שלום ידידי הטוב, עודד בן עמי. אני מבקש להתייחס לטור שכתבת ובו מתחת ביקורת על כך שהרמטכ”ל אביב כוכבי היה הראשון "לאתגר", כלשונך, את ממשל ביידן בהקשר לגרעין האירני. בבחינת 'נכון לעשות את זה, אבל למה הרמטכ”ל צריך להיות הראשון להתנדב ולעשות זאת'. אז תרשה לי, בכל החברות, תיקון קטן.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ביום השבעת הנשיא ביידן פרסמתי במהדורת החדשות שלנו בניסוח הזה: "מקור ישראלי בכיר מאוד", מבלי לנקוב בשם, אבל בכיר מאוד היה, שאילו ארה"ב תחזור להסכם הגרעין הישן, או אז "אין לנו על מה לדבר איתם". בהמשך דיווחתי שראש הממשלה מתכוון לכנס בשבוע הבא סדרת דיונים לגיבוש עמדה ישראלית חד משמעית מול הממשל החדש בוושינגטון.

נכון, יש הבדל בין הופעה פומבית מצולמת לבין ציטוט של גורם עלום, אם כי "בכיר מאוד". אבל בכל זאת – כוכבי הוא לא הקופץ הראשון לעניין, אם כי בתוקף תפקידו הסכם הגרעין מול אירן הוא עניין שמטריד מאוד בעיקר את הרמטכ”ל, שתפקידו יהיה להתמודד מול כוונות הגרעין האירניות האלה.

אתר הגרעין בנתנז (צילום: רויטרס, רויטרס_)
אתר הגרעין בנתנז: האירנים הודיעו כי יעשירו אורניום ל-20% | צילום: רויטרס, רויטרס_

עודד ידידי, בוא נעשה קצת סדר בדברים: הממשל בישראל עסוק היום, ובכלל זה ראש הממשלה, בענייני הקורונה, הבחירות, וכל שאר הדברים האלה, וספק אם הוא מכוון קשב גם לעניינים הישנים של הגרעין האירני. הסיסמה "לא נאפשר לאירן להגיע לפצצה" – שמלווה אותנו הרבה שנים, היא בגדול גם מה שאמר הרמטכ”ל. ולכן, לא ברור לי על מה הביקורת הגדולה.

עוד עניין – לעיתים ראוי להגיד משהו ברוח הזו בטרם מתכנסים לדיונים של ממש ולו כדי לאותת לממשל האמריקני עד כמה נחרצת ישראל במלחמתה בגרעין האירני. לא נגרם שום נזק ליחסים שבין ישראל ובין ארה"ב, גם מול הממשל החדש. אגב – היחסים הביטחוניים קרובים מאי פעם גם מול הממסד הביטחוני האמריקני, וגם מול חבורת היועצים המקיפה עכשיו את הנשיא ביידן. זה היה לא יותר מאיתות ישראלי, גם אם מצולם ומנוסח כהלכה, כדרכו של אביב כוכבי, בבחינת "קחו בחשבון את עמדתנו".

אני מציע לראות את הדברים של הרמטכ"ל כחוות דעת צבאית-מקצועית. גם לאמריקנים ברור שהרמטכ"ל כפוף לראש הממשלה. אמירות ברוח הדברים של כוכבי שהיו יוצאות מפי ראש הממשלה, היו יכולות להעמיד את ישראל במצב לא נוח מול הממשל. אז פעם נוספת במסלול חייו של כוכבי – הוא אומר את מה שהוא חושב באמת, ולא מסבך את הדרג המדיני עם כניסתו של ביידן לבית הלבן.

פרשן חדשות 12 רוני דניאל

עם ההכרזה על אי-חזרתו של טראמפ לבית הלבן (שגם הוא עצמו נאלץ לקבל), האירנים מצדם מיהרו להכריז על תחילת העשרת אורניום ל-20%. שני האירועים האלה הם בגדר התפתחות שהצדיקה התייחסות ישראלית. עדיף היה שגורם מדיני יאמר את הדברים, ומשזה לא קרה – טוב עשה הרמטכ"ל אביב כוכבי שחידד והבהיר את עמדתה של ישראל, שיש בה גם ציפיות מהממשל החדש.