הרמטכ"ל אביב כוכבי דיבר היום (שלישי) בכנס INSS והזהיר מפני שאיפותיה הגרעיניות של אירן. לדבריו, יש לפעול נמרצות כדי למנוע מהמדינה לאחוז בפצצה גרעינית, ועל כך עובד צה"ל בהנחייתו. "אירן פיתחה צנטריפוגות שיאפשרו לה לזנק לפצצה תוך חודשים - אולי שבועות", אמר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הרמטכ"ל הזהיר מפני מלחמה אפשרית ואמר: "ביום פקודה ומלחמה יפלו פה המון טילים. נעמיד תקיפה נרחבת בשטח בנוי ופתוח של האויב וזה ימנע פגיעה משמעותית. בזכות מודיעין נתקוף מטרות צבאיות ונזהיר אוכלוסייה, בלבנון או בעזה, ונאפשר להם לעזוב. אני מזהיר כבר עכשיו – ברגע שהמלחמה מתחילה, אנחנו נאפשר לכם לעזוב את המקום שבו אתם נמצאים. המקום שעמוס בטילים וברקטות".

הרמטכ"ל אביב כוכבי (צילום: יח"צ INSS)
הרמטכ"ל אביב כוכבי | צילום: יח"צ INSS

"אירן היא מדינה שמזינה טרור בכל העולם, ובאופן אינטנסיבי במזרח התיכון", אמר הרמטכ"ל. "אין ספק שאירן שואפת להיות מדינת גרעין צבאי ולעשות בו שימוש כשהיא מקבלת החלטה. אם הסכם הגרעין ב-2015 היה מתממש, אירן הייתה יכולה להשיג לעצמה פצצה כי הוא לא כלל הגבלות שימנעו את זה".עוד הבהיר כוכבי את עמדתו ביחס לכוונתה של אירן לשוב לתנאי ההסכם: "דבר רע ולא נכון".

הפתרון לדבריו, הוא הפעלת לחץ על האירנים: "באירן יש לחצים כלכליים משמעותיים, הסחר שלהם צנח דרמטית. את הלחצים האלה חייבים להמשיך בכל דרך. חייבת להיות פעולה נמרצת שבסופה לא תהיה לא פצצה ולא יכולת הסתערות לפצצה. אירן בסוף יכולה להחליט שהיא מתקדמת לעבר פצצה. לאור הניתוח הבסיסי הזה הנחיתי את צה"ל להכין מספר תכניות אופרטיביות ואנחנו שוקדים על התכניות ומפתחים אותן בשנה הקרובה. מי שיחליט על הפעלתן הוא הדרג המדיני".

_OBJ

"הכאוס שמתרחש בעירק משפיע בסופו של דבר גם עלינו", הדגיש הרמטכ"ל והוסיף: "סביבנו מתנהלים חמישה מאבקים ברחבי המזרח התיכון, בין דתות ועדות. בלוב יש מאבק כזה, בלבנון ובסוריה". כוכבי התייחס גם ליחסים עם בעלות הברית של ישראל: "שיתוף הפעולה האסטרטגי עם ארה"ב יוצא מן הכלל. מגיעים לרמת אינטימיות גבוהה ביותר. גם עם רוסיה יש הבנות ותיאום מבצעי". 

שר החוץ של בחריין, ד"ר עבד א-לטיף בן ראשד א-זיאני, הצטרף לקריאתו של כוכבי לממשל הנכנס בארה"ב בסוגיית הסכם הגרעין: "עלינו להבהיר לממשל ביידן שהדאגה מאירן משותפת לכולנו – דיבור בקול אחד ישפיע יותר על ארה"ב; כל הסכם חייב להוריד את תכנית הגרעין מהפרק ולטפל גם בסוגית הטילים הבליסטיים. עלינו להבטיח שכל הסכם חדש לא רק ידחה השגת יכולות גרעיניות מצד אירן, אלא גם יסיר מהשולחן את תקוותה להשיגן".