כיכר השבת)
ישי כהן | צילום: כיכר השבת

וזו כאמור הסיבה שהסיעות החרדיות דרשו מנתניהו שסיעת 'הליכוד' תצביע פה אחד נגד חוק האזרחות, לא כי נושא האזרחות מעניין אותם כעת, אלא המלחמות האמיתיות שייצטרכו לנהל מול הקואליציה. הם רוצים לצאת לדרך בידיעה שכפי שהם נאמנים לנתניהו ולגוש, כך הגוש וסיעתו של נתניהו נאמנים אליהם.

>>> הכותב הוא פרשן ומגיש באתר החרדי "כיכר השבת"